Vegaanisessa marengissa kananmunan valkuainen korvataan kikherneiden säilykeliemellä. Kuva: Panu Pälviä
Vegaanisessa marengissa kananmunan valkuainen korvataan kikherneiden säilykeliemellä. Kuva: Panu Pälviä

Tahnat ovat vegaanisen juhlakattauksen sielu.

Vegaaninen juhlakattaus syntyy rouskuvista salaateista, uunissa paahdetuista naposteltavista ja suussa sulavista tahnoista.

Kokeile esimerkiksi pikahummusta, fenkolitahnaa fenkolitahnaa ja tahnaa aurinkokuivatuista tomaateista.

Tuoreista avokadoista syntyvä guacamole on tahnojen klassikko.

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Munakoisotahna

4 annosta
Valmistusaika 20 minuuttia

1 (noin 350 g) munakoiso
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl harissaa
1/4 tl juustokuminaa
1/2 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
1/2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Kuori munakoiso ja pilko se kuuteen osaan. Keitä paloja 10–15 minuuttia. Valuta kypsät munakoisot lävikössä, purista ylimääräinen neste painelemalla. Soseuta kaikki ainekset tehosekoittajassa tai sauvasekoittajalla.

Hummus

Valmistusaika 15 minuuttia

4 dl kikherneitä (itse keitettyjä tai tölkistä)
1/2 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
4 rkl sitruunamehua
2–3 kuorittua valkosipulinkynttä
2 rkl tahinia
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa

Pinnalle:
2 rkl oliiviöljyä
persiljaa

Mittaa ainekset tehosekoittajaan ja pyöräytä seos tasaiseksi. Lusikoi tahna tarjolle. Valuta päälle oliiviöljyä ja koristele persiljalla.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kokeile napostelunnälkään yhden aineksen mangoremmejä, paahdettuja viinirypäleitä tai superhelppoja palsternakkasipsejä.

Ihastus on taattu, jos tarjoat jälkkäriksi marenkiherkkuja vegaanisella marengilla. Kyllä! Tässä ohjeessa kananmunan valkuainen korvataan kikherneiden säilykeliemellä.

Mangoremmit

1 pellillinen

valmistusaika 10 minuuttia + 6 tuntia

600 g mangokuutioita

1. Soseuta mango tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderillä.

2. Vuoraa uunipelti kelmulla hyvin. Lämmitä uuni 65 asteeseen.

3. Kaada mangosose tasaisesti pellille ja laita uuniin kuivumaan 6 tunniksi. Mango on kuivunut hyvin, kun sen väri on muuttunut tummaksi ja levy näyttää kuultavalta.

4. Ota levy uunista ja anna sen jäähtyä. Nosta levy leivinpaperin päälle kelmu ylöspäin. Irrota kelmu ja leikkaa levy suikaleiksi leivinpaperin kanssa. Kääri.

 

Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

Paahdetut viinirypäleet

4 annosta

Valmistusaika 20 minuuttia

1 rasia tummia viinirypäleitä

1 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä.

2. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele niille suolaa. Paahda  10–15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Palsternakkasipsit

4 annosta

valmistusaika 40 minuuttia

2 palsternakkaa

2 rkl öljyä

1 tl suolaa

2 rkl silputtua tilliä

1. Pese palsternakat hyvin. Leikkaa kanta pois. Siivuta juustohöylän avulla palsternakka ohuiksi siivuiksi. Jaa siivut kahteen kulhoon. Pienet toiseen ja isot toiseen. Kaada molempiin ruokalusikallinen öljyä ja sekoita.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Asettele palsternakkasiivut leivinpaperin päälle, isot omalleen ja pienet omalleen. Paista siivut rapeiksi 10–15 minuuttia.

3. Ripottele rapeiden siivujen päälle tilliä ja suolaa.

Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Bulgur-salaatti

5 annosta

Valmistusaika 10 minuuttia

3 dl bulguria

6 dl kasvislientä

1 prk (285 g) marinoitua ­artisokkaa öljyssä

1 prk (290 g) marinoitua ­paprikaa

3 dl kivettömiä kalamata­oliiveja

oliiviöljyä

3 dl rucolaa tai muuta pieni­lehtistä salaattia tai verso­sekoitusta

1. Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemessä.

2. Leikkaa kasvikset tarvittaessa pienemmiksi paloiksi ja lisää ne ja oliivit keitetyn bulgurin joukkoon. Lorauta sekaan öljyä ja sekoita.

3. Lisää rucola.

Linssi-pinaattisalaatti

4 annosta
Valmistusaika 20 minuuttia

150 g pinaattia (pakaste)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tlk (noin 400 g) käyttövalmiita linssejä (punaisia)
2 tl paprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
1/4 tl cayennenpippuria
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
koristeeksi seesaminsiemeniä

Sulata pinaatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulit. Lisää sulanut pinaatti ja jatka paistamista kunnes ylimääräinen neste on lähes haihtunut.

Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja valuta. Lisää ne mausteiden, suolan ja sitruunamehun kanssa pannulle. Kuumenna seos.

Tarjoa salaatti haaleana tai kylmänä. Koristele seesaminsiemenillä.

Vehnärouhe-salaatti tabbule

4–6 annosta
Valmistusaika 25 minuuttia

2 dl bulguria
3 pientä porkkanaa
1/2 punainen paprika
1/2 kurkku
1 punasipuli
1 dl tuoretta minttua
2 dl (lehti)persiljaa
4 rkl oliiviöljyä
5 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori porkkanat ja leikkaa ne lanteiksi. Keitä porkkanoita suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia.

Leikkaa paprika, kurkku ja punasipuli kuutioiksi. Hienonna yrtit ja sekoita kypsien porkkanoiden kanssa bulguriin. Lisää paprika, kurkku, sipuli, öljy ja mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kokeile myös paahdettua kukkakaalisalaattia, lehtikaali-seesamisalaattia tai ruokaisaa linssi-kurpitsapataa.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Ruokajuomaksi sopii vaikka kotitekoinen raparperisooda.

Kupliva raparperisooda

6 annosta

10 mininuuttia + haudutus 20 minuuttia + jäähdytys

3 dl vettä

6 dl tuoretta tai ­pakastettua ­raparperia

1 ½ dl sokeria

¼ sitruunankuorta

4 oksaa vahvaa ­minttua

3 dl sitruunamehua (noin 6 sitruunaa)

7 dl hiilihapotettua lähdevettä

lisäksi

jäitä

1. Mittaa vesi, raparperi, sokeri, sitruunankuori, minttu varsineen ja sitruunamehu kattilaan. Kiehauta ja hauduta miedolla lämmöllä 20 minuuttia.

2. Jäähdytä ja siivilöi seos. Painele jäljelle jäävä raparperimassa huolella siivilässä, jotta saat mahdollisimman paljon makua mehuun.

3. Lisää hiilihapotettu vesi. Kaada laseihin ja tarjoile heti jääpalojen kanssa.

Vinkki! Illan tullen sekoita joukkoon loraus raparperilikööriä tai vodkaa.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan