Wokissa nyhtis on parhaimmillaan: se on maukasta, muttei kuivaa.
Wokissa nyhtis on parhaimmillaan: se on maukasta, muttei kuivaa.

Uusi kasviproteiini on villinnyt kokeilunhaluiset ja virittänyt vegaanit metsästystunnelmaan. Mutta millaiseen ruokaan se sopii parhaiten?

Nyhtökaura on käyttövalmis tuote, jota ei tarvitse kypsentää, ainoastaan lämmittää. Sen voi kuumentaa mikrossakin. Nyhtökauraa voisi verrata esimerkiksi valmiiksi kypsennettyyn nyhtöpossuun tai paistettuun jauhelihaan. Se ei siis välttämättä vaadi mitään jatkokäsittelyä.

Yhdestä 250 gramman paketista riittää kolmelle tai neljälle syöjälle. Hinnat vaihtelevat kolmesta viiteen euroon.

Millaisiin ruokiin nyhtökauraa kannattaa käyttää?

Nyhtökaura on rakenteeltaan säikeistä ja hieman viljamaista. Keitettäessä se imee kosteutta. Siksi se ei varsinaisesti sovi haudutettavaksi, vaan on parhaimmillaan sellaisenaan. 

Kastikkeessa tai liemessä haudutettuna nyhtökaura imee itseensä kosteutta, ja sen rakenne muuttuu pehmeän leipämäiseksi. Tätä voisi verrata siihen, kun upottaa krutongin tomaattikeittoon: toiset inhoavat pehmennyttä krutonkia, mutta toisille se on taas koko krutongin idea.

Parhaiten nyhtökaura sopii ruokiin, jotka kypsennetään paistamalla.

Parhaiten nyhtökaura sopii siis ruokiin, jotka kypsennetään paistamalla – joko uunissa tai pannulla. Esimerkiksi wokki on erinomainen tapa käyttää nyhtökauraa. Kevyesti öljyssä paistettuna sen voi käyttää sellaisenaan leivän päällä tai tortillassa. Katso ohje nyhtökaurawokkiin täältä!

Kokeile nyhtökauraa myös pyöryköissä. Katso herkullisten nyhtökaura-kikhernepyötyköiden ohje täältä.

Keittoihin ja patoihin nyhtökaura kannattaa lisätä viime hetkellä. Tällaiseen haudutettavaan ruokaan sopivat kuitenkin pavut paremmin. Keittoruuista esimerkiksi rameniin tai pho-keittoon nyhtökaura on kuin tehty, koska liemi ja keittoainekset yhdistetään vasta juuri ennen syömistä. Silloin nyhtökauran rakenne pysyy kiinteänä.

Myös pitaleipiin, täytettyihin patonkeihin ja pizzaan nyhtökaura sopii mainiosti! Katso resepti pizzalle täältä ja nyhtökaura-texmexpiirakan ohje täältä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kysely

Oletko sinä maistanut jo nyhtökauraa?

En
En
84.6%
Kyllä
Kyllä
15.3%
Ääniä yhteensä: 98
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan