Simpukat, ravut ja mustekalat näyttävät kalatiskissä kummajaisilta, mutta niiden valmistaminen on yksinkertaista ja nopeaa.

Italialainen simpukkapasta

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 kg kuorellisia sydän- tai
sinisimpukoita (tuoreita)
300–400 g linguine-pastaa tai
spagettia
1/2 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
ripaus cayennenpippuria
1 dl valkoviiniä
1 dl kuohukermaa
1/2 sitruuna
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 dl lehtipersiljaa
2 tomaattia

Huuhdo simpukat kylmällä vedellä. Repäise sinisimpukoista pieni parrantupsu pois ja harjaa kuoreen tarttunut lika. Valkoisia nystyröitä ei tarvitse poistaa. Heitä pois rikkoutuneet yksilöt ja ne, jotka eivät kuoreen koputettaessa sulkeudu.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kannellisessa paistokasarissa tai wokkipannulla ja kuullota sipuleita pari minuuttia. Lisää cayennenpippuri, viini ja kerma ja anna seoksen kiehahtaa.

Kaada simpukat pannulle, nosta kansi päälle ja keitä 3–4 minuuttia pannua välillä ravistellen. Heitä pois simpukat, jotka eivät ole auenneet. Purista sitruunasta mehu ja lisää se simpukoiden liemeen suolan ja pippurin kanssa. Yhdistä pasta simpukkaseokseen. Hienonna persilja ja tomaatti ruuan koristeiksi.

Vinkki! Voit valmistaa ruuan myös kuorituista simpukoista. Keitä silloin liemen ainekset yhteen ja lisää lopuksi 200 g simpukoita. Niiden tarvitsee vain kuumentua.

Kampasimpukat ja fenkolisalaatti

4 annosta alkupalaksi
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 kampasimpukkaa
öljyä tai voita paistamiseen

Salaatti:
1 fenkoli
2 rkl kapriksia
kastike:
1/2 rkl valkoista balsamicoa tai
valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
ripaus valkopippuria
2 rkl oliiviöljyä

Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Sekoita kaprikset fenkolin joukkoon. Tee kastike sekoittamalla suola, pippuri ja sokeri etikkaan. Vatkaa öljy joukkoon ja valuta kastike fenkoleille. Sekoita. Levitä salaatti tarjoiluvadille.
Kuivaa kampasimpukat talouspaperilla ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Kuumenna paistinpannu todella kuumaksi, lisää tilkka rasvaa. Paista simpukoita 1–2 minuuttia puoleltaan. Tarjoa simpukat salaatin kanssa.

Vinkki! Isot kampasimpukat kannattaa halkaista kahteen osaan.


Pikaruoka katkaravuista

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

500 g kuorittuja katkarapuja
6 valkosipulinkynttä
1 punainen chili (tuore tai
kuivattu)
1/2 rkl öljyä
1/2 dl (thai)kalakastiketta
3 rkl ruokosokeria
lisukkeeksi jasmiiniriisiä

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Hienonna chili. Kuumenna 1 dl vettä kiehuvaksi. Kuumenna öljy pannulla, lisää chili ja valkosipulit ruskistumaan. Ota pannu liedeltä, lisää kalakastike.

Sekoita ruokosokeri kuumaan veteen ja lisää seos pannulle. Kun pannun seos kiehuu, lisää katkaravut. Katkarapujen tarvitsee vain kuumentua, sillä ne sitkistyvät helposti. Tarjoa ravut riisin kanssa.

Thaisimpukat

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 kg simpukoita
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
2 sitruunaruohoa
1 punainen chili
1 prk (400 g) kookosmaitoa
1 ruukku tuoretta korianteria
8 salaattisipulia
1 limetin mehu

Huuhtele simpukat kylmällä vedellä. Heitä pois rikkoutuneet ja sellaiset yksilöt, jotka eivät kuoreen koputettaessa sulkeudu. Repäise terävällä veitsellä pieni parrantupsu pois ja harjaa kuoreen tarttunut lika. Kuoren valkoisia nystyröitä ei tarvitse poistaa.

Hienonna valkosipulinkynnet, sitruunaruoho ja chili. Kuumenna öljy isossa kattilassa, kuullota siinä valkosipulia, sitruunaruohoa ja chiliä 3–4 minuuttia. Kaada kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada simpukat kiehuvaan kookosmaitoon, paina kansi kiinni ja keitä 4–5 minuuttia kattilaa välillä ravistellen.
Heitä pois simpukat, jotka eivät avaudu keittämisen aikana.
Hienonna korianteri ja salaattisipuli ja lisää ne mehun kanssa simpukoihin. Tarjoa ruoka kuumana rapean leivän kera.

Valkosipuliset mustekalarenkaat

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

400 g mustekalarenkaita
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa

Salaatti:
2 porkkanaa
200 g valkokaalia
1/2–1 punaista chiliä hienonnettuna
3/4 dl suolapähkinöitä rouhittuna

Kastike:
1 rkl tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl makeaa chilikastiketta
1/2 dl limetin mehua
1 rkl sokeria
2 rkl kalakastiketta

Tee ensin salaatti. Raasta porkkanat ja kaali karkeaksi raasteeksi. Hienonna chili ja rouhi suolapähkinät. Sekoita salaatin ainekset yhteen.

Tee kastike. Hienonna inkivääri ja yksi valkosipulinkynsi. Sekoita ne kastikkeen muiden ainesten kanssa yhteen. Kaada seos raasteeseen. Siirrä salaatti jääkaappiin maustumaan.
Kuivaa mustekalarenkaat talouspaperilla. Hienonna loput valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla. Lisää mustekalat ja paista minuutti. Lisää valkosipuli sekä suola ja paista vielä 1–2 minuuttia. Tarjoa kuumat renkaat kylmän porkkana-kaalisalaatin kanssa.

Tunnista lajit

Sinisimpukka
Sinisimpukoita kasvaa Suomessakin, mutta ruokakaupan elävät simpukat tulevat useimmiten Ruotsista tai Tanskasta. Sinisimpukoiden lihaa myydään myös pakastettuna ja purkeissa.

Vihersimpukka
Suuret ja miedonmakuiset vihersimpukat myydään pakasteessa kuorenpuolikkaassa valmiiksi kypsennettyinä. Ne maistuvat sellaisinaan tai uunissa kuorrutettuina.

Sydänsimpukka
Kuorelliset, elävät sydänsimpukat myydään kylmätiskissä, kuoritut pakasteessa. Valmiiksi keitetyt ja kuoritut ovat edullisempia, mutta kokonaisista saat ruokaan myös kuoren sisällä olevan herkullisen liemen. Sydänsimpukat kuuluvat italialaisten rakastamaan vongole-pastaan.

Kampasimpukka
Kampasimpukka on merenelävien mersu. Shell-huoltamon merkistä tuttu simpukka kuuluu keveytensä ja arvokkuutensa takia huippumallien suosikkiruokiin. Meillä kampasimpukat myydään yleensä pakastettuina ilman kuorta ja oranssia mätiä.

Jättikatkarapu
Lämpimistä maista tuodut isot katkaravut, kuten tiikerikatkaravut, myydään raakoina tai kypsinä. Rapujen selkäpuolella kulkeva tumma suoli kannattaa poistaa. Isot ravut voi halkaista ennen kypsennystä.

Katkaravut
Viileiden vesien kokonaisissa ja kuorimattomissa katkaravuissa on meren raikas maku parhaiten tallella. Ne myydään valmiiksi keitettyinä.

Kuoritut katkaravut
Rapuperheen tutuimmat jäsenet löytyvät usein pizzoista ja salaateista. Pienet katkaravut ovat edullisempia kuin isommat serkkunsa. Sulata pakasteravut jääkaapissa. Kiireessä voit sulattaa ne siivilässä kylmän veden alla. Anna rapujen
olla sulattamisen aikana pussissa. Kypsennettyinä myytävät kuoritut ravut sopivat parhaiten lämpimiin ruokiin. Niitä ei pidä enää keittää, vain varovasti kuumentaa, jotta ne eivät sitkisty.

Kuningasrapu
Pohjoisten vesien jättiravun liha on mehevää ja herkullista mutta harmillisen kallista. Tätä myös kamtšatkanravuksi kutsuttua otusta riittää meressä niin paljon, että sitä saa WWF:n mukaan syödä huoletta. Kuningasravun koipia myydään Norjasta tuotuna pakasteena, venäläisissä säilykkeissä rapu on kuorittua.

Mustekala
Nilviäisiin kuuluvan mustekalan lonkeroita myydään valmiiksi viipaloituna sellaisenaan sekä taikinoituna eli paneroituna. Joskus pakastehyllystä löytyy myös kokonaisia mustekaloja. Mustekalan tiivis ja kiinteä liha kypsyy nopeasti ja myös sitkistyy äkkiä, joten kypsentämisessä ei kannata jahkailla.