Kuva Sami Backstörm
Kuva Sami Backstörm

Kylmä­savu­­lohikeitto ja sinapilla maustettua jogurttia.

Kuumenna liemi kattilassa ja lisää keittojuurekset sekä perunasipuli­sekoitus. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuuttia. Lisää suikaloitu kylmä­savu­lohi ja sitruunamehu. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarkista maku ja viimeistele keitto hienonnetulla tillillä. Lisää kattilaan ­lientä tai vettä, jos siihen on tarvetta.

Sekoita maustamattoman jogurtin joukkoon kaikki mausteet ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa. Annostele keitto lautasille ja lusikoi päälle hieman mausteista jogurttia.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 45 minuuttia

Resepti

1
l
kala- tai kasvislientä
1
ras
pussillinen keittojuureksia
500
g
perunasipulisekoitusta
250
g
kylmäsavulohta
sitruunan mehu
mustapippuria
tuoretta tilliä
suolaa

Mausteinen jogurtti

1
dl
maustamatonta jogurttia
2
tl
sitruunamehua
ripaus sokeria
1
tl
dijonsinappia
ripaus suolaa ja musta­pippuria
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.