Matcha latte, jossa espresson korvaa matchajauhe, on jo löytänyt tiensä moniin kahviloihin. Kuva: Shutterstock
Matcha latte, jossa espresson korvaa matchajauhe, on jo löytänyt tiensä moniin kahviloihin. Kuva: Shutterstock

Vihreä jauhe sopii niin kermaiseen latteen kuin jälkiruokiinkin.

Trendikäs matcha on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Kauniin vihreä jauhe on nyt noussut suosioon terveysvaikutustensa vuoksi. Matchassa on nimittäin huomattavasti enemmän hyviä antioksidantteja kuin tavallisessa vihreässä teessä.

Matchassa on myös runsaasti kofeiinia, joten kofeiiniherkän kannattaa nauttia sitä varoen –  ja se voi nimittäin kahvin tapaan tärvellä yöunet.

Matcha on lähtöisin Japanista, jossa siitä tehtyä teetä on siemailtu perinteisissä teeseremonioissa vuosien 618–907 Tang-dynastiasta asti. Jauhe valmistetaan perinteisillä menetelmillä kokonaisista teenlehdistä, jotka on suojattu auringolta.

Yhden mielestä matcha maistuu ruohomaiselta, toisesta makealta.

Matchan voimakas maku jakaa mielipiteitä: yhden mielestä se maistuu kitkerältä tai ruohomaiselta, toisesta pehmeältä, makealta ja ihanan maanläheiseltä. Erikoiseen makuun tottuu samalla tavalla kuin vaikka tummaan suklaaseen, viiniin tai olueen.

Matchajauhetta voi ostaa esimerkiksi tee-, eko- ja luontaistuotekaupoista sekä joistakin isoista ruokakaupoista. Matchan huonoin puoli on sen kalleus: hinnat vaihtelevat paljon, mutta jauhe maksaa poikkeuksetta huomattavasti enemmän kuin tavallinen vihreä tee.

Esimerkiksi näin voit käyttää matchaa:

Matchatee

Matchasta tehty teejuoma on vahvan makuinen. Jauhe sekoitetaan pieneen määrään vettä, ja pinnalle vispataan pieni vaahto. Oikeaoppisesti matcha-tee kuuluu sekoittaa bambuvispilällä. Yksityiskohtaiset ohjeet matchateen valmistamiseen löydät Bello.fi-sivustolta.

Matcha latte

Vaaleanvihreä matcha latte on kermaisen makuinen vaihtoehto erikoiskahville. Siinä vihreää jauhetta käytetään yleensä vähemmän kuin matchasta tehdyssä teejuomassa, ja myös maito miedontaa matchan makua.

Matcha lattea saa nykyään jo monista kahviloista, mutta juoma on myös helppo tehdä itse. Kokeile esimerkiksi Soppa365:n reseptiä. Jos haluat miedomman makuisen juoman ja vähemmän kofeiinia, vähennä matchajauheen määrää. Terveellisemmän version saat, kun jätät sokerin pois. Sen voi myös korvata hunajalla.

Jos kaipaat lisämakua, mausta matcha latte esimerkiksi vaniljalla tai kanelilla. Tavallisen maidon sijasta matchan parina toimii erinomaisesti myös kasvimaitojuoma, kuten soija-, kaura- tai mantelimaito.

Kahviloiden matcha latet saattavat olla sokeripommeja. Jos kaipaat terveysjuomaa, pyydä siis omasi ilman makeutusta.

Smoothie

Lisää ripaus matchaa esimerkiksi viher- tai hedelmäsmoothieen. Matcha sopii loistavasti myös jogurtin sekaan.

Jälkiruuat

Matcha on löytänyt tiensä varsinkin jälkiruokiin, sillä se antaa niille näyttävän värin ja jauhetta on helppo lisätä taikinaan. Matchalla voi maustaa esimerkiksi leivonnaisia, karamelleja tai jäätelön – matchapehmis on Instagram-hitti.

Kokeile vaikka Ilta-Sanomien sivuilta löytyvää Tomi Björckin matcha-valkosuklaamoussea, Hannan soppa -blogin matchajuustokakkua tai Kinuskikissa-blogin matchaleivoksia. Matcha sopii mainiosti myös itse tehtyjen tryffelien tai muiden suklaamakeisten sekaan ja koristeluun.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.