Matcha latte, jossa espresson korvaa matchajauhe, on jo löytänyt tiensä moniin kahviloihin. Kuva: Shutterstock
Matcha latte, jossa espresson korvaa matchajauhe, on jo löytänyt tiensä moniin kahviloihin. Kuva: Shutterstock

Vihreä jauhe sopii niin kermaiseen latteen kuin jälkiruokiinkin.

Trendikäs matcha on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Kauniin vihreä jauhe on nyt noussut suosioon terveysvaikutustensa vuoksi. Matchassa on nimittäin huomattavasti enemmän hyviä antioksidantteja kuin tavallisessa vihreässä teessä.

Matchassa on myös runsaasti kofeiinia, joten kofeiiniherkän kannattaa nauttia sitä varoen –  ja se voi nimittäin kahvin tapaan tärvellä yöunet.

Matcha on lähtöisin Japanista, jossa siitä tehtyä teetä on siemailtu perinteisissä teeseremonioissa vuosien 618–907 Tang-dynastiasta asti. Jauhe valmistetaan perinteisillä menetelmillä kokonaisista teenlehdistä, jotka on suojattu auringolta.

Yhden mielestä matcha maistuu ruohomaiselta, toisesta makealta.

Matchan voimakas maku jakaa mielipiteitä: yhden mielestä se maistuu kitkerältä tai ruohomaiselta, toisesta pehmeältä, makealta ja ihanan maanläheiseltä. Erikoiseen makuun tottuu samalla tavalla kuin vaikka tummaan suklaaseen, viiniin tai olueen.

Matchajauhetta voi ostaa esimerkiksi tee-, eko- ja luontaistuotekaupoista sekä joistakin isoista ruokakaupoista. Matchan huonoin puoli on sen kalleus: hinnat vaihtelevat paljon, mutta jauhe maksaa poikkeuksetta huomattavasti enemmän kuin tavallinen vihreä tee.

Esimerkiksi näin voit käyttää matchaa:

Matchatee

Matchasta tehty teejuoma on vahvan makuinen. Jauhe sekoitetaan pieneen määrään vettä, ja pinnalle vispataan pieni vaahto. Oikeaoppisesti matcha-tee kuuluu sekoittaa bambuvispilällä. Yksityiskohtaiset ohjeet matchateen valmistamiseen löydät Bello.fi-sivustolta.

Matcha latte

Vaaleanvihreä matcha latte on kermaisen makuinen vaihtoehto erikoiskahville. Siinä vihreää jauhetta käytetään yleensä vähemmän kuin matchasta tehdyssä teejuomassa, ja myös maito miedontaa matchan makua.

Matcha lattea saa nykyään jo monista kahviloista, mutta juoma on myös helppo tehdä itse. Kokeile esimerkiksi Soppa365:n reseptiä. Jos haluat miedomman makuisen juoman ja vähemmän kofeiinia, vähennä matchajauheen määrää. Terveellisemmän version saat, kun jätät sokerin pois. Sen voi myös korvata hunajalla.

Jos kaipaat lisämakua, mausta matcha latte esimerkiksi vaniljalla tai kanelilla. Tavallisen maidon sijasta matchan parina toimii erinomaisesti myös kasvimaitojuoma, kuten soija-, kaura- tai mantelimaito.

Kahviloiden matcha latet saattavat olla sokeripommeja. Jos kaipaat terveysjuomaa, pyydä siis omasi ilman makeutusta.

Smoothie

Lisää ripaus matchaa esimerkiksi viher- tai hedelmäsmoothieen. Matcha sopii loistavasti myös jogurtin sekaan.

Jälkiruuat

Matcha on löytänyt tiensä varsinkin jälkiruokiin, sillä se antaa niille näyttävän värin ja jauhetta on helppo lisätä taikinaan. Matchalla voi maustaa esimerkiksi leivonnaisia, karamelleja tai jäätelön – matchapehmis on Instagram-hitti.

Kokeile vaikka Ilta-Sanomien sivuilta löytyvää Tomi Björckin matcha-valkosuklaamoussea, Hannan soppa -blogin matchajuustokakkua tai Kinuskikissa-blogin matchaleivoksia. Matcha sopii mainiosti myös itse tehtyjen tryffelien tai muiden suklaamakeisten sekaan ja koristeluun.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.