Churro-ranskiksilla, leipäsipseillä ja dipillä ja brassityylisellä drinkillä kelpaa herkutella kisakatsomossa. Kuvat: Mikko Hannula
Churro-ranskiksilla, leipäsipseillä ja dipillä ja brassityylisellä drinkillä kelpaa herkutella kisakatsomossa. Kuvat: Mikko Hannula

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.