Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Laita uuni lämpiämään 125 asteeseen. Erottele kananmunien valkuaiset keltuaisista. Varo ettei valkuaisten joukkoon joudu keltuaista, koska silloin valkuaiset eivät vaahtoudu. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella ja lisää suola vatkaamisen aikana. Lisää myös sokeri vähitellen kolmessa erässä valkuaisten joukkoon samalla vatkaten. Lisää lopuksi viinietikka ja vatkaa, kunnes vaahto on niin kovaa ettei se valu kulhosta, kun käännät sen alassuin.

Ota leivinpaperi ja piirrä siihen halkaisijaltaan noin 24-senttinen ympyrä. Levitä vaahto ympyrän sisään. Paista uunipellillä uunin alatasolla noin puolitoista tuntia. Nosta marenkipohja jäähtymään siksi aikaa, kun valmistat täytteen. Pese ja pilko raparperinvarret.

Kuumenna voi paistinpannulla ja paista raparperinpaloja kolmesta viiteen minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja soseutuvat hieman. Nosta pannu liedeltä ja mausta raparperinpalat hunajalla. Jätä seos jäähtymään.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita lime-valkosuklaarahka sen joukkoon. Päällystä marenkipohja raparperinpaloilla ja levitä päälle kerma-rahkaseos. Koristele halkaistuilla mansikoilla, valkosuklaarouheella ja mintunlehdillä.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 20 minuuttia + paisto 1 tunti 15 minuuttia

Marenkipohja

6
kpl
valkuaista
suolaa
3
dl
sokeria
2
tl
valkoviinietikkaa

Täyte

4
kpl
raparperin vartta
1
rkl
voita
2
rkl
hunajaa
2
dl
kuohukermaa
200
g
lime-valkosuklaarahkaa

Koristeeksi

mansikoita
30
g
valkosuklaata
mintun lehtiä
Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.