Kodin Kuvalehti
Kaunein piirakka syntyy tietysti kotimaisista punaposkisista omenoista, joita ei tarvitse kuoria.
Kaunein piirakka syntyy tietysti kotimaisista punaposkisista omenoista, joita ei tarvitse kuoria.

Tämä helppo ja herkullinen omenapiirakka ei voi epäonnistua.

Muistat varmaan supersuositun Maisemankahvilan raparperipiirakan, joka on kerännyt ylistystä. Samalla pohjareseptillä onnistuu myös omenapiirakka.

Pohja on helpoin ikinä eikä siinä ole vaaraa epäonnistua. Ainekset vain sekoitetaan ja taikina on valmis. Tällä kertaa taikinaan ei sekoiteta lainkaan kananmunaa, vaan taikina saa kuohkeutensa piimästä ja riittävästä määrästä sokeria. Siksi ainakin ensimmäisellä leipomiskerralla sokeria kannattaa lisätä ohjeen mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omenat käytetään piirakassa kuorineen. Ne huuhdellaan, pilkotaan ja asetellaan taikinan päälle. Vielä nopeamman täytteen saa, kun omenat kuutioi ja ripottelee taikinan päälle. Happamat omenat toimivat piirakassa parhaiten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säilytä jääkaapissa tai pakasta annospaloina

Piirakkaa tulee uunipellillinen, joten jos ei halua syödä piirakkaa koko loppuviikkoa, kannattaa se pakastaa annospaloina. Tämä piirakka säilyy mehevänä myös jääkaapissa monta päivää.

Nopea omena-piimäpiirakka

15–20 palaa, 45 min

Taikina

1½ dl sulatettua voita

3 dl sokeria

4½ dl piimää

7½ dl vehnäjauhoja

1 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

2 tl vaniljasokeria

¼ tl suolaa

Päälle

8–10 kotimaista omenaa

1 tl kanelia

2 rkl sokeria

  1. Laita uuni kuumemaan 200 asteeseen. Sulata voi kattilassa tai mikrossa ja anna jäähtyä hetken.
  2. Pese omenat ja ota omenaporalla kota pois. Leikkaa kuorineen ohuiksi viipaleiksi.
  3. Sekoita kaikki taikinan ainesosat kulhossa.
  4. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Lado omenaviipaleet vieri viereen taikinan päälle. Ripottele päälle kanelia ja sokeria. 
  5. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Testaa kypsyys puutikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, piirakka on valmis. 
  6. Tarjoa sellaisenaan tai vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Vinkki! Voit korvata piimän maustamattomalla jugurtilla, rahkalla tai kermaviilillä. Maidoton vaihtoehto on kaura-ranskankerma tai omenamehu.

Resepti: Kaisa Nieminen

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Tuo piirakkahan onnistuu mistä marjoista tai hedelmistä tahansa. Mielikuvituksetonta sanoa,että vain raparperistä tai omenoista. Taidon ja mielikuvituksen puutetta.

Eläkeläinen

Vanha resepti, olen tehnyt tuolla reseptillä jo 30 vuotta ja lisännyt väliin vadelmista lähtien mitä milloinkin. En oikein ymmärrä miten tuo piirakan nimi on saanut kahvilan nimen. Rahkapiirakan nimellä se on aikaisemmin kulkenut. Ja itse niin kuin muutkin ovat osanneet lisätä joukkoon marjoja ja hedelmiä. Kiva, että reseptiä jaetaan, mutta oikealla nimellä otsikoituna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla