Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

1. Valmista leivospohja. Vaahdota kananmunat ja sokeri.

2. Yhdistä keskenään jauhot ja lisää seos siivilän läpi
kananmuna-sokerivaahtoon.

3. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Levitä öljyllä voidellun leivinpaperin päälle isolle uunipellille.

4. Paista keskitasolla 200 asteessa noin 7 minuuttia kypsäksi. Kippaa puhtaan leivinpaperin päälle jäähtymään. Poista leivinpaperi kypsästä pohjasta varovasti.

5. Valmista täyte. Sekoita kerma, jogurtti ja vanilja­kastikeaines sekä ­sokerit.

6. Leikkaa juomalasin avulla jäähtyneestä pohjataikinasta 8–10 halkaisijaltaan 5–6 sentin leivospohjaa.

7. Levitä ympyröiden pintaan hilloa ja päälle kerros täytettä. Lisää pinnalle pohjataikinasta jääneitä leikattuja taikinapaloja niin, ­että saat leivoksista kupolin muotoisia. Levitä päälle ­loput täytteestä.

8. Nosta leivospohjat peitettynä viileään tunniksi.

9. Kaulitse sokerimassoista tai marsipaanista tomusokeroiduilla pöydällä ohuet, tasaiset levyt. Ota levyistä halkaisijaltaan noin 15 sentin lasikulholla pyöreitä paloja.

10. Nosta sokerimassa- tai marsipaanilevypalat tomu­sokeroitua kaulinta apuna käyttäen leivoksien pinnalle niin, että leivoksen pinta peittyy tasaisesti. Painele reunat varovasti alas ja leikkaa pois ylimääräinen sokeri­massa tai marsipaani.  

11. Koristele leivokset haluamallasi tavalla.

Resepti

Annoksia:
9
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 60 min + viilentymisaika 60 min

Resepti

4
kpl
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoa
1
dl
ohratärkkelystä

Täyte

2
dl
kuohukermaa
2
dl
maustamatonta paksua jogurttia
1
dl
vaniljakastike­ainesta (esim. Blå Band)
sokeria
vaniljasokeria
1
dl
vadelmahilloa

Päälle

250
g
vihreää sokerimassaa tai marsipaania
250
g
250 g valkoista sokerimassaa tai marsipaania
tomusokeria kaulimiseen

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.