Hillolettuja, kanelipaahtiksia ja puolukkaisia vohveleita. Voisiko päivä enää ihanammin alkaa?

Ricottaletut

6 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

3 munaa
200 g ricottajuustoa tai rahkaa
1 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
paistamiseen öljyä tai voita

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Yhdistä juusto, maito ja keltuaiset. Lisää jauhot, leivinjauhe, 
sokeri ja suola.

Vatkaa valkuaiset toisessa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita vaahto varovaisesti taikinaan.
Kuumenna pinnoitetulla pannulla rasvaa. Annostele taikinaa ruokalusikallinen lettua kohti ja paista keskilämmöllä molemmin puolin.

Tarjoa letut hillon ja kermavaahdon kanssa.

Ruotsalaiset vohvelit

10 kpl
Valmistusaika: 30 minuuttia

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
4 dl maitoa
50 g voita
2 munaa
1 dl puolukoita
(voita tai margariinia paistamiseen)

Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja puolet maidosta sileäksi taikinaksi. Sulata voi mikrossa. Kaada se
lopun maidon kanssa taikinaan ja sekoita. Lisää munat ja puolukat. Kuumenna vohvelirauta, voitele se halutessasi rasvalla ja paista taikina kullankeltaisiksi vohveleiksi.
Tarjoa vohvelit kermavaahdon ja kinuskikastikkeen kanssa.

Pikachurrot

noin 10 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia

100 g voi- tai lehtitaikinaa (pakaste)
1 dl sokeria
1 1/2 tl kanelia
50 g voita

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa sula taikinalevy poikittain parin sentin nauhoiksi. Nosta nauhat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Pistele nauhoihin haarukalla reikiä. Paista noin 10 minuuttia, kunnes palojen väri on kullanruskea. Jos nauhat pullistuvat hyvin korkeiksi, voit halkaista palat kahtia.

Sulata voi. Yhdistä kaneli ja sokeri. Kasta paistuneet taikinanauhat sulaan voihin ja pyörittele kaneli-sokerissa. Anna kuivua ritilän päällä tai leivinpaperilla 5 minuuttia.
Tarjoa pikachurrot tuoreina kaakaon kanssa.

French toast

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl (täys)maitoa
2 munaa
4 paksua vehnäpaahtoleipää
1 rkl kanelia
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl sokeria
voita paistamiseen

Vatkaa jauhot maitoon sileäksi taikinaksi. Vispaa munat joukkoon.

Kasta leipäviipaleet seokseen molemmin puolin. Leipien on tarkoitus imeä itseensä taikinaa.

Paista leivät voissa keskilämpöisellä pannulla. Yhdistä kaneli ja sokerit ja kääntele lämpimät leipäviipaleet seoksessa. Tarjoa kermavaahdon, hillon ja marjojen kanssa.

Amerikkalaiset aamuletut

8 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl voita
2 1/2 dl maitoa
1 muna
voita paistamiseen

Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokerit ja suola keskenään. Raasta joukkoon sitruunan keltainen kuoriosa.

Sulata voi ja sekoita se maidon ja munan kanssa yhteen. Lisää seos kuivien aineiden joukkoon.

Paista letut voissa ja tarjoa vaahterasiirapin ja jäätelön kanssa.

Syksyn ihanin salaatti syntyy uunissa vähällä vaivalla ja hivelee kaikkia aisteja.

Tässä hurmaavassa syyssalaatissa käytetään punajuuren mietoja serkkuja kelta- ja raitajuuria, joita löytyy kaupoista sadonkorjuun

aikaan. Voit kuitenkin käyttää myös punajuuria tai mitä tahansa muita juureksia.

Paahdettuja juureksia ja pähkinää

4 annosta

40 min

2–3 (300 g) kelta- tai raitajuurta

2–3 (250 g)

Porkkanaa

2–4 (200 g) naurista

2 valkosipulinkynttä

2 dl hasselpähkinöitä

½ dl tuoretta timjamia

2 rkl oliiviöljyä

1 tl juustokuminaa

½ tl cayennepippuria

½ tl suolaa

Ripaus kanelia

Lisäksi

1 ruukku herneenversoja

1 ruukku rucolaa

1. Kuori ja kuutioi juurekset ja nauriit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä kulhossa vihannekset, pähkinät, tuore timjami, öljy ja mausteet. Sekoita hyvin ja levitä tasaisesti uunipellille. Paahda 225 asteessa 20 minuuttia. Sekoita välillä. Tee sillä aikaa fetakastike (kts. ohje).

2. Sekoita paahdettujen vihannesten joukkoon herneenversot ja rucola juuri ennen tarjoilua.

3. Tarjoile paahdetut vihannekset fetakastikkeen kera.

Vatkattu fetakastike

Noin 4 dl

5 min

1 pkt (200 g) fetaa

1 dl maitoa

1 pkt (200 g)

Maustamatonta tuorejuustoa

1 chili

1 sitruunan kuori

1/2 sitruunan mehu

2 rkl oliiviöljyä

½ tl sokeria

1. Murenna feta sauvasekoittimen kulhoon, lisää maito ja soseuta. Vispaa tuorejuusto notkeaksi ja sekoita joukkoon fetasose. Hienonna chili, raasta sitruunan kuori ja purista mehu.

2. Sekoita chili, kuoriraaste ja mehu fetaseokseen ja vatkaa seos ilmavaksi. Lisää öljy ja sokeri.

3. Lusikoi fetakastike isolle lautaselle ja kasaa päälle paahdetut vihannekset.

Lyö ruokaseurasi ällikällä ja kruunaa ateria jälkiruualla, jollaisen voisi valmistaa trendiravintolan huippukokkikin.

Ruskistettu voi on ollut kokkien salainen ase jo jonkin aikaa. Ruskistamalla voihin saa vastustamattoman ihanan, pähkinäisen maun.

Porvoon jäätelötehdas maustoi ruskistetulla voilla jäätelönsä, ja huippukokki Jouni Toivanen lorauttaa sitä mokkapaloihin.

Lakumutakakku ruskistetusta voista

10 annosta

40 min

200 g tummaa suklaata

200 g voita

4 huoneenlämpöistä munaa

2 dl sokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 ½ rkl lakritsijuurijauhetta

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

3. Sulata voi kattilassa tai pannulla. Kuumenna sekoitellen noin viiden minuutin ajan, kunnes voi vaahtoaa, muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiselle. Varo, ettei se pala. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

5. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja lakritsijuurijauhe. Sekoita muna-sokeri-vaahto, voi ja suklaa varovasti käännellen. Siivilöi joukkoon kuivat aineet.

6. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Kakku saa jäädä kosteaksi. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kera.

 

Matcha-kookosjäde

12 annosta

15 min

1 prk kondensoitua maitoa

3 dl kuohukermaa

1 1/2 rkl matcha-jauhetta

½ vaniljatanko

2 dl kookoskermaa, jossa on rasvaa 24 %

½ sitruunan mehu

Päälle

Kookoslastuja/-hiutaleita

1. Viilennä kondensoitu maito, kuohukerma ja kookoskerma jääkaapissa. Vatkaa kondensoitu maito, kuohukerma ja matcha-jauhe keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Tämä vie noin viisi minuuttia. Matcha liukenee joukkoon pikkuhiljaa.

2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolikkaan siemenet joukkoon.

3. Valuta kookoskermasta neste pois ja vatkaa jäljelle jäävä tiivis osa kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele muuhun massaan. Purista joukkoon sitruunan mehu. Sekoita varovasti.

4. Pakasta noin neljän tunnin ajan. Massaa ei tarvitse sekoittaa välillä.

5. Koristele kookoslastuilla tai hiutaleilla.

Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Mustaherukka-seljankukkamalja

6 annosta

25 min+hyytyminen

4 dl mustaherukoita

2 dl vispautuvaa soijapohjaista valmistetta (Alpro)

2 dl maustamatonta soijajugurttia (tai soijarahkaa)

1 tl vaniljasokeria

½ dl sokeria

4 rkl seljankukkamehutiivistettä

1 rkl sitruunamehua

½ dl vaahterasiirappia

1 ps vegegeliä eli vegaanista liivatetta (Dr. Oetker)

Päälle

3 dl mustaherukoita

1 dl seljankukkamehutiivistettä

1 ps vegegeliä

1. Mittaa mustaherukat kuuden korkean lasin pohjalle. Vatkaa soijavalmiste vaahdoksi. Sekoita jugurttiin, mausta sokereilla.

2. Mittaa kattilaan mehutiiviste, sitruunamehu ja vaahterasiirappi. Kiehauta ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita jugurttitäytteen joukkoon. Kaada laseihin marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

3. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella. Kiehauta mehutiiviste kattilassa ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita marjasoseen joukkoon.

4. Lusikoi sose laseihin. Anna hyytyä toiset kaksi tuntia ennen tarjoamista. Koristele syötävillä kukilla.

Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Palsternakka-omenahyve

6 annosta

45 min

200 g palsternakkaa

300 g omenaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl kanelia

Muruseos

1 dl kaurahiutaleita

½ dl mantelirouhetta

1 rkl ruokosokeria

2 rkl voita

1 tl kanelia

Lisäksi

2 dl sokeria

1. Kuori palsternakka ja leikkaa siitä hyvin ohuita lastuja mandoliinilla. Kuori ja lohko omenat. Nosta palsternakkalastut ja omenalohkot kulhoon ja purista sitruunamehua päälle. Kääntele kaneli joukkoon.

2. Valmista muruseos. Paahda kaurahiutaleita ja mantelirouhetta kuivassa, kuumassa pannussa viisi minuuttia. Lisää sokeri, voi ja kaneli ja pyöräytä, kunnes voi sulaa. Kääntele muutaman minuutin ajan. Siirrä sivuun.

3. Mittaa sokeri paistinpannulle ja anna sen hieman sulaa. Kumoa omena- ja palsternakkalastut pannulle ja pyörittele kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes lastut pehmenevät ja neste haihtuu.

4. Tarjoa muruseoksen ja vaniljakastikkeen kanssa.

Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen