Simpukat, ravut ja mustekalat näyttävät kalatiskissä kummajaisilta, mutta niiden valmistaminen on yksinkertaista ja nopeaa.

Italialainen simpukkapasta

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 kg kuorellisia sydän- tai
sinisimpukoita (tuoreita)
300–400 g linguine-pastaa tai
spagettia
1/2 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
ripaus cayennenpippuria
1 dl valkoviiniä
1 dl kuohukermaa
1/2 sitruuna
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 dl lehtipersiljaa
2 tomaattia

Huuhdo simpukat kylmällä vedellä. Repäise sinisimpukoista pieni parrantupsu pois ja harjaa kuoreen tarttunut lika. Valkoisia nystyröitä ei tarvitse poistaa. Heitä pois rikkoutuneet yksilöt ja ne, jotka eivät kuoreen koputettaessa sulkeudu.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kannellisessa paistokasarissa tai wokkipannulla ja kuullota sipuleita pari minuuttia. Lisää cayennenpippuri, viini ja kerma ja anna seoksen kiehahtaa.

Kaada simpukat pannulle, nosta kansi päälle ja keitä 3–4 minuuttia pannua välillä ravistellen. Heitä pois simpukat, jotka eivät ole auenneet. Purista sitruunasta mehu ja lisää se simpukoiden liemeen suolan ja pippurin kanssa. Yhdistä pasta simpukkaseokseen. Hienonna persilja ja tomaatti ruuan koristeiksi.

Vinkki! Voit valmistaa ruuan myös kuorituista simpukoista. Keitä silloin liemen ainekset yhteen ja lisää lopuksi 200 g simpukoita. Niiden tarvitsee vain kuumentua.

Kampasimpukat ja fenkolisalaatti

4 annosta alkupalaksi
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 kampasimpukkaa
öljyä tai voita paistamiseen

Salaatti:
1 fenkoli
2 rkl kapriksia
kastike:
1/2 rkl valkoista balsamicoa tai
valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
ripaus valkopippuria
2 rkl oliiviöljyä

Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Sekoita kaprikset fenkolin joukkoon. Tee kastike sekoittamalla suola, pippuri ja sokeri etikkaan. Vatkaa öljy joukkoon ja valuta kastike fenkoleille. Sekoita. Levitä salaatti tarjoiluvadille.
Kuivaa kampasimpukat talouspaperilla ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Kuumenna paistinpannu todella kuumaksi, lisää tilkka rasvaa. Paista simpukoita 1–2 minuuttia puoleltaan. Tarjoa simpukat salaatin kanssa.

Vinkki! Isot kampasimpukat kannattaa halkaista kahteen osaan.


Pikaruoka katkaravuista

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

500 g kuorittuja katkarapuja
6 valkosipulinkynttä
1 punainen chili (tuore tai
kuivattu)
1/2 rkl öljyä
1/2 dl (thai)kalakastiketta
3 rkl ruokosokeria
lisukkeeksi jasmiiniriisiä

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Hienonna chili. Kuumenna 1 dl vettä kiehuvaksi. Kuumenna öljy pannulla, lisää chili ja valkosipulit ruskistumaan. Ota pannu liedeltä, lisää kalakastike.

Sekoita ruokosokeri kuumaan veteen ja lisää seos pannulle. Kun pannun seos kiehuu, lisää katkaravut. Katkarapujen tarvitsee vain kuumentua, sillä ne sitkistyvät helposti. Tarjoa ravut riisin kanssa.

Thaisimpukat

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 kg simpukoita
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
2 sitruunaruohoa
1 punainen chili
1 prk (400 g) kookosmaitoa
1 ruukku tuoretta korianteria
8 salaattisipulia
1 limetin mehu

Huuhtele simpukat kylmällä vedellä. Heitä pois rikkoutuneet ja sellaiset yksilöt, jotka eivät kuoreen koputettaessa sulkeudu. Repäise terävällä veitsellä pieni parrantupsu pois ja harjaa kuoreen tarttunut lika. Kuoren valkoisia nystyröitä ei tarvitse poistaa.

Hienonna valkosipulinkynnet, sitruunaruoho ja chili. Kuumenna öljy isossa kattilassa, kuullota siinä valkosipulia, sitruunaruohoa ja chiliä 3–4 minuuttia. Kaada kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada simpukat kiehuvaan kookosmaitoon, paina kansi kiinni ja keitä 4–5 minuuttia kattilaa välillä ravistellen.
Heitä pois simpukat, jotka eivät avaudu keittämisen aikana.
Hienonna korianteri ja salaattisipuli ja lisää ne mehun kanssa simpukoihin. Tarjoa ruoka kuumana rapean leivän kera.

