Kuvat
Tuomas Kolehmainen
Soppa365
Rapea pinta kruunaa arkiruokien ykkösen!
Rapea pinta kruunaa arkiruokien ykkösen!

Makaronilaatikko on arkiruokien aatelia, sillä se ratkaisee myös seuraavan päivän ruokapulman. Tämä suosittu makaronilaatikko valmistetaan edullisesta soijarouheesta.

Muistatko, miten kasvisversio makaronilaatikosta tehtiin ennen kuin tiesimme härkiksestä ja nyhtiksestä mitään? Soijarouheesta tietenkin. Tässä hyväksi todettu jauhelihaton versio makaronilaatikosta, joka pelastaa illan lisäksi myös seuraavan päivän. