Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

1. Valmista leivospohja. Vaahdota kananmunat ja sokeri.

2. Yhdistä keskenään jauhot ja lisää seos siivilän läpi
kananmuna-sokerivaahtoon.

3. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Levitä öljyllä voidellun leivinpaperin päälle isolle uunipellille.

4. Paista keskitasolla 200 asteessa noin 7 minuuttia kypsäksi. Kippaa puhtaan leivinpaperin päälle jäähtymään. Poista leivinpaperi kypsästä pohjasta varovasti.

5. Valmista täyte. Sekoita kerma, jogurtti ja vanilja­kastikeaines sekä ­sokerit.

6. Leikkaa juomalasin avulla jäähtyneestä pohjataikinasta 8–10 halkaisijaltaan 5–6 sentin leivospohjaa.

7. Levitä ympyröiden pintaan hilloa ja päälle kerros täytettä. Lisää pinnalle pohjataikinasta jääneitä leikattuja taikinapaloja niin, ­että saat leivoksista kupolin muotoisia. Levitä päälle ­loput täytteestä.

8. Nosta leivospohjat peitettynä viileään tunniksi.

9. Kaulitse sokerimassoista tai marsipaanista tomusokeroiduilla pöydällä ohuet, tasaiset levyt. Ota levyistä halkaisijaltaan noin 15 sentin lasikulholla pyöreitä paloja.

10. Nosta sokerimassa- tai marsipaanilevypalat tomu­sokeroitua kaulinta apuna käyttäen leivoksien pinnalle niin, että leivoksen pinta peittyy tasaisesti. Painele reunat varovasti alas ja leikkaa pois ylimääräinen sokeri­massa tai marsipaani.  

11. Koristele leivokset haluamallasi tavalla.

Resepti

Annoksia:
9
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 60 min + viilentymisaika 60 min

Resepti

4
kpl
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoa
1
dl
ohratärkkelystä

Täyte

2
dl
kuohukermaa
2
dl
maustamatonta paksua jogurttia
1
dl
vaniljakastike­ainesta (esim. Blå Band)
sokeria
vaniljasokeria
1
dl
vadelmahilloa

Päälle

250
g
vihreää sokerimassaa tai marsipaania
250
g
250 g valkoista sokerimassaa tai marsipaania
tomusokeria kaulimiseen
Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.