Valkosipuliset mustekalarenkaat

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

400 g mustekalarenkaita
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa

Salaatti:
2 porkkanaa
200 g valkokaalia
1/2–1 punaista chiliä hienonnettuna
3/4 dl suolapähkinöitä rouhittuna

Kastike:
1 rkl tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl makeaa chilikastiketta
1/2 dl limetin mehua
1 rkl sokeria
2 rkl kalakastiketta

Tee ensin salaatti. Raasta porkkanat ja kaali karkeaksi raasteeksi. Hienonna chili ja rouhi suolapähkinät. Sekoita salaatin ainekset yhteen.

Tee kastike. Hienonna inkivääri ja yksi valkosipulinkynsi. Sekoita ne kastikkeen muiden ainesten kanssa yhteen. Kaada seos raasteeseen. Siirrä salaatti jääkaappiin maustumaan.
Kuivaa mustekalarenkaat talouspaperilla. Hienonna loput valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla. Lisää mustekalat ja paista minuutti. Lisää valkosipuli sekä suola ja paista vielä 1–2 minuuttia. Tarjoa kuumat renkaat kylmän porkkana-kaalisalaatin kanssa.

Tunnista lajit

Sinisimpukka
Sinisimpukoita kasvaa Suomessakin, mutta ruokakaupan elävät simpukat tulevat useimmiten Ruotsista tai Tanskasta. Sinisimpukoiden lihaa myydään myös pakastettuna ja purkeissa.

Vihersimpukka
Suuret ja miedonmakuiset vihersimpukat myydään pakasteessa kuorenpuolikkaassa valmiiksi kypsennettyinä. Ne maistuvat sellaisinaan tai uunissa kuorrutettuina.

Sydänsimpukka
Kuorelliset, elävät sydänsimpukat myydään kylmätiskissä, kuoritut pakasteessa. Valmiiksi keitetyt ja kuoritut ovat edullisempia, mutta kokonaisista saat ruokaan myös kuoren sisällä olevan herkullisen liemen. Sydänsimpukat kuuluvat italialaisten rakastamaan vongole-pastaan.

Kampasimpukka
Kampasimpukka on merenelävien mersu. Shell-huoltamon merkistä tuttu simpukka kuuluu keveytensä ja arvokkuutensa takia huippumallien suosikkiruokiin. Meillä kampasimpukat myydään yleensä pakastettuina ilman kuorta ja oranssia mätiä.

Jättikatkarapu
Lämpimistä maista tuodut isot katkaravut, kuten tiikerikatkaravut, myydään raakoina tai kypsinä. Rapujen selkäpuolella kulkeva tumma suoli kannattaa poistaa. Isot ravut voi halkaista ennen kypsennystä.

Katkaravut
Viileiden vesien kokonaisissa ja kuorimattomissa katkaravuissa on meren raikas maku parhaiten tallella. Ne myydään valmiiksi keitettyinä.

Kuoritut katkaravut
Rapuperheen tutuimmat jäsenet löytyvät usein pizzoista ja salaateista. Pienet katkaravut ovat edullisempia kuin isommat serkkunsa. Sulata pakasteravut jääkaapissa. Kiireessä voit sulattaa ne siivilässä kylmän veden alla. Anna rapujen
olla sulattamisen aikana pussissa. Kypsennettyinä myytävät kuoritut ravut sopivat parhaiten lämpimiin ruokiin. Niitä ei pidä enää keittää, vain varovasti kuumentaa, jotta ne eivät sitkisty.

Kuningasrapu
Pohjoisten vesien jättiravun liha on mehevää ja herkullista mutta harmillisen kallista. Tätä myös kamtšatkanravuksi kutsuttua otusta riittää meressä niin paljon, että sitä saa WWF:n mukaan syödä huoletta. Kuningasravun koipia myydään Norjasta tuotuna pakasteena, venäläisissä säilykkeissä rapu on kuorittua.

Mustekala
Nilviäisiin kuuluvan mustekalan lonkeroita myydään valmiiksi viipaloituna sellaisenaan sekä taikinoituna eli paneroituna. Joskus pakastehyllystä löytyy myös kokonaisia mustekaloja. Mustekalan tiivis ja kiinteä liha kypsyy nopeasti ja myös sitkistyy äkkiä, joten kypsentämisessä ei kannata jahkailla.

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.