Kuva Sami Backstörm
Kuva Sami Backstörm

Kylmä­savu­­lohikeitto ja sinapilla maustettua jogurttia.

Kuumenna liemi kattilassa ja lisää keittojuurekset sekä perunasipuli­sekoitus. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuuttia. Lisää suikaloitu kylmä­savu­lohi ja sitruunamehu. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarkista maku ja viimeistele keitto hienonnetulla tillillä. Lisää kattilaan ­lientä tai vettä, jos siihen on tarvetta.

Sekoita maustamattoman jogurtin joukkoon kaikki mausteet ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa. Annostele keitto lautasille ja lusikoi päälle hieman mausteista jogurttia.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 45 minuuttia

Resepti

1
l
kala- tai kasvislientä
1
ras
pussillinen keittojuureksia
500
g
perunasipulisekoitusta
250
g
kylmäsavulohta
sitruunan mehu
mustapippuria
tuoretta tilliä
suolaa

Mausteinen jogurtti

1
dl
maustamatonta jogurttia
2
tl
sitruunamehua
ripaus sokeria
1
tl
dijonsinappia
ripaus suolaa ja musta­pippuria

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.