Muhkea salaatti ei jätä nälkäiseksi.
Muhkea salaatti ei jätä nälkäiseksi.

Kokeile papuja pekonin kanssa salaattiin, upota ne lihapataan tai kätke katkarapupastaan.

Tänä vuonna vietetään YK:n kansainvälistä palkokasvien vuotta. On siis hyvä hetki inspiroitua uusista papuresepteistä.

Pavut usein mielletään kasvisruuaksi, mutta ne sopivat myös lihapataan tai pekonin seuraksi.

Paahdettu pekoni-papusalaatti

4 annosta

valmistusaika 25 min

2 prk isoja valkoisia papuja

1 pkt (140 g) pekonia

4 rkl oliiviöljyä

2 tl savupaprikajauhetta

1 rkl oreganoa

¼ tl mustapippuria

1 dl parmesaania

2 sydänsalaattia

1 ruukku mustakaalia

1 ruukku lehtikaalia

1 pkt retiisi & lehtikaali -mikrosalaattia (Järvikylä) tai versosekoitusta

Kastike

papujen ja pekonin paahtamisesta pellille valunutta mausteista öljyä

1 rkl punaviinietikkaa

2–4 rkl öljyä

2 tl dijoninsinappia

1 rkl hunajaa

½ tl suolaa

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

2. Valuta tölkkipavut. Kuutioi pekoni. Laita pavut ja pekonit laakeaan uunivuokaan tai pellille. Sekoita joukkoon öljy, savupaprikajauhe ja oregano.

3. Paahda uunissa 15–20 minuuttia, sekoita välillä.

4. Raasta parmesaanijuusto ja lisää papujen päälle. Paahda vielä 5 minuuttia. Siirrä pavut kulhoon ja sekoita uunivuokaan kertyneen mausteisen rasvan joukkoon kastikeainekset.

5. Viipaloi sydänsalaatit ja hienonna ruukkukaalit. Nosta ne paahdettujen papujen ja pekonin joukkoon. Sekoita kastike salaattiin ja koristele mikrosalaatilla tai versoilla.

 


Skippaa liotus! Tämä pata syntyy melkein itsekseen: Keitä papuja 10 min + seisota papuja tunti kuumassa vedessä + kokkaa pata + nakkaa koko komeus uuniin. 8 tunnin päästä on valmista!

Mustapapu-possupata

4 annosta

valmistusaika 1 ½ t + 8 t

2 dl kuivattuja mustapapuja

1 l kuumaa vettä

400 g luutonta ja nahatonta porsaankylkeä

200 g chorizomakkaraa (esim. Pirkka Parhaat chorizo)

2 punasipulia

2 valkosipulinkynttä

1 porkkana

2 isoa tomaattia

2 rkl öljyä

2 dl appelsiinimehua

2 laakerinlehtiä

1 tl jeeraa

1 tl cayannepippuria

1–1 ½ l kanalientä

½–1 tl suolaa

1. Seulo pavut huolellisesti: poista haljenneet pavut ja mahdolliset hiekanjyvät ja roskat. Huuhtele pavut. Keitä vesi kattilassa ja laita pavut veteen. Anna kiehua 10 minuuttia. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se pois. Nosta papukattila pois liedeltä, peitä kannella ja anna papujen seistä keitinvedessä 1 tunti.

2. Viipaloi liha ja chorizomakkarat. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulit. Kuori ja kuutioi porkkana. Kuutioi tomaatit.

3. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Tarvitset vähintään kolmen litran vetoisen uunipadan. Valuta ja huuhtele pavut.

4. Kuumenna öljy uunipadassa tai paistipannulla. Ruskista lihat ja makkarat. Nosta sivuun. Kuullota sipulikuutiot, valkosipulit ja porkkanat. Yhdistä uunipadassa lihat, kasvikset ja pavut.

5. Sekoita uunipataan appelsiinimehu, mausteet ja kaada pataan 1 litra kanalientä tai niin paljon, että nestettä on papujen päällä pari kolme senttiä. Kiehauta.

6. Nosta pata kuumaan uuniin 10 minuutiksi. Laske sen jälkeen uunin lämpötila 120 asteeseen. Hauduta pataa 7–8 tuntia. Haudutuksen puolessa välissä lisää nestettä tarvittaessa. Mausta lopuksi suolalla maun mukaan. Suolan tarve riippuu kanaliemen suolaisuudesta.


Tämä herkkupasta syntyy ketterästi. Kikherneet imevät ihanasti kastikkeen makuja.

Kikherne-katkarapupasta

4 annosta

valmistusaika 25 min

2 valkosipulinkynttä

1 punainen chili

3 rkl oliiviöljyä

1 tlk kuorittuja kirsikkatomaatteja (esim. Mutti)

2 dl kuivaa valkoviiniä

1 tl sokeria

1 tlk kikherneitä

1 pss (180-200 g) pakastettuja, pyrstöllisiä katkarapuja

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1 dl lehtipersiljaa

Lisäksi

300–400 g pastaa

2 rkl suolaa

keitinveteen

1. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Viipaloi chili.

2. Kuumenna öljy pannulla. Kuullota valkosipulia ja chiliä hetki. Kaada joukkoon kirsikkatomaatit ja kiehauta. Lisää viini ja sokeri.

3. Valuta kikherneet ja lisää kastikkeeseen. Anna kastikkeen kiehua 10 minuuttia. Lisää joukkoon jäiset katkaravut ja kypsytä kastiketta vielä 3–5 minuuttia.

4. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna lehtipersilja ja sekoita kastikkeeseen.

5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja tarjoile kastikkeen kanssa.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?