Parhaat ohjeet klassikkopikkuleipien tekoon.

Kookoshentuset

Noin 20 kpl
Valmistusaika: 30 minuuttia

50 g voita tai margariinia
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
200 g (5 1/2 dl) kookoshiutaleita
väliin aprikoosihilloa (noin 1 dl)

Kuumenemaan uuni 175 asteeseen. Sulata rasva ja anna sen hiukan jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää rasva ja kookoshiutaleet munavaahtoon ja sekoita.
Lusikoi taikina teelusikalla pieniksi kokkareiksi leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jätä kokkareiden väliin leviämisvaraa. Paista uunissa 8–10 minuuttia. Täytä jäähtyneet pikkuleivät lusikoimalla hilloa kahden kookoshentusen väliin siten, että kakkaroiden pohjat tulevat vastakkain.

Vinkki! Kookospikkuleivät maistuvat myös ilman hillotäytettä.

Kaneliässät

Noin 50 kpl
Valmistusaika: 45 minuuttia + jääkaapissa vähintään 1/2 tuntia

250 g margariinia tai voita
2 1/2 dl sokeria
2 munaa
5 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Pinnalle:
3 rkl sokeria
1 tl kanelia

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Vatkaa munat sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi tai anna sen levätä vaikka yön yli.

Leivo taikinasta pikkusormen paksuisia tankoja. Leikkaa tangoista kahdeksan sentin paloja. Sekoita kaneli ja
sokeri lautaselle. Kierittele taikinatangot kaneli-sokerissa, muotoile s-kirjaimiksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa 7–10 minuuttia, kunnes ässät saavat hieman väriä pintaansa.

Vinkki! Voit tehdä taikinan myös vaahdottamatta mittaamalla kaikki ainekset yhtä aikaa monitoimikoneeseen.

Herrasväen pikkuleivät

30–35 kpl
Valmistusaika: 50 minuuttia

250 g voita tai margariinia
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
väliin hilloa tai marmeladia (noin 2 dl)

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää muna vatkaamista jatkaen. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja lisää seos voivaahtoon. Kauli taikina pieni pala kerrallaan ohueksi levyksi. Jauhota pöytä, ettei taikina tartu. Ota taikinalevystä noin neljäsenttisiä pyöreitä paloja muotilla (esimerkiksi kahvikupilla) ja laita palat leivinpaperilla peitetylle pellille.

Pikkuleivät eivät leviä, joten voit asetella ne lähekkäin. Voit halutessasi leikata taikinaympyröihin pienet reiät, niin saat pikkuleipiä, joissa hillotäyte kurkkaa keksin päältä. Paista 175 asteessa 5–7 minuuttia. Pikkuleipien ei ole tarkoitus ruskistua.

Täytä jäähtyneet pikkuleivät hillolla tai marmeladilla niin, että levität täytteen pikkuleivän pohjalle ja painat toisen pikkuleivän hilloon kiinni.

Näin onnistut

  • Rasvasta, sokerista ja vehnäjauhoista sekoitettu murotaikina ei voi mennä pieleen, kun muistat muutaman niksin.
  • Rasva sekoittuu ja vaahdottuu parhaiten huoneenlämpöisenä. Vaahto on valmis, kun se on vaaleaa, kuohkeaa ja pehmeää.
  • Lisää munat yksitellen vatkaamista jatkaen.
    Kääntele jauhot rasvavaahtoon varovasti sekoittaen. Älä vaivaa, jottei taikina sitkisty.
  • Jos pikkuleipiä pitää kaulita, taputa taikina litteäksi kelmun väliin ja laita se hetkeksi jääkaappiin. Kylmän taikinan käsittely ja kauliminen on helpompaa.
  • Jauhota pöytä ennen kaulimista.
  • Pikkuleivät voivat paistua eri aikoihin, jos paksuus vaihtelee ja uunin lämpö on epätasainen. Ota paistuneet yksilöt pois ennen muita.
  • Jäähdytä valmiita leivonnaisia hetki pellillä, sillä lämpiminä ja pehmeinä ne rikkoutuvat helposti. Siirrä tarjolle paistolastalla.
  • Säilytä pikkuleipiä ilmatiiviissä rasiassa. Herkut voi myös pakastaa.

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.