Wokissa nyhtis on parhaimmillaan: se on maukasta, muttei kuivaa.
Wokissa nyhtis on parhaimmillaan: se on maukasta, muttei kuivaa.

Uusi kasviproteiini on villinnyt kokeilunhaluiset ja virittänyt vegaanit metsästystunnelmaan. Mutta millaiseen ruokaan se sopii parhaiten?

Nyhtökaura on käyttövalmis tuote, jota ei tarvitse kypsentää, ainoastaan lämmittää. Sen voi kuumentaa mikrossakin. Nyhtökauraa voisi verrata esimerkiksi valmiiksi kypsennettyyn nyhtöpossuun tai paistettuun jauhelihaan. Se ei siis välttämättä vaadi mitään jatkokäsittelyä.

Yhdestä 250 gramman paketista riittää kolmelle tai neljälle syöjälle. Hinnat vaihtelevat kolmesta viiteen euroon.

Millaisiin ruokiin nyhtökauraa kannattaa käyttää?

Nyhtökaura on rakenteeltaan säikeistä ja hieman viljamaista. Keitettäessä se imee kosteutta. Siksi se ei varsinaisesti sovi haudutettavaksi, vaan on parhaimmillaan sellaisenaan. 

Kastikkeessa tai liemessä haudutettuna nyhtökaura imee itseensä kosteutta, ja sen rakenne muuttuu pehmeän leipämäiseksi. Tätä voisi verrata siihen, kun upottaa krutongin tomaattikeittoon: toiset inhoavat pehmennyttä krutonkia, mutta toisille se on taas koko krutongin idea.

Parhaiten nyhtökaura sopii ruokiin, jotka kypsennetään paistamalla.

Parhaiten nyhtökaura sopii siis ruokiin, jotka kypsennetään paistamalla – joko uunissa tai pannulla. Esimerkiksi wokki on erinomainen tapa käyttää nyhtökauraa. Kevyesti öljyssä paistettuna sen voi käyttää sellaisenaan leivän päällä tai tortillassa. Katso ohje nyhtökaurawokkiin täältä!

Kokeile nyhtökauraa myös pyöryköissä. Katso herkullisten nyhtökaura-kikhernepyötyköiden ohje täältä.

Keittoihin ja patoihin nyhtökaura kannattaa lisätä viime hetkellä. Tällaiseen haudutettavaan ruokaan sopivat kuitenkin pavut paremmin. Keittoruuista esimerkiksi rameniin tai pho-keittoon nyhtökaura on kuin tehty, koska liemi ja keittoainekset yhdistetään vasta juuri ennen syömistä. Silloin nyhtökauran rakenne pysyy kiinteänä.

Myös pitaleipiin, täytettyihin patonkeihin ja pizzaan nyhtökaura sopii mainiosti! Katso resepti pizzalle täältä ja nyhtökaura-texmexpiirakan ohje täältä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kysely

Oletko sinä maistanut jo nyhtökauraa?

En
En
84.6%
Kyllä
Kyllä
15.3%
Ääniä yhteensä: 98

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.