Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

Porkkana-inkiväärileivokset valmistuvat 40 minuutissa.

1. Voitele suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka (koko noin 15 x 20 cm). Säädä uuni 175 asteeseen.

2. Mittaa sokeri, öljy ja munat kulhoon. Sekoita ne puuhaarukalla.

3. Lisää porkkanaraaste, pähkinät ja inkiväärikuutiot tai -hillo.

4. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Lisää seos taikinaan. S­ekoita, älä vatkaa.

5. Kaada taikina vuokaan. Paista noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

6. Mittaa kuorrutteen ainekset kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella ­tasaiseksi. Levitä kuorrute kakun pinnalle ja koristele saksanpähkinöillä ja halutessasi inkiväärillä.

Resepti

Annoksia:
14
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika 25 minuuttia

Resepti

voita vuoan voiteluun
2
dl
muscovado-sokeria
2
dl
rypsiöljyä
3
kpl
kananmunia
3
kpl
keskikokoista porkkanaa raastettuna (noin 3 dl)
75
g
(noin 2 dl) saksanpähkinöitä rouheena
hillottua inkivääriä pieninä kuutioina tai inkiväärihilloa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
(½ tl raastettua muskotti­pähkinää)

Kuorrute

250
g
mascarpone-juustoa
2
dl
tomusokeria
inkiväärijauhetta
koristeluun saksanpähkinöitä
(hillottua inkivääriä)
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.