Parhaat ohjeet klassikkopikkuleipien tekoon.

Kookoshentuset

Noin 20 kpl
Valmistusaika: 30 minuuttia

50 g voita tai margariinia
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
200 g (5 1/2 dl) kookoshiutaleita
väliin aprikoosihilloa (noin 1 dl)

Kuumenemaan uuni 175 asteeseen. Sulata rasva ja anna sen hiukan jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää rasva ja kookoshiutaleet munavaahtoon ja sekoita.
Lusikoi taikina teelusikalla pieniksi kokkareiksi leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jätä kokkareiden väliin leviämisvaraa. Paista uunissa 8–10 minuuttia. Täytä jäähtyneet pikkuleivät lusikoimalla hilloa kahden kookoshentusen väliin siten, että kakkaroiden pohjat tulevat vastakkain.

Vinkki! Kookospikkuleivät maistuvat myös ilman hillotäytettä.

Kaneliässät

Noin 50 kpl
Valmistusaika: 45 minuuttia + jääkaapissa vähintään 1/2 tuntia

250 g margariinia tai voita
2 1/2 dl sokeria
2 munaa
5 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Pinnalle:
3 rkl sokeria
1 tl kanelia

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Vatkaa munat sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi tai anna sen levätä vaikka yön yli.

Leivo taikinasta pikkusormen paksuisia tankoja. Leikkaa tangoista kahdeksan sentin paloja. Sekoita kaneli ja
sokeri lautaselle. Kierittele taikinatangot kaneli-sokerissa, muotoile s-kirjaimiksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa 7–10 minuuttia, kunnes ässät saavat hieman väriä pintaansa.

Vinkki! Voit tehdä taikinan myös vaahdottamatta mittaamalla kaikki ainekset yhtä aikaa monitoimikoneeseen.

Herrasväen pikkuleivät

30–35 kpl
Valmistusaika: 50 minuuttia

250 g voita tai margariinia
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
väliin hilloa tai marmeladia (noin 2 dl)

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää muna vatkaamista jatkaen. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja lisää seos voivaahtoon. Kauli taikina pieni pala kerrallaan ohueksi levyksi. Jauhota pöytä, ettei taikina tartu. Ota taikinalevystä noin neljäsenttisiä pyöreitä paloja muotilla (esimerkiksi kahvikupilla) ja laita palat leivinpaperilla peitetylle pellille.

Pikkuleivät eivät leviä, joten voit asetella ne lähekkäin. Voit halutessasi leikata taikinaympyröihin pienet reiät, niin saat pikkuleipiä, joissa hillotäyte kurkkaa keksin päältä. Paista 175 asteessa 5–7 minuuttia. Pikkuleipien ei ole tarkoitus ruskistua.

Täytä jäähtyneet pikkuleivät hillolla tai marmeladilla niin, että levität täytteen pikkuleivän pohjalle ja painat toisen pikkuleivän hilloon kiinni.

Näin onnistut

  • Rasvasta, sokerista ja vehnäjauhoista sekoitettu murotaikina ei voi mennä pieleen, kun muistat muutaman niksin.
  • Rasva sekoittuu ja vaahdottuu parhaiten huoneenlämpöisenä. Vaahto on valmis, kun se on vaaleaa, kuohkeaa ja pehmeää.
  • Lisää munat yksitellen vatkaamista jatkaen.
    Kääntele jauhot rasvavaahtoon varovasti sekoittaen. Älä vaivaa, jottei taikina sitkisty.
  • Jos pikkuleipiä pitää kaulita, taputa taikina litteäksi kelmun väliin ja laita se hetkeksi jääkaappiin. Kylmän taikinan käsittely ja kauliminen on helpompaa.
  • Jauhota pöytä ennen kaulimista.
  • Pikkuleivät voivat paistua eri aikoihin, jos paksuus vaihtelee ja uunin lämpö on epätasainen. Ota paistuneet yksilöt pois ennen muita.
  • Jäähdytä valmiita leivonnaisia hetki pellillä, sillä lämpiminä ja pehmeinä ne rikkoutuvat helposti. Siirrä tarjolle paistolastalla.
  • Säilytä pikkuleipiä ilmatiiviissä rasiassa. Herkut voi myös pakastaa.