Eiväthän ne erityisen kauniita ole. Mutta ihan hyviä kuitenkin! Kuvat: Milla Kukkonen
Eiväthän ne erityisen kauniita ole. Mutta ihan hyviä kuitenkin! Kuvat: Milla Kukkonen

Toffeekonvehti saattaa hyvinkin olla seuraava joulutortun hittitäyte.

Ah, joulutorttu. Tuo syystalvisen Suomen ihanin herkku. Luumumarmeladinapilla kuorrutettu voitaikinasakarainen on ehdottomasti yksi parhaista keinoista ladata akkuja pimeinä talvi-iltoina.

Tänä vuonna olemme saaneet huomata, ettei luumumarmeladi (tai edes omenamarmeladi) ole todellakaan ainoa vaihtoehto tortun täytteeksi. Muutaman viime viikon ajan Suomi on kohissut Vihreä kuula -joulutortuista. Soppa365-sivuston kehittelemä resepti on levinnyt kulovalkean lailla sosiaalisessa mediassa.

Mekin antauduimme huumaan ja kokeilimme tehdä niitä! Harmiksemme testi epäonnistui surkeasti. Lue lisää:

Emme kuitenkaan yhdestä mokasta lannistuneet. Sen sijaan päätimme kokeilla, mitä kaikkea torttuun voisikaan tunkea. Ja voi pojat, moni valitsemistamme yhdeksästä vaihtoehdosta toimi oikein hyvin!

Yhdeksän erilaista joulutorttutäytettä

Kokeilimme torttujen sisään seuraavia täytteitä: 

  1. Juhlapöydän pehmeä toffee -konvehti
  2. Pätkis
  3. Sitruunalla maustettu rahka & perinteinen laku
  4. Vaahtokarkki
  5. Nutella
  6. Vuohenjuusto & hunaja
  7. Sinihomejuusto & aprikoosimarmeladi
  8. Vaniljatuorejuusto & mansikkamarmeladi 
  9. Uuniomenainen joulusuklaa

Edellisestä testikierroksesta viisastuneina päätimme laittaa torttujen täytteet uuniin vasta paiston puolivälissä. Paistoimme torttuja ensin noin 7 minuuttia uunin keskitasossa. Sen jälkeen otimme tortut uunista, täytimme ne ja laitoimme takaisin uuniin, kunnes ne olivat ruskistuneet sakaroista.

Arvioimme testiryhmän kesken jokaisen torttutäytteen erikseen:

1. Juhlapöydän pehmeä toffee -konvehti

TESTIN PARAS!

Pandan klassisen Juhlapöydän konvehtirasian toffeekonvehti alkaa sulaa tortun päälle jo siinä vaiheessa, kun asettelemme sen esipaistetun tortun keskiöön ennen uuniin menoa. Uunissa konvehti sulaa kokonaan ja sen sisällä muhinut toffee levähtää pitkin sakaroita.

Se ei kuitenkaan häiritse makua – päinvastoin! Toffee sulaa tortun alle rapsakaksi karamelliksi ja tuo suutuntumaan mukavaa yllätyksellisyyttä. Yksi konvehti on juuri optimaalinen määrä täytettä tortulle.

Numeroarvio: 10+!

2. Pätkis

Kaikki suklaa ei todellakaan käyttäydy tortun päällä samalla tavalla. Siinä missä pehmeä toffee toimii loistavasti, pätkis on pettymys. Uunissa pätkis kovettuu, eikä se kostutta torttua ensinkään. Myös visuaalinen ulosanti on luotaantyöntävä. Pätkis tortun päällä näyttää no, toisenlaiselta tortulta. Jäimme kuitenkin miettimään: voisiko pätkiksen levyversio toimia tortussa paremmin?

Numeroarvio: 6

3. Sitruunalla maustettu rahka & perinteinen laku

Sitruunan ja lakun liitto toimii myös tortun päällä! Maku on yllättävä ja suutuntuma loistava. Rahkasta tulee ihanan juustokakkumainen uunin lämmössä, ja sitruuna antaa herkulle mukavaa raikkautta. 

Numeroarvio: 9

4. Vaahtokarkki

Vaahtokarkkiversio näyttää silmään hieman epäilyttävältä. Makukaan ei ole kummoinen. Vaahtista on tortun päällä liian vähän. Epäilemme, että yksi iso vaahtokarkki sakaraisen päällä saattaa toimia täytteenä paremmin.

Numeroarvio: 7

5. Nutella

No jo on Nutellaista! Suklaalevite toimii koostumukseltaan jopa epäilyttävän hyvin tortussa. Se ei hievahdakaan uunin lämmössä ja maistuu ihan samalta kuin suoraan purkista vedettynä. Todellinen Nutellan ystävä on varmasti tämän herkun fani. Muille makeus saattaa olla liikaa.

Numeroarvio: 8-

6. Vuohenjuusto & hunaja

Sanallinen arviomme on ympäripyöreä: ”OK.” Vuohenjuusto ja hunaja ovat ihan kelvollinen täyte tortulle, mutta erityisen säväyttäväksi sitä ei voi kuvailla. Pieneen suolaisen ja makean nälkään tämä on hyvä kombo.

Numeroarvio: 8

7. Sinihomejuusto & aprikoosimarmeladi

Nam, makupari toimii loistavasti! Suolainen sinihomejuusto ja makea aprikoosi ovat ihanat kaverukset. Sinihomejuuston ja aprikoosimarmeladin muodostama duo on toffeesuklaatortun jälkeen testimme paras torttu.

Numeroarvio: 10

8. Vaniljatuorejuusto & mansikkamarmeladi 

Raikas tuorejuusto on oikein hyvä makean mansikan pari. Maku muistuttaa jokseenkin viineriä. Testitorttuun laitoimme hieman liikaa täytettä. Teelusikallinen kumpaakin riittänee.

Numeroarvio: 9+

9. Uuniomenainen joulusuklaa

TESTIN KEHNOIN...

Yhdistelmä ei ole hyvä, vaikka tykkäisi uuniomenaisesta joulusuklaasta. Tämä oli testimme surkein torttu.

Numeroarvio: 5

Oletko sinä kokeillut erikoisia täytteitä joulutorttuun? Kerro niistä kommenteissa!

Helinä

Mitä kaikkea joulutorttuun voi (ja kannattaa) tunkea? Testasimme 9 jännittävää täytettä – kaksi ylitse muiden

Tähtitortun sakarat voi myös kääntää täytteen päälle. Taikinaympyrän voi kääntää keskeltä ja taikinaneliön kulmittain, voitele kylmällä vedellä ja paina sormin kiinni niin täyte pysyy sisällä. Vaihtoehtoja on muitakin, mutta itse teen lähes aina joulutortut taikinaneliöistä kulmittain ja tietysti luumumarmeladia täytteeksi.
Lue kommentti

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.

Ai että liha on parasta grilliruokaa? Höpö höpö!

Mitä grillaamisesta tulee ensimmäiseksi mieleen? No tietenkin kaikki ihanat pihvit, lihavartaat ja makkarat, joista tulee käristettynä normaaliakin herkullisempia.

Siksi helposti unohtuu – ainakin jos seurueessa ei ole kasvissyöjiä tai vegaaneja – että kasvisvaihtoehtojen joukossa on yhtä lailla huippuruoka-aineita, joita laittaa grilliin.

Kokosimme 8 grillattavaa kasvisherkkua, jotka kelpaavat lihan ystävillekin:

Kasvispihvit

Pihvin korvikkeena tulee ensimmäiseksi mieleen tietenkin kasvispihvi. Ruualla on turhan tympeä kaiku, koska myös kasvispihvi voi olla superherkullinen.

Esimerkiksi näissä kasvispihveissä pääosassa loistavat basilika ja valkosipuli. Raaka-aineiksi voi keksiä myös muita omia lemppareita, ja jos sapuskaa pitää saada nopeasti valmiiksi, myös kaupan kasvispihvit voi heittää grilliin.

Täytetyt kesäkurpitsat

Täytetyt kesäkurpitsat ovat siitä huikeita, että niiden sisään voi laittaa melkeinpä mitä tahansa. Kasvisruokailija voi kokeilla lisätä vihanneksien sekaan esimerkiksi maustettua tuorejuustoa, ja vegaani saa ateriasta ruokaisamman vaikkapa tofulla.

Kesäkurpitsojen sisään ei kuitenkaan ole pakko laittaa mitään: esimerkiksi tässä Soppa365-reseptissä grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi suositellaan sienimuhennosta.


Munakoisopitsa

Munakoison puolikkaisiin tehdyt pitsat ovat helppoja ja valmistuvat myös grillissä! Ei tarvita kuin munakoisot ja omat lempitäytteet – ja taikinattomat pitsat ovat valmiita!

Paahdettu halloumisalaatti

Täyttävän salaatin saa tehtyä helposti halloumista. Juustoisassa salaatissa parasta on sen helppous: halloumia tarvitsee grillata vain muutamia minuutteja, ja itse salaattiin voi laittaa ihan mitä tahansa mieli tekee!

Suolaisen juuston kanssa sopii yhteen makeat salaatinlisukkeet, kuten mansikat, jotka voi muuten myös grillata!

Grillattu tofu

Tofu toimii erinomaisena lihan korvikkeena, jos sen vain valmistaa huolella. Sellaisenaan melko mauton ruoka-aine kaipaa kaverikseen hyviä mausteita ja lisukkeita.

Soppa365 neuvoo tofu-kasvisvarras-reseptissään, että tofun voi maustaa grillaamisen jälkeen esimerkiksi satay-kastikkeella.

Täytetyt sienet

Täytetyt herkkusienet ovat yksi parhaista grilliklassikoista. Yleensä sienten ympärille kääräistään pekoni, mutta tulee sieniherkuista erinomaisia ilman sitäkin!

Täytteet voi muun muassa ruskistaa erikseen ja lisätä sitten sienten sisälle, tai sitten tyhjänä grillattujen sienten sisuksiin laittaakin vain tuoreita täytteitä.


Grillattu avokado

Avokadosta on tunnetusti moneen, ja kyllä, taipuu se grilliinkin! Grillatut avokadot voi käyttää sellaisenaan, muiden ruokien lisukkeina tai pääruokana, kun niiden päälle asettelee täytteitä, kuten kananmunaa tai fetaa.

Bataattitoast

Vuonna 2016 Instagram-hitiksi muodostunut bataattitoast taipuu myös superhelpoksi grilliruuaksi. Reseptistä tarvitsee vain vaihtaa leivänpaahdin grilliksi, ja myös viipaleiden päälle tuleviksi lisukkeiksi voi valita grillissä käyneitä herkkuja, kuten avokadoa tai punasipulia.