Ruistaskut ovat kuin jälkiruokatacoja tai pikaisia mustikkakukkoja. Kuvat: Mikko Hannula, kuvausjärjestelyt Kaisa Jouhki
Ruistaskut ovat kuin jälkiruokatacoja tai pikaisia mustikkakukkoja. Kuvat: Mikko Hannula, kuvausjärjestelyt Kaisa Jouhki

Suupielet saavat sinertyä, kun mustikka-aika koittaa. Leivo kesän paras piirakka tai kokeile ruis-rahkataskuja – ne ovat kuin jälkiruokatacoja!

Ruis-rahkataskut

4 annosta

valmistusaika 30 min

Ruiskuoret

50 g voita

1 dl maitoa

1½ dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl sokeria

paistamiseen voita

Täyte

1 prk (200 g) rahkaa

1 lime

2 rkl vaaleaa siirappia

2 dl mustikoita

1 Valmista ensin täyte. Huuhdo lime hyvin ja raasta siitä kuori. Sekoita limenkuoriraaste, rahka, hunaja ja mustikat. Laita jääkaappiin odottamaan.

2 Sulata voi muovisessa leivontakulhossa. Mittaa kulhoon maito. Lisää jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Sekoita hyvin.

3 Ota neljäsosa taikinasta kulhosta ja pyöritä palloksi. Muotoile pallo litteäksi käsien välissä. Tee taikinasta yhteensä neljä lituskaa.

4 Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Sulata pannulla nokare voita. Paista lettuset yksi kerrallaan molemmin puolin. Tarjoile heti!

Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat koukuttava yhdistelmä.
Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat koukuttava yhdistelmä.

Mustikka-mantelipiirakka

8 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min paisto

Pohja

150 g mantelimassaa

100 g voita

1 dl tummaa muscovadosokeria

3 dl vehnäjauhoja

½ dl mantelilastuja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl vettä

Täyte

150 g ranskankermaa

1 muna

1 dl karamellisoitua

kondensoitua maitoa (saa valmiina kaupasta)

4 dl mustikoita

1 Nosta mantelimassa ja voi huoneenlämpöön. Pilko muutamaan osaan leivontakulhon pohjalle ja anna pehmetä noin 10 minuuttia.

2 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Mittaa joukkoon sokeri ja nypi sekaisin.

3 Lisää jauhot, mantelilastut ja leivinjauhe. Jatka taikinan sekoittamista käsin kunnes se on murumaista. Lisää vesi ja sekoita taikina.

4 Painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä pohja leivinpaperilla ja kaada sen päälle kuivia herneitä painoksi. Paista pohjaa keskitasolla 15 minuuttia.

5 Valmista sillä välin täyte. Sekoita vispilällä sekaisin ranskankerma ja muna. Lisää joukkoon karamellisoitu kondensoitu maito ja sekoita.

6 Ota pohja pois uunista. Nosta herneet ja leivinpaperi pois. Herneet voi säästää uudelleen käytettäväksi. Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele mustikat täytteen päälle ja sekoittele kevyesti täytteen joukkoon pienellä lusikalla. Paista 30 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja pinta on ruskistunut vähän.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.