Simpukat, ravut ja mustekalat näyttävät kalatiskissä kummajaisilta, mutta niiden valmistaminen on yksinkertaista ja nopeaa.

Italialainen simpukkapasta

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 kg kuorellisia sydän- tai
sinisimpukoita (tuoreita)
300–400 g linguine-pastaa tai
spagettia
1/2 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
ripaus cayennenpippuria
1 dl valkoviiniä
1 dl kuohukermaa
1/2 sitruuna
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 dl lehtipersiljaa
2 tomaattia

Huuhdo simpukat kylmällä vedellä. Repäise sinisimpukoista pieni parrantupsu pois ja harjaa kuoreen tarttunut lika. Valkoisia nystyröitä ei tarvitse poistaa. Heitä pois rikkoutuneet yksilöt ja ne, jotka eivät kuoreen koputettaessa sulkeudu.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kannellisessa paistokasarissa tai wokkipannulla ja kuullota sipuleita pari minuuttia. Lisää cayennenpippuri, viini ja kerma ja anna seoksen kiehahtaa.

Kaada simpukat pannulle, nosta kansi päälle ja keitä 3–4 minuuttia pannua välillä ravistellen. Heitä pois simpukat, jotka eivät ole auenneet. Purista sitruunasta mehu ja lisää se simpukoiden liemeen suolan ja pippurin kanssa. Yhdistä pasta simpukkaseokseen. Hienonna persilja ja tomaatti ruuan koristeiksi.

Vinkki! Voit valmistaa ruuan myös kuorituista simpukoista. Keitä silloin liemen ainekset yhteen ja lisää lopuksi 200 g simpukoita. Niiden tarvitsee vain kuumentua.

Kampasimpukat ja fenkolisalaatti

4 annosta alkupalaksi
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 kampasimpukkaa
öljyä tai voita paistamiseen

Salaatti:
1 fenkoli
2 rkl kapriksia
kastike:
1/2 rkl valkoista balsamicoa tai
valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
ripaus valkopippuria
2 rkl oliiviöljyä

Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Sekoita kaprikset fenkolin joukkoon. Tee kastike sekoittamalla suola, pippuri ja sokeri etikkaan. Vatkaa öljy joukkoon ja valuta kastike fenkoleille. Sekoita. Levitä salaatti tarjoiluvadille.
Kuivaa kampasimpukat talouspaperilla ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Kuumenna paistinpannu todella kuumaksi, lisää tilkka rasvaa. Paista simpukoita 1–2 minuuttia puoleltaan. Tarjoa simpukat salaatin kanssa.

Vinkki! Isot kampasimpukat kannattaa halkaista kahteen osaan.


Pikaruoka katkaravuista

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

500 g kuorittuja katkarapuja
6 valkosipulinkynttä
1 punainen chili (tuore tai
kuivattu)
1/2 rkl öljyä
1/2 dl (thai)kalakastiketta
3 rkl ruokosokeria
lisukkeeksi jasmiiniriisiä

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Hienonna chili. Kuumenna 1 dl vettä kiehuvaksi. Kuumenna öljy pannulla, lisää chili ja valkosipulit ruskistumaan. Ota pannu liedeltä, lisää kalakastike.

Sekoita ruokosokeri kuumaan veteen ja lisää seos pannulle. Kun pannun seos kiehuu, lisää katkaravut. Katkarapujen tarvitsee vain kuumentua, sillä ne sitkistyvät helposti. Tarjoa ravut riisin kanssa.

Thaisimpukat

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 kg simpukoita
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
2 sitruunaruohoa
1 punainen chili
1 prk (400 g) kookosmaitoa
1 ruukku tuoretta korianteria
8 salaattisipulia
1 limetin mehu

Huuhtele simpukat kylmällä vedellä. Heitä pois rikkoutuneet ja sellaiset yksilöt, jotka eivät kuoreen koputettaessa sulkeudu. Repäise terävällä veitsellä pieni parrantupsu pois ja harjaa kuoreen tarttunut lika. Kuoren valkoisia nystyröitä ei tarvitse poistaa.

Hienonna valkosipulinkynnet, sitruunaruoho ja chili. Kuumenna öljy isossa kattilassa, kuullota siinä valkosipulia, sitruunaruohoa ja chiliä 3–4 minuuttia. Kaada kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada simpukat kiehuvaan kookosmaitoon, paina kansi kiinni ja keitä 4–5 minuuttia kattilaa välillä ravistellen.
Heitä pois simpukat, jotka eivät avaudu keittämisen aikana.
Hienonna korianteri ja salaattisipuli ja lisää ne mehun kanssa simpukoihin. Tarjoa ruoka kuumana rapean leivän kera.

Valkosipuliset mustekalarenkaat

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

400 g mustekalarenkaita
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa

Salaatti:
2 porkkanaa
200 g valkokaalia
1/2–1 punaista chiliä hienonnettuna
3/4 dl suolapähkinöitä rouhittuna

Kastike:
1 rkl tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl makeaa chilikastiketta
1/2 dl limetin mehua
1 rkl sokeria
2 rkl kalakastiketta

Tee ensin salaatti. Raasta porkkanat ja kaali karkeaksi raasteeksi. Hienonna chili ja rouhi suolapähkinät. Sekoita salaatin ainekset yhteen.

Tee kastike. Hienonna inkivääri ja yksi valkosipulinkynsi. Sekoita ne kastikkeen muiden ainesten kanssa yhteen. Kaada seos raasteeseen. Siirrä salaatti jääkaappiin maustumaan.
Kuivaa mustekalarenkaat talouspaperilla. Hienonna loput valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla. Lisää mustekalat ja paista minuutti. Lisää valkosipuli sekä suola ja paista vielä 1–2 minuuttia. Tarjoa kuumat renkaat kylmän porkkana-kaalisalaatin kanssa.

Tunnista lajit

Sinisimpukka
Sinisimpukoita kasvaa Suomessakin, mutta ruokakaupan elävät simpukat tulevat useimmiten Ruotsista tai Tanskasta. Sinisimpukoiden lihaa myydään myös pakastettuna ja purkeissa.

Vihersimpukka
Suuret ja miedonmakuiset vihersimpukat myydään pakasteessa kuorenpuolikkaassa valmiiksi kypsennettyinä. Ne maistuvat sellaisinaan tai uunissa kuorrutettuina.

Sydänsimpukka
Kuorelliset, elävät sydänsimpukat myydään kylmätiskissä, kuoritut pakasteessa. Valmiiksi keitetyt ja kuoritut ovat edullisempia, mutta kokonaisista saat ruokaan myös kuoren sisällä olevan herkullisen liemen. Sydänsimpukat kuuluvat italialaisten rakastamaan vongole-pastaan.

Kampasimpukka
Kampasimpukka on merenelävien mersu. Shell-huoltamon merkistä tuttu simpukka kuuluu keveytensä ja arvokkuutensa takia huippumallien suosikkiruokiin. Meillä kampasimpukat myydään yleensä pakastettuina ilman kuorta ja oranssia mätiä.

Jättikatkarapu
Lämpimistä maista tuodut isot katkaravut, kuten tiikerikatkaravut, myydään raakoina tai kypsinä. Rapujen selkäpuolella kulkeva tumma suoli kannattaa poistaa. Isot ravut voi halkaista ennen kypsennystä.

Katkaravut
Viileiden vesien kokonaisissa ja kuorimattomissa katkaravuissa on meren raikas maku parhaiten tallella. Ne myydään valmiiksi keitettyinä.

Kuoritut katkaravut
Rapuperheen tutuimmat jäsenet löytyvät usein pizzoista ja salaateista. Pienet katkaravut ovat edullisempia kuin isommat serkkunsa. Sulata pakasteravut jääkaapissa. Kiireessä voit sulattaa ne siivilässä kylmän veden alla. Anna rapujen
olla sulattamisen aikana pussissa. Kypsennettyinä myytävät kuoritut ravut sopivat parhaiten lämpimiin ruokiin. Niitä ei pidä enää keittää, vain varovasti kuumentaa, jotta ne eivät sitkisty.

Kuningasrapu
Pohjoisten vesien jättiravun liha on mehevää ja herkullista mutta harmillisen kallista. Tätä myös kamtšatkanravuksi kutsuttua otusta riittää meressä niin paljon, että sitä saa WWF:n mukaan syödä huoletta. Kuningasravun koipia myydään Norjasta tuotuna pakasteena, venäläisissä säilykkeissä rapu on kuorittua.

Mustekala
Nilviäisiin kuuluvan mustekalan lonkeroita myydään valmiiksi viipaloituna sellaisenaan sekä taikinoituna eli paneroituna. Joskus pakastehyllystä löytyy myös kokonaisia mustekaloja. Mustekalan tiivis ja kiinteä liha kypsyy nopeasti ja myös sitkistyy äkkiä, joten kypsentämisessä ei kannata jahkailla.

Kun juhlitaan kevään valmistuvia, pöytään katetaan helppoja herkkuja, joista jokainen löytää sopivaa syötävää.

Greippi-graavilohi

10 annosta

Valmistusaika 20 min + tekeytyminen 24 t

1 kg lohifileetä

1 greipin kuori

10 oksaa timjamia

2 rkl karkeaa merisuolaa

1 rkl ruokosokeria

  1. Huuhdo lohifile kylmällä vedellä. Kuivaa se. Raasta greipin kuori lohelle. Levittele myös timjamin oksat fileen päälle. Ripottele suola ja sokeri tasaisesti. Kääri kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vuorokausi.
  2. Pyyhi lohen pinnasta mausteet pois. Siivuta lohi.

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

1 mango

5 keltaista luumua

½ cantaloupe-meloni

4 sydänsalaattikerää

200 g vuonankaalia

200 g mansikoita

100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti

1 tl roseepippuria

1 greipin mehu

5 timjaminoksaa

1 dl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita öljy, hunaja ja suola joukkoon. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.
Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.

Välimeren polentapiirakka

10 annosta

Valmistusaika 35 min + paisto 20 min

Pohja

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 dl polentaa

100 g parmesaania

½ tl mustapippuria myllystä

½ sitruuna

1 muna

Täyte

1 kesäkurpitsa

200 g

½ tl suolaa

1 rkl öljyä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

½ dl manteleita

1 ½ dl puolikuivattuja tomaatteja

½ ruukkua basilikaa

1 rkl mantelilastuja

  1. Valmista ensin pohja. Kiehauta kattilassa vesi. Murenna liemikuutio joukkoon. Kaada polenta sekoittaen voimakkaasti samalla. Alenna lämpöä ja anna kiehahtaa samalla sekoittaen. Nosta hellalta. Raasta juusto ja sekoita se joukkoon. Purista sitruunasta mehu ja mausta pippurilla. Riko muna ja sekoita vielä voimakkaasti.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Painele polenta öljytyin käsin piirakkavuokaan. Paista 20 minuuttia.
  3. Kun pohja on valmis, nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja broccoliinit muutamaan osaan. Levitä kasvikset pellille ja hiero niiden pintaan suola ja öljy. Paahda 10 minuuttia.
  4. Tee sillä välin tuorejuustosta, puolikuivista tomaateista ja manteleista täyte. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.
  5. Kokoa piirakka. Levitä tomaatti-tuorejuustotäyte pohjan päälle. Nostele paahdetut kasvikset sen päälle. Ripottele basilikan lehtiä ja mantelilastuja koristeeksi.

Helpointa on valmistaa sellainen juhlamenu, joka sopii kerralla kaikille erityisruokavalioille. Tässä muutama takuuherkullinen, kaiketon resepti! 

Yksi ei käytä maitotuotteita, toinen on allerginen kananmunalle, keliaakikkosukulainenkin saapuu... Jos juhliin on tulossa useita erikoisruokavaliota noudattavia, kannattaa suosiolla tehdä tarjottavia, jotka sopivat ihan kaikille. Se on helpompaa kuin vääntää jokaiselle omaa sorttiaan, eikä näin tarvitse  kirjoa noutopöytää erilaisilla tuoteselostelapuilla. 

Maidolle, kermalle ja voille on lukemattomia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Leivonnaisissa kananmunan voi usein korvata esimerkiksi puolikkaalla banaanilla tai kikherneliemellä – tai jättää kokonaan pois. Vehnäjauhotkin on helppo vaihtaa esimerkiksi gluteenittomaan jauhoseokseen.

Alla muutama resepti, jotka ovat jo valmiiksi maidottomia, munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Suurin osa niistä sopii myös pähkinäallergikolle. 

Paahdettu kikhernesalaatti

Ihana, kevääseen sopiva lämmin salaatti syntyy paahtamalla kikherneet ja kasvikset uunissa ja pyöräyttämällä ne sitruunaisessa sinappisoosissa. Aktiivinen tekoaika on vain 15 minuuttia, jonka lisäksi paistamiseen menee 25 minuuttia. Resepti löytyy Soppa365-blogista

Kuva: Tuomas Kolehmainen. 

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

  • 1 mango
  • 5 keltaista luumua
  • ½ cantaloupe-meloni
  • 4 sydänsalaattikerää
  • 200 g vuonankaalia
  • 200 g mansikoita
  • 100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti:

  • 1 tl roseepippuria
  • 1 greipin mehu
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa (TAI täysvegaaniseen salaatinkastikkeeseen 1 rkl sokeria)
  • 1 tl suolaa
  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita joukkoon öljy, hunaja tai sokeri sekä suola. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.
Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.

Gluteenittomat kookoskaurasämpylät

Salaatin kanssa tulee toki tarjota hyvää leipää! Gluteenittomat kaurasämpylät sopivat täydellisesti tähän tarkoitukseen. Ruokabloggaaja Virpi Mikkosen Me Naisille jakaman reseptin voi leipoa myös vegaanisesti:

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

  • 3 rkl chiansiemeniä + 1 dl vettä
  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • ½ tl merisuolaa
  • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • vajaa 1 dl kookosöljyä
  • 1 tl kookossiirappia TAI kotimaista luomuhunajaa
  • ½ tl omenaviinietikkaa
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.
  3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.
  4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.
Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.

Cashew-tuorejuustolevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min + liotus 4 t

  • 400 g cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 1 sitruuna
  1. Liota pähkinöitä reilussa vedessä vähintään yön yli.
  2. Valuta pähkinöiden vesi pois. mittaa pähkinöiden lisäksi monitoimikoneen kulhoon ravintohiivahiutaleet, suola ja sipulijauhe. Purista sitruunan mehu joukkoon. Soseuta, kunnes seos on tasainen.

Minttu-hernelevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min

  • 400 g (pakaste)herneitä
  • 2 limeä
  • 1 ruukku minttua
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 tl suolaa
  1. Sulata herneet, jos ne ovat jäässä. Puolita limet ja purista niistä mehu sauvasekoittimen kulhoon. Irrota mintturuukusta lehdet.
  2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Herkulliset hodarit

Hot dogit ovat rentoa tarjottavaa juhliin, ja jokainen voi muokata tästä herkusta omannäköisensä. Hodarisämpylät voit leipoa kaikettomina esimerkiksi ylläolevan kaura-kookossämpylöiden ohjeella tai ostaa kaupasta valmiita, gluteenittomia, maidottomia ja munattomia sämpylöitä.

  • hotdog-sämpylöitä (gluteeniton, maidoton ja munaton)
  • tavallisia ja kasvisnakkeja (eri kulhoihin totta kai)
  • avocadoa (syöntikypsiä)
  • sipulirouhetta
  • chiliä
  • makeaa chilikastiketta
  • maustettua kaurakermaviiliä
  • majoneesia tai hampurilaiskastiketta (halutessasi laita tarjolle munaton ja maidoton vaihtoehto)
  • korianteria tai muita silputtuja yrttejä
  • kurpitsapikkelsiä

JÄLKIRUOKIA:

Rommirusina-suklaajäätelö

Myös tämä resepti on Virpi Mikkonen jakanut Me Naisille. Vegaaninen jäätelö, joka saa makunsa mantelilikööristä, rommista ja kaakosta, sopii hyvin jälkiruoaksi aikuiseen makuun:

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

  • 3 pakastettua banaania
  • 2 rkl mantelilikööriä
  • 5 rkl rommia
  • 3 rkl luomurusinoita
  • 1 ½ rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)
  • (2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 3 rkl raakakaakaonibsejä
  1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.
  2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.
  3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Vegaaninen suklaamousse

Klassinen suklaamousse valmistuu kätevästi myös vegaanisena. Suklaamousseen saa raikkautta tarjoamalla ne paistettujen karpaloiden kera. Jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua. Resepti Soppa365-blogissa

Karpalot tai muut kirpeähköt marjat raikastavat suklaamoussen. Kuva: Anna Huovinen

Mustikka-raakaleivokset

Raakaleivokset eivät käy uunissa ollenkaan. Trendikkäissä leivoksissa maistuu niin mustikka kuin pähkinäkin, ja ne sopivat myös vegaaneille ja gluteenittomille. Resepti Kodin Kuvalehdessä

Mustikkaleivokset eivät kaipaa uunia. Kuva: Päivi Anita Ristell.

Onko sinulla jokin ihan kaikille sopiva resepti, joka on juhlissa luottoherkkusi? Kerro kommenteissa!