Kyllä! Näissä kaikissa on mämmiä. Kuvat: Pia Inberg, Piia Arnoul ja Riikka Väliahde
Kyllä! Näissä kaikissa on mämmiä. Kuvat: Pia Inberg, Piia Arnoul ja Riikka Väliahde

Vaikka mämmi ei maistuisi sellaisenaan, nämä mämmiherkut vievät kielen mennessään. Kokeile vaikka!

Mangomämmikakku

Valmistuaika 45 min + 4 t

Mango ja mämmi muodostavat pääsiäisen makuparin. Kuva: Pia Arnould
Mango ja mämmi muodostavat pääsiäisen makuparin. Kuva: Pia Arnould

Mämmikakun kruunaa rahkainen mangomousse. Katso resepti:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mangomämmikakku
Resepti
Mangomämmikakku

 

Mämmivanukas

Valmistusaika 1 t 30 min + jäähdytys

Pääsiäisyllätys on paahtovanukkaan sisällä. Kuva: Pia Inberg
Pääsiäisyllätys on paahtovanukkaan sisällä. Kuva: Pia Inberg

Mämmi sopii hyvin myös vanukkaaseen. Katso resepti:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mämmivanukas
Resepti
Mämmivanukas

 

 

Mämmibrownie

Valmistusaika 15 min + 25 min paisto

Suklaa ja mämmi sopivat täydellisesti yhteen. Katso mämmibrownien resepti:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mämmi-brownie
Resepti
Mämmi-brownie

 

 

Mämmirahka

Valmistusaika 20 min

Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

Lakulla maustettu mämmirahka maistuu monille, vaikkei mämmi olisikaan ykkössuosikki. Katso resepti:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mämmirahka
Resepti
Mämmirahka

 

 

Mämmipirtelö

Valmistusaika 10 min

150 g vaniljajäätelöä
250 g mämmiä
3,5 dl punaista maitoa

  1. Vatkaa ainekset sekaisin tehosekoittajalla. Nauti kylmänä pillillä. Koristele lasi halutessasi appelsiiniviipaleella.

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.