Matcha latte, jossa espresson korvaa matchajauhe, on jo löytänyt tiensä moniin kahviloihin. Kuva: Shutterstock
Matcha latte, jossa espresson korvaa matchajauhe, on jo löytänyt tiensä moniin kahviloihin. Kuva: Shutterstock

Vihreä jauhe sopii niin kermaiseen latteen kuin jälkiruokiinkin.

Trendikäs matcha on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Kauniin vihreä jauhe on nyt noussut suosioon terveysvaikutustensa vuoksi. Matchassa on nimittäin huomattavasti enemmän hyviä antioksidantteja kuin tavallisessa vihreässä teessä.

Matchassa on myös runsaasti kofeiinia, joten kofeiiniherkän kannattaa nauttia sitä varoen –  ja se voi nimittäin kahvin tapaan tärvellä yöunet.

Matcha on lähtöisin Japanista, jossa siitä tehtyä teetä on siemailtu perinteisissä teeseremonioissa vuosien 618–907 Tang-dynastiasta asti. Jauhe valmistetaan perinteisillä menetelmillä kokonaisista teenlehdistä, jotka on suojattu auringolta.

Yhden mielestä matcha maistuu ruohomaiselta, toisesta makealta.

Matchan voimakas maku jakaa mielipiteitä: yhden mielestä se maistuu kitkerältä tai ruohomaiselta, toisesta pehmeältä, makealta ja ihanan maanläheiseltä. Erikoiseen makuun tottuu samalla tavalla kuin vaikka tummaan suklaaseen, viiniin tai olueen.

Matchajauhetta voi ostaa esimerkiksi tee-, eko- ja luontaistuotekaupoista sekä joistakin isoista ruokakaupoista. Matchan huonoin puoli on sen kalleus: hinnat vaihtelevat paljon, mutta jauhe maksaa poikkeuksetta huomattavasti enemmän kuin tavallinen vihreä tee.

Esimerkiksi näin voit käyttää matchaa:

Matchatee

Matchasta tehty teejuoma on vahvan makuinen. Jauhe sekoitetaan pieneen määrään vettä, ja pinnalle vispataan pieni vaahto. Oikeaoppisesti matcha-tee kuuluu sekoittaa bambuvispilällä. Yksityiskohtaiset ohjeet matchateen valmistamiseen löydät Bello.fi-sivustolta.

Matcha latte

Vaaleanvihreä matcha latte on kermaisen makuinen vaihtoehto erikoiskahville. Siinä vihreää jauhetta käytetään yleensä vähemmän kuin matchasta tehdyssä teejuomassa, ja myös maito miedontaa matchan makua.

Matcha lattea saa nykyään jo monista kahviloista, mutta juoma on myös helppo tehdä itse. Kokeile esimerkiksi Soppa365:n reseptiä. Jos haluat miedomman makuisen juoman ja vähemmän kofeiinia, vähennä matchajauheen määrää. Terveellisemmän version saat, kun jätät sokerin pois. Sen voi myös korvata hunajalla.

Jos kaipaat lisämakua, mausta matcha latte esimerkiksi vaniljalla tai kanelilla. Tavallisen maidon sijasta matchan parina toimii erinomaisesti myös kasvimaitojuoma, kuten soija-, kaura- tai mantelimaito.

Kahviloiden matcha latet saattavat olla sokeripommeja. Jos kaipaat terveysjuomaa, pyydä siis omasi ilman makeutusta.

Smoothie

Lisää ripaus matchaa esimerkiksi viher- tai hedelmäsmoothieen. Matcha sopii loistavasti myös jogurtin sekaan.

Jälkiruuat

Matcha on löytänyt tiensä varsinkin jälkiruokiin, sillä se antaa niille näyttävän värin ja jauhetta on helppo lisätä taikinaan. Matchalla voi maustaa esimerkiksi leivonnaisia, karamelleja tai jäätelön – matchapehmis on Instagram-hitti.

Kokeile vaikka Ilta-Sanomien sivuilta löytyvää Tomi Björckin matcha-valkosuklaamoussea, Hannan soppa -blogin matchajuustokakkua tai Kinuskikissa-blogin matchaleivoksia. Matcha sopii mainiosti myös itse tehtyjen tryffelien tai muiden suklaamakeisten sekaan ja koristeluun.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan