Kuva Reetta Pasanen
Kuva Reetta Pasanen

1. Tee täyte ja kuorrutus. Paloittele suklaa pieniksi paloiksi. Kuumenna kuohukerma kattilassa melkein kiehumispisteeseen. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita kerman joukkoon suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut.­ Jäähdytä seos hyvin jääkaapissa (noin 4 tuntia tai yön yli). Kuorrutus näyttää tässä vaiheessa ohuelta. Vatkaa se sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.

2. Tee pohja. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos taikinaan puuhaarukalla ­sekoittaen. Pilko mansikat neljään osaan ja sekoita ne varoen taikinaan.

3. Voitele ja jauhota pikkuvuoat tai voitele muffinipellin kolot. ­Lusikoi taikina vuokiin. Paista ­200 asteessa ­uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, irrota muffinit ja anna niiden jäähtyä kokonaan ritilällä.

4. Halkaise muffinit kahtia tai leikkaa ne kolmeen osaan. Viipaloi vielä loput mansikat. Levitä muffinien väleihin ja päälle vaahdotettua valkosuklaakermaa ja mansikoita.

Vinkki! Valkosuklaatäytteen sijaan minikakkuihin voi käyttää myös pelkkää kermavaahtoa.

Resepti

Annoksia:
12
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 30 minuuttia + jäähtymisaika: 4–12 tuntia + paistoaika: 20 minuuttia

Resepti

200
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
sokeria
3
kpl
kananmunia
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
pieniä mansikoita

Täyte ja kuorrutus

150
g
valkosuklaata
1
prk
(0,33 dl) kuohukermaa
tarjoiluun mansikoita
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.