Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

1. Kuori vuohenjuusto. Yhdistä se kulhossa sähkövatkaimella kevyen ranskankerman, sokerin, sitruunamehun ja -kuoren sekä vanilja-
sokerin kanssa tasaiseksi.

2. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset kerma-juustoseoksen joukkoon kahden keltuaisen erissä.

3. Lisää seokseen jauhot siivilän läpi sähkövatkaimella ­sekoittaen.

4. Pese vispilät huolellisesti ja vaahdota valkuaiset kuivassa, puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi.

5. Nostele valkuaisvaahto muun taikinan sekaan niin, että saat ­tasaisen seoksen.

6. Vuoraa halkaisijaltaan noin 24–25 cm:n irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele ja korppu­jauhota vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan.

7. Paista uunin keskitasolla 175 ­asteessa noin 40–50 minuuttia kypsäksi. Jos kakun pinta tummuu liikaa, peitä se foliolla.

8. Anna jäähtyä kunnolla viileässä. Tarjoa esimerkiksi ruokosokeri­siirapilla tai hunajalla maustettujen pakastemarjojen tai marjahillon kanssa.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 10 minuuttia + paistoaika: 40–50 minuuttia

Resepti

250
g
vuohenjuustoa
400
g
kevytranskankermaa
2
dl
sokeria
2
rkl
sitruunamehua
1
tl
raastettua sitruunankuorta
1
tl
vaniljasokeria
6
kpl
kananmunaa
4
rkl
vehnäjauhoa
vuokaan voita ja korppujauhoja

Tarjoiluun

ruokosokerisiirappia tai ­hunajaa
pakastemarjoja tai marjahilloa
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.