Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vaahdota valkuaiset kovaksi ja lisää sokeri pikkuhiljaa vaahdon sekaan edelleen voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi maissitärkkelys, vaniljasokeri ja limettimehu. Vaahdota seos tasaiseksi.

Levitä marenkimassa öljyllä voidellun leivinpaperin päälle uunivuokaan tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja kookoshiutaleita.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa ensin noin 10 minuuttia ja vähennä sitten lämpöä 175 asteeseen. Paista edelleen 10 minuuttia ja kumoa marenkilevy puhtaalle leivinpapereille jäähtymään. Jos uunissa ollut leivinpaperi on juuttunut marenkiin kiinni, pane leivinpaperin päälle hetkeksi kylmällä vedellä kasteltu, puristeltu talouspyyhe. Näin paperi irtoaa marenkilevystä helpommin. Poista leivinpaperi.

Levitä notkistettu mascarpone jäähtyneelle marenkilevylle. Levitä pinnalle mangososetta ja pieneksi pilkottua, kuorittua omenaa. Jaa levy kahtia keskeltä.

Rullaa torttupalat varovasti leivinpaperia apuna käyttäen. Leikkaa kummastakin rullasta terävällä veitsellä varovasti noin 10 viipaletta. Peitä palat ja nosta ne viileään puoleksi tunniksi ennen tarjoilua. Koristele ja tarjoa.

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 35 minuuttia + viilennys 30 minuuttia

Resepti

3
dl
sokeria
1
tl
maissitärkkelystä
1
tl
vaniljasokeria
limetin puristettu mehu

Koristeluun

2
tl
kookoshiutaleita
1
tl
seesaminsiemeniä
täyte
250
g
mascarponejuustoa
125
g
mangososetta
1
kpl
iso hapahko omena
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.