Soppa365
Kun aamiaisleipä on näin tuhti, se käy lounaasta. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kun aamiaisleipä on näin tuhti, se käy lounaasta. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Benedictinleivät on brunssiklassikko, joka muuttuu norjalaistyyliseksi kylmäsavulohella

Junior Master Chefin voittanut Otto Leskinen pyörähti viime vuonna Glorian ruoka & viini -lehden toimituksessa tet-harjoittelussa, jossa hänelle annettiin tehtäväksi oman bravuurireseptin laatiminen. Otto valitsi benedictinleivät, joita hän tekee mielellään etenkin yhtenä tiettynä päivänä vuodesta:

– Äitienpäivän brunssi vaihtelee, mutta benedictinleipiä teemme aina.  Lisäksi tarjolla on marjoja, tuorepuristettua appelsiinimehua, smoothieita ja lettuja tai vohveleita katkarapu-avokado-wasabitäytteellä, Otto kertoi.

Kun brunssia valmistellaan, isä Rainer ja pikkuveli Aaro häärivät keittiössä apukokkeina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uppomunat ja hollandaise-kastike ovat olennainen osa benedictinleipiä. Oton kikoilla kummatkin onnistuvat takuuvarmasti: hollandaise tehdään vesihauteessa, ja uppomunat kypsennetään kelmun sisällä. Lisäksi Oton leivistä löytyy tryffeliöljyllä aateloituja siitakesieniä, pinaattia sekä kylmäsavulohta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Benedictinleivät

4 annosta

40 min

4 viipaletta maalaisleipää

voita paistamiseen

200 g kylmäsavulohiviipaleita

Sienet 

200 g siitakesieniä

1 tl oliiviöljyä

1 tl Provencen yrttisekoitusta

¼ tl suolaa

¼ tl mustapippuria myllystä

muutama tippa tryffeliöljyä

Uppomunat

1 ½ l vettä

4 munaa

1 rkl öljyä

ripaus suolaa

Pinaatti 

150 g pinaattia

1 ½ l vettä

1 ½ tl suolaa

Hollandaisekastike

2 keltuaista

1 tl vettä

1 tl valkoviinietikkaa

100 g huoneenlämpöistä voita

1 tl sitruunanmehua

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria myllystä

  1. Tee ensin sienet. Puhdista ja paloittele siitakkeet. Paista niitä öljyssä pannussa muutama minuutti. Ota pois liedeltä. Lisää mausteet ja tryffeliöljy, tarkista maku.
  2. Tee uppomunat. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Vuoraa neljä pientä kahvikuppia kelmulla. Sipaise kelmuihin öljyä ja riko munat kelmujen sisään. Kokoa kelmu nyytiksi ja solmi kiinni. Yritä välttää ilman jäämistä kelmun sisään. Kun vesi kiehuu kauniisti poreillen, laske siivilä veteen. Nosta kananmunanyytit siivilään ja keitä 4–5 minuuttia. Nosta jäähtymään siksi aikaa, kun valmistelet muut täytteet.
  3. Ryöppää pinaatit nopeasti kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä. Kaada pinaatit siivilään ja jätä valumaan.
  4. Valmista hollandaisekastike. Kuumenna kattilassa vettä ja nosta päälle metallinen kulho niin, ettei kulhon pohja osu veteen. Laita keltuaiset, vesi ja etikka kulhoon. Kypsennä koko ajan vispilällä sekoitellen noin kolme minuuttia, kunnes seos paksunee hieman. Lisää voita koko ajan sekoittaen nokare kerrallaan. Lisää seuraava nokare kun edellinen on kokonaan liuennut kastikkeen joukkoon. Mausta kastike sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Ohenna tarvittaessa tilkalla vettä. Ota kattila liedeltä.
  5. Sulata nokare voita pannussa. Paista leipäviipaleita muutama minuutti molemmin puolin.
  6. Leikkaa uppomunanyytit auki saksilla ja ripottele munien päälle hieman suolaa.
  7. Kokoa leivät lautasille. Annostele leiville pinaatti ja sienet. Lisää seuraavaksi kylmäsavulohta ja nosta päällimmäiseksi uppomuna. Viimeistele hollandaisekastikkeella. Tarjoa heti.

Resepti: Otto Leskinen, Glorian ruoka & viini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla