Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Valmista kakkupohja. Vaahdota kulhossa kovaksi valkuaiset, ripaus suolaa ja sitruunanmehu. Lisää loppuvaiheessa 1/2 dl sokeria. Vaahdota edelleen, kunnes seos on kovaa, kiiltävää ja siitä muodostuu nosteltaessa pysyviä huippuja.

Yhdistä keskenään loput sokerit, jauhot ja leivinjauhe. Lisää kuiva-aineet vaahdon sekaan ja kääntele seos varovasti tasaiseksi. Levitä taikina öljyllä voidellun leivinpaperin päälle uunipellille ohueksi ja tasaiseksi, noin 35–30 sentin levyksi ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.

Nosta jäähtymään ritilän päälle. Leikkaa jäähtynyt levy pituussuunnassa kahtia ja nostele toiselle pohjalle mansikkaviipaleita ja noin puolet vaahdotetusta, sokerilla maustetusta kermasta. Nosta täytteen päälle toinen levy ja leikkaa sahateräisellä veitsellä varovasti annospaloiksi. Koristele leivosten pinta kermavaahdolla, rouhitulla tai raastetulla tummalla suklaalla ja mansikkaviipaleilla. Nosta noin 15 minuutiksi viileään vetäytymään. Tarjoa tomusokerilla viimeisteltynä.

Resepti

Annoksia:
7
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 50 minuuttia.

5
kpl
valkuaista
ripaus suolaa
1
rkl
sitruunamehua
1
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoa
leivinjauhetta

Lisäksi

250
g
mansikoita
3
dl
vaahtoutuvaa kermavalmistetta
2
rkl
sokeria koristeluun
25
g
tummaa suklaata
2
rkl
paahdettuja mantelilastuja
tomusokeria
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.