Suolaiset ja makeat sitrusherkut vievät makumatkalle Välimerelle. Reitti Ranskan Rivieralta Italian pikkukaupunkeihin on yhtä juhlaa herkkusuille.

Kuvat Arto Vuohelainen

Kyliä kylki kyljessä

Ranskan Toulonista Italian Imperiaan ulottuva kylien ja kaupunkien helminauha hellii matkailijaa ainutlaatuisella valolla ja värien kirjolla. Se on kuitenkin vasta alkusoitto aistien ilottelulle. Häikäisevän sininen merenranta kahviloineen ja ravintoloineen tarjoaa myös unohtumattomia makuelämyksiä.
Mentonissa, sitruunoistaan tunnetussa ranskalaisessa rajakaupungissa tavoittaa kaksikymmentäluvun huolettoman lomatunnelman. Rajan ylittämällä hurauttaa autolla reilussa tunnissa Italiaan Piemonten upeille viininviljelysmaille tai maailmantähtien suosimalle Rivieralle.

Italialainen appelsiinikana

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

4 broilerin minuuttipihviä
suolaa, vastarouhittua mustapippuria
2–3 rkl öljyä
3 rkl valkoista tai mustaa
balsamico-viinietikkaa
1 1/2 dl vastapuristettua
appelsiinimehua
1 1/2 dl kanalientä
2 rkl tuoretta rosmariinia
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl voita

Mausta minuuttipihvit molemmilta puolilta suolalla ja pippurilla. Paista broilereihin pannulla öljyssä kaunis väri molemmille puolille. Kaada pannulle viinietikka ja appelsiinimehu. Lisää hienonnettu rosmariini. Anna seoksen kiehahtaa, vähennä lämpöä ja jatka paistamista noin 5 minuuttia. Lusikoi pannulla olevaa nestettä broilereille paistamisen aikana. Lisää hunaja ja voi. Jatka paistamista vielä muutama minuutti. Tarjoile broilerit keitetyn riisin, keitettyjen kasvisten ja salaatin kera.

Pitkitetty nautinto

Leppoisassa pikkukatujen ja puutarhojen halkomassa Mentonissa syödään arkenakin pitkän kaavan mukaan alkupaloista jälkiruokaan. Kannattaa kokeilla tuoretta kalaa, mereneläviä grillattuina sekä keittoja. Sää on lähes poikkeuksetta kaunis ja ulkona syöminen kruunaa herkullisen aterian.

Kalaravintola Petit Port, 4 rue Jonquier, Menton
Le Bruit Qui Court, 31 quai Bonaparte, Menton

Linssi-appelsiinikeitto

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

2 valkosipulinkynttä
6 porkkanaa
2 rkl oliiviöljyä
1/4 tl cayennenpippuria tai
muuta jauhettua chiliä
noin 11 dl kasvis- tai kanalientä
2 dl punaisia linssejä
1 dl puristettua appelsiinimehua
(suolaa), vastarouhittua
mustapippuria
tarjoiluun 4 rkl kreikkalaista
jogurttia tai ranskankermaa

Kuori ja viipaloi valkosipulit ja porkkanat. Mittaa öljy kattilaan chilin kanssa. Anna öljyn lämmetä. Lisää valkosipulit ja porkkanat. Paista käännellen noin minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja anna sen kiehahtaa. Mittaa joukkoon huuhdellut linssit.

Keitä ne kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan (noin 15 minuuttia). Soseuta keitto sauvasekoittimella siten, että joukkoon jää sattumia. Lisää appelsiinimehu ja anna keiton lämmetä. Lisää kasvislientä, jos keitto on liian paksua. Annostele keitto lautasille ja lusikoi päälle jogurtti. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.

Lemon posset eli sitruunakerma

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + 3 tuntia

2 pientä (luomu)sitruunaa
1 1/2 dl sokeria
3 dl kuohukermaa
koristeluun keksejä

Pese sitruunat huolellisesti. Raasta hedelmistä kuori ja
purista mehu. Mittaa sokeri ja kerma kattilaan. Lämmitä hitaasti kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua keskilämmöllä noin kolme minuuttia seosta sekoitellen.

Ota kattila pois liedeltä. Kaada kermaan puolet sitruunamehusta ja sekoita. Kerman pitäisi paksuuntua hieman. Maista seosta ja lisää sen verran sitruunamehua, että seos on makeaa
ja kirpeää. Kaada kermaseos annoslaseihin ja peitä kelmulla. Nosta jääkaappiin ja anna tekeytyä vähintään kolme tuntia. Viileäsäilytyksen aikana kerma paksuuntuu lisää ja maut pyöristyvät. Tarjoile pikkuleipien kanssa.

Kulinaristin ruokataivas

Piemonten Alban ruokatori on kokemus. Joka lauantai kauppiaat valtaavat kaupungin, ja jos et näiltä ruokamarkkinoilta löydä etsimääsi raaka-ainetta, sitä ei ole olemassa. Maistele mainioita juustoja, hanki tuoreet hedelmät välipalaksi ja osta oliiviöljyä. Torit ja markkinat ovat paras paikka löytää laadukasta öljyä. Pistäydy myös kaupungin tunnelmallisimpaan kahvilaan ja nauti huumaavan hyvästä espressosta sekä paikallisten asukkaiden seurasta.

Casa Dellatorre, Via E. Pertinace, 20, Alba

Sitrus-marenkipiiras

noin 12 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia + 35 minuuttia uunissa

1 pkt (400 g) pakastemurotaikinaa

Kiisseli:
6 keltuaista
1 1/2 dl sitruuna- tai limettimehua
1 (luomu)sitruunan tai 2 limetin pesty, raastettu kuori
2 dl sokeria
7 rkl kylmää voita

Marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Tee ensin kiisseli. Mittaa keltuaiset, mehu ja kuoriraaste kattilaan. Lisää sokeri ja keitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli paksuuntuu (8–10 minuuttia). Ota kattila liedeltä ja lisää voi lusikallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä.

Kauli sulanut murotaikina ohuemmaksi ja nosta se voideltuun piirakkavuokaan tai irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Kaada pohjan päälle jäähtynyt kiisseli ja paista piirakkaa uunin keskiosassa 25–30 minuuttia. Vatkaa valkuaiset kovahkoksi vaahdoksi ja lisää sokeri. Vatkaa seos kiiltäväksi. Lusikoi marenki piirakan päälle ja jatka paistamista uunin ylätasolla, kunnes marenki saa kauniin värin.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.