Munakoiso-papushakshuka viimeistellään tuoreella persiljalla.Tuunaa riisi koreaksi sahramilla ja jalokiviä muistuttavilla granaattiomenan siemenillä. Kuvat: Anna Huovinen, kuvausjärjestelyt: Kaisa JouhkiRiisiastia Stockmann. Sirottimet Habitat.
Munakoiso-papushakshuka viimeistellään tuoreella persiljalla.Tuunaa riisi koreaksi sahramilla ja jalokiviä muistuttavilla granaattiomenan siemenillä. Kuvat: Anna Huovinen, kuvausjärjestelyt: Kaisa JouhkiRiisiastia Stockmann. Sirottimet Habitat.

Juhlavan näköinen pääruoka voi syntyä myös vähällä vaivalla.

Munakoiso-papushakshuka

4 annosta

Valmistusaika 20 min + paistoaika noin 30 min

1 tlk (400 g) säilöttyjä kypsiä mustapapuja

1 munakoiso

1 iso sipuli

4 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä paistamiseen

2 tlk (2 x 400 g) laadukasta tomaattimurskaa

2 tl sokeria

2 tl suolaa

2 tl jauhettua korianteria

2 tl jauhettua juustokuminaa

½ tl chilihiutaleita

½ tl mustapippuria

4 kananmunaa

½ ruukkua tuoretta lehtipersiljaa

1. Kaada säilötyt pavut siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Jätä odottamaan.

2. Poista munakoisosta päät ja leikkaa munakoiso sivuiltaan noin 2 cm:n kuutioiksi.

3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.

4. Kuumenna öljyä kannellisessa paistinpannussa tai paistokasarissa. Paista ensin munakoisopaloja kovalla lämmöllä noin 8 minuuttia, kunnes ne saavat hyvän värin. Lisää hieman öljyä sekä sipulisilppu, paista vielä muutama minuuttia. Lisää valkosipulisilppu ja kääntele vielä hetki.

5. Lisää tomaattimurska, sokeri, suola, korianteri, juustokumina, chilihiutaleet ja mustapippuri sekä valutetut pavut. Anna kiehua hiljalleen kuplien ilman kantta noin 20 minuuttia.

6. Tee sitten seokseen neljä koloa ja riko kananmunat niihin.

7. Peitä kannella, ja jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä 5–8 minuuttia, kunnes kananmunien valkuainen on asettunut, mutta keltuainen on vielä keskeltä valuvaa.

8. Hienonna lehtipersilja ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa riisin kanssa.

 


Sivele kastike lohen pintaan hyvissä ajoin ja anna maustua jääkaapissa ennen kypsentämistä. Lasit Formverk.

 

Sitruunainen hunaja-sinappilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paistoaika 25–30 min

1 kg lohifileetä

2 sitruunaa

2 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä

2 rkl hunajaa

1 rkl dijoninsinappia

1 rkl suolaa

½ tl mustapippuria

2 kevätsipulinvartta

1. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja aseta lohifilee siihen nahkapuoli alaspäin.

2. Viipaloi sitruuna ja jätä odottamaan.

3. Mittaa oliiviöljy pieneen kulhoon. Kuori valkosipulinkynnet ja purista ne öljyn joukkoon.

4. Sekoita joukkoon hunaja, dijoninsinappi, suola ja pippuri. Levitä seos tasaisesti lohen pintaan. Jaa päälle sitruunaviipaleet.

5. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia, kunnes lohi on mehevän kypsää.

6. Hienonna kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi ja ripottele päälle. Tarjoa riisin kanssa.

 


Pääsiäispadan valmistuksessa suurimman työn hoitaa uuni – kokki voi keskittyä nauttimaan tuoksuista.

Kangas Lapuan Kankurit. Puulauta Nougat.

 

Lammascurry

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paistoaika 2½ h

800 g luutonta karitsanlapaa, -rintaa tai -paistia

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

voita ja rypsiöljyä paistamiseen

1½ dl sultanarusinoita

1 rkl vehnäjauhoa

2 rkl tomaattipyreetä

4 dl vettä

1 lihaliemikuutio

1 kanelitanko

2 laakerinlehteä

2 tl jauhettua korianteria

2 tl jauhettua juustokuminaa

1½ tl jauhettua kardemummaa

1 tl jauhettua kurkumaa

1 tl chilihiutaleita

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1½ dl paksua jogurttia

1. Leikkaa liha kuutioiksi. Paista paloihin kuumalla pannulla hyvä pintaväri voin ja öljyn sekoituksessa. Siirrä uunipataan.

2. Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa ohuiksi puolirenkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli.

3. Pikapaista sipuli ja lisää loppuvaiheessa valkosipuli. Siirrä pataan.

4. Lisää rusinat, tomaattipyree ja jauhot. Sekoita, jotta jauhot jakautuvat ainesten pinnalle tasaisesti.

5. Lisää kaikki loput ainekset paitsi jogurtti. Nosta pata 175-asteiseen uuniin 2½ tunniksi. Sekoita lopuksi joukkoon jogurtti. Tarjoa riisin kanssa.

Tavallista kauniimpi lisäke

Jokaisen kolmen pääruokalajin lisukkeena toimii hyvin riisi. Tässä maukas perusohje, jolla syntyy kaunis lisäke:

Korunkaunis riisi

4 annosta

Valmistusaika 15 min

3 dl basmatiriisiä

6 dl vettä

1 tl suolaa

¼ tl (0,5 g) sahramia

1 granaattiomena

1. Keitä basmatiriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää keitinveteen suola sekä keittämisen loppuvaiheessa sahrami.

2. Irrota granaattiomenasta siemenet ja sekoita ne kypsän riisin joukkoon.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan