Viikonloppuun sopii mahtavasti valmistaikinapohjaan tehty piirakka, jonka täytteenä on maukas, mausteinen kasvispata.

Muhevalla papupadalla täytetty ja nachoilla sekä guacamolella viimeistelty piirakka on täydellistä tarjottavaa kylmiin ja pimeisiin iltoihin. Pohja syntyy näppärästi valmiista taikinasta. Täytteen voi tehdä ajoissa valmiiksi, mutta pohjan päälle se kannattaa levittää vasta vähän ennen tarjoilua. Näin pohja pysyy rapsakkana.

Chili sin carne -piirakka

12 annosta

valmistusaika 50 minuuttia

1 valmis murotaikina, suolainen (400g)

1 pussi kuivia herneitä painoksi

voita voiteluun

Täyte

½ purjo

2 valkosipulinkynttä

1 punainen chili

1 keltainen paprika

½ kesäkurpitsa

1 prk säilöttyjä

kidneypapuja (400g)

1 tl jauhettua korianteria

¼ tl jauhettua neilikkaa

2 rkl öljyä

1 tlk tomaattimurskaa (400g)

1 rkl hunajaa

1½ tl suolaa

Guacamole

2 kypsää avokadoa

2 rkl limetin mehua

½ punainen chilipalko

½ tl suolaa

2 rkl korianteria hienonnettuna

Tarjoiluun

2 tomaattia kuutioituna

tuoretta korianteria

cheddarnachoja

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Painele sulanut murotaikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa taikinan päälle leivinpaperista hieman pohjaa suurempi pyöreä pala. Kaada herneet leivinpaperille painoksi ja paista uunissa noin 20 minuuttia. Anna kypsän pohjan hieman jäähtyä. Ota sitten herneet pois.

3. Hienonna sipulit ja chili. Leikkaa paprika ja kesäkurpitsa kuutioiksi. Paista kasviksia öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää korianteri ja neilikka ja jatka paistamista vielä muutama minuutti.

4. Lisää tomaattimurska, valutetut kidneypavut, hunaja ja suola ja anna hautua kannen alla vielä noin 5 minuuttia.

5. Tee guacamole. Halkaise, poista kivi ja koverra avokadot kuorestaan. Muussaa haarukalla rakeiseksi soseeksi. Lisää limetin mehu, hienonnettu chili, suola ja korianteri. Kuutioi tomaatit.

6. Täytä piirakkapohja kuumalla kasvispadalla. Levitä pintaan murennettuja nachoja, guacamolea, tomaattikuutioita ja korianteria.

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.