Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Laita uuni lämpiämään 125 asteeseen. Erottele kananmunien valkuaiset keltuaisista. Varo ettei valkuaisten joukkoon joudu keltuaista, koska silloin valkuaiset eivät vaahtoudu. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella ja lisää suola vatkaamisen aikana. Lisää myös sokeri vähitellen kolmessa erässä valkuaisten joukkoon samalla vatkaten. Lisää lopuksi viinietikka ja vatkaa, kunnes vaahto on niin kovaa ettei se valu kulhosta, kun käännät sen alassuin.

Ota leivinpaperi ja piirrä siihen halkaisijaltaan noin 24-senttinen ympyrä. Levitä vaahto ympyrän sisään. Paista uunipellillä uunin alatasolla noin puolitoista tuntia. Nosta marenkipohja jäähtymään siksi aikaa, kun valmistat täytteen. Pese ja pilko raparperinvarret.

Kuumenna voi paistinpannulla ja paista raparperinpaloja kolmesta viiteen minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja soseutuvat hieman. Nosta pannu liedeltä ja mausta raparperinpalat hunajalla. Jätä seos jäähtymään.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita lime-valkosuklaarahka sen joukkoon. Päällystä marenkipohja raparperinpaloilla ja levitä päälle kerma-rahkaseos. Koristele halkaistuilla mansikoilla, valkosuklaarouheella ja mintunlehdillä.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 20 minuuttia + paisto 1 tunti 15 minuuttia

Marenkipohja

6
kpl
valkuaista
suolaa
3
dl
sokeria
2
tl
valkoviinietikkaa

Täyte

4
kpl
raparperin vartta
1
rkl
voita
2
rkl
hunajaa
2
dl
kuohukermaa
200
g
lime-valkosuklaarahkaa

Koristeeksi

mansikoita
30
g
valkosuklaata
mintun lehtiä

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.