Munakoiso-papushakshuka viimeistellään tuoreella persiljalla.Tuunaa riisi koreaksi sahramilla ja jalokiviä muistuttavilla granaattiomenan siemenillä. Kuvat: Anna Huovinen, kuvausjärjestelyt: Kaisa JouhkiRiisiastia Stockmann. Sirottimet Habitat.
Munakoiso-papushakshuka viimeistellään tuoreella persiljalla.Tuunaa riisi koreaksi sahramilla ja jalokiviä muistuttavilla granaattiomenan siemenillä. Kuvat: Anna Huovinen, kuvausjärjestelyt: Kaisa JouhkiRiisiastia Stockmann. Sirottimet Habitat.

Juhlavan näköinen pääruoka voi syntyä myös vähällä vaivalla.

Munakoiso-papushakshuka

4 annosta

Valmistusaika 20 min + paistoaika noin 30 min

1 tlk (400 g) säilöttyjä kypsiä mustapapuja

1 munakoiso

1 iso sipuli

4 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä paistamiseen

2 tlk (2 x 400 g) laadukasta tomaattimurskaa

2 tl sokeria

2 tl suolaa

2 tl jauhettua korianteria

2 tl jauhettua juustokuminaa

½ tl chilihiutaleita

½ tl mustapippuria

4 kananmunaa

½ ruukkua tuoretta lehtipersiljaa

1. Kaada säilötyt pavut siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Jätä odottamaan.

2. Poista munakoisosta päät ja leikkaa munakoiso sivuiltaan noin 2 cm:n kuutioiksi.

3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.

4. Kuumenna öljyä kannellisessa paistinpannussa tai paistokasarissa. Paista ensin munakoisopaloja kovalla lämmöllä noin 8 minuuttia, kunnes ne saavat hyvän värin. Lisää hieman öljyä sekä sipulisilppu, paista vielä muutama minuuttia. Lisää valkosipulisilppu ja kääntele vielä hetki.

5. Lisää tomaattimurska, sokeri, suola, korianteri, juustokumina, chilihiutaleet ja mustapippuri sekä valutetut pavut. Anna kiehua hiljalleen kuplien ilman kantta noin 20 minuuttia.

6. Tee sitten seokseen neljä koloa ja riko kananmunat niihin.

7. Peitä kannella, ja jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä 5–8 minuuttia, kunnes kananmunien valkuainen on asettunut, mutta keltuainen on vielä keskeltä valuvaa.

8. Hienonna lehtipersilja ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa riisin kanssa.

 


Sivele kastike lohen pintaan hyvissä ajoin ja anna maustua jääkaapissa ennen kypsentämistä. Lasit Formverk.

 

Sitruunainen hunaja-sinappilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paistoaika 25–30 min

1 kg lohifileetä

2 sitruunaa

2 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä

2 rkl hunajaa

1 rkl dijoninsinappia

1 rkl suolaa

½ tl mustapippuria

2 kevätsipulinvartta

1. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja aseta lohifilee siihen nahkapuoli alaspäin.

2. Viipaloi sitruuna ja jätä odottamaan.

3. Mittaa oliiviöljy pieneen kulhoon. Kuori valkosipulinkynnet ja purista ne öljyn joukkoon.

4. Sekoita joukkoon hunaja, dijoninsinappi, suola ja pippuri. Levitä seos tasaisesti lohen pintaan. Jaa päälle sitruunaviipaleet.

5. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia, kunnes lohi on mehevän kypsää.

6. Hienonna kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi ja ripottele päälle. Tarjoa riisin kanssa.

 


Pääsiäispadan valmistuksessa suurimman työn hoitaa uuni – kokki voi keskittyä nauttimaan tuoksuista.

Kangas Lapuan Kankurit. Puulauta Nougat.

 

Lammascurry

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paistoaika 2½ h

800 g luutonta karitsanlapaa, -rintaa tai -paistia

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

voita ja rypsiöljyä paistamiseen

1½ dl sultanarusinoita

1 rkl vehnäjauhoa

2 rkl tomaattipyreetä

4 dl vettä

1 lihaliemikuutio

1 kanelitanko

2 laakerinlehteä

2 tl jauhettua korianteria

2 tl jauhettua juustokuminaa

1½ tl jauhettua kardemummaa

1 tl jauhettua kurkumaa

1 tl chilihiutaleita

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1½ dl paksua jogurttia

1. Leikkaa liha kuutioiksi. Paista paloihin kuumalla pannulla hyvä pintaväri voin ja öljyn sekoituksessa. Siirrä uunipataan.

2. Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa ohuiksi puolirenkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli.

3. Pikapaista sipuli ja lisää loppuvaiheessa valkosipuli. Siirrä pataan.

4. Lisää rusinat, tomaattipyree ja jauhot. Sekoita, jotta jauhot jakautuvat ainesten pinnalle tasaisesti.

5. Lisää kaikki loput ainekset paitsi jogurtti. Nosta pata 175-asteiseen uuniin 2½ tunniksi. Sekoita lopuksi joukkoon jogurtti. Tarjoa riisin kanssa.

Tavallista kauniimpi lisäke

Jokaisen kolmen pääruokalajin lisukkeena toimii hyvin riisi. Tässä maukas perusohje, jolla syntyy kaunis lisäke:

Korunkaunis riisi

4 annosta

Valmistusaika 15 min

3 dl basmatiriisiä

6 dl vettä

1 tl suolaa

¼ tl (0,5 g) sahramia

1 granaattiomena

1. Keitä basmatiriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää keitinveteen suola sekä keittämisen loppuvaiheessa sahrami.

2. Irrota granaattiomenasta siemenet ja sekoita ne kypsän riisin joukkoon.

Maustein päällystetyt lättäleivät sopivat brunssipöytään. 

Mausteiset lättäleivät

4 leipää

Valmistusaika 20 min

Taikina

2 ½ dl vettä

2 tl hunajaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl öljyä

Täyte

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl falafelmausteseosta tai juustokuminaa

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja, jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää öljy. Vaivaa vielä hetki. Laita taikina liinan alle puoleksi tunniksi nousemaan.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja, siemenet ja mausteseos. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele jauhoitetulla pöydällä lättäniksi. Nosta leivinpaperille ja levitä mausteseos pintaan.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista leipiä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Tee suklaakiekkoja jo valmiiksi odottamaan, niin kahvi valmistuu hetkessä! Kuva: Panu Pälviä

Ah kahvi, tuo suomalaisten lempiliemi. Tänä syksynä suklaata ei säästellä, kun kahvihammasta alkaa kolottaa.

Suklaakahvi

4 annosta

Valmistusaika 15 min + jähmettyminen 15 min

50 g tummaa suklaata

6 dl maitoa

4 espressoshottia tai vahvaa suodatinkahvia

  1. Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä leivinpaperi tarjottimelle tai leikkuulaudalle. Piirrä kahvikupin avulla siihen neljä ympyrää. Käännä leivinpaperi ympäri. Levitä suklaa lusikalla ympyröiden sisälle, mutta jätä keskelle neulanpään kokoinen reikä. Anna kovettua jääkaapissa 15 minuuttia.
  2. Laita kahvi keittymään. Mittaa maito kattilaan. Lämmitä se kiehuvaksi. Vaahdota maitoa sauvasekoittimella. Kaada kahvi tarjoillessasi suklaan läpi.
  3. Jaa maito kuppeihin. Nosta suklaat kuppien päälle.