Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Lammastagine on mahtavaa sellaisenaan, mutta vielä parempaa siitä tulee, kun lisäät joukkoon makeita taateleita ja granaatti-omenamehua.

1. Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Poista lihasta kalvot ja kuutioi reiluiksi suupaloiksi. Kuori ja kuutioi sipulit.

2. Lämmitä loraus oliiviöljyä pannussa. Kuullota sipulikuutioita keskilämmöllä 5 minuuttia tai kunnes ne pehmenevät. Lisää mausteet ja kuullota pari minuuttia, jotta mausteiden maut aukeavat. Kaada sipulimausteseos pataan.

3. Ruskista lihat kauttaaltaan öljyssä pannulla kovalla lämmöllä. Lisää taatelit, granaattiomenamehu ja viini. Mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta ja kaada lihat lisukkeineen pataan.

4. Kypsennä 150 asteessa noin 2 tuntia.

5. Koristele manteleilla ja tarjoa lisukkeeksi granaattiomenarelissiä.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika noin 30 minuuttia + 2 tuntia hauduttamiseen

Resepti

1
kg
luutonta lampaan- tai karitsanpaistia
2 sipulia
oliiviöljyä
1
tl
kanelia
2
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua inkivääriä
1
tl
maustepippureita
1
tl
paprikajauhetta
1 ps (200 g) pehmeitä kivettömiä taateleita
3
dl
granaattiomenamehua
2
dl
punaviiniä
2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria rouhittuna
3
dl
manteleita

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.