Paras pitsataikina vaatii kahdeksan tunnin kohotuksen, mutta on sitten superhelppoa käsitellä. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Paras pitsataikina vaatii kahdeksan tunnin kohotuksen, mutta on sitten superhelppoa käsitellä. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Maailman paras pitsataikina syntyy hitaasti kohottamalla, mutta jos et malta odottaa, nappaa talteen myös nopeamman taikinan resepti. 

Hitaasti kohotettua taikinaa on superhelppo käsitellä: se muodostaa sitkon ilman vaivaamista, joten siitä on helppo muotoilla pitsoja jopa ilman kaulinta.

Saat pitsasta vielä parempaa, kun käytät taikinassa tavallisten jauhojen sijasta durum- tai 00-jauhoja, joita löytyy ainakin hyvin varustelluista marketeista. Rapein tulos syntyy, kun lämmität pellin ennen pitsan uuniin laittamista. 

 

Hidas, mutta paras pitsataikina

2 isoa pitsapohjaa

valmistusaika 15 min + kohotus 8 t

7 ½ dl jauhoja

3 ½ dl vettä

½ tuorehiiva

2 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1. Mittaa viileä vesi kulhoon. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita se hyvin. Lisää suola. Sekoita jauhot joukkoon parissa osassa ja pyöräytä taikina tasaiseksi. Älä kuitenkaan vaivaa. Lisää lopuksi öljy.

2. Peitä kulho muovikelmulla ja nosta jääkaappiin kohoamaan vähintään 8 tunniksi. Taikina saa kohota jopa vuorokauden.

3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja taittele taikinasta ilma pois. Peitä liinalla ja kohota vielä tunti.

4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Muotoile sormin ohueksi pitsapohjaksi. Muista käyttää tarpeeksi jauhoa pöydällä, jotta taikina leviää helpommin.

 

Nopeampi pitsataikina

2 pitsaa

valmistusaika: 15 min + kohotus 30 min

1 ½ dl vettä

½ tuorehiiva

2 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

3 ½ dl jauhoja

1. Mittaa vesi kulhoon. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan, vaivaa taikinaan sitko. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

2. Puolita taikina. Kauli palat jauhotetulla alustalla ohuiksi soikioiksi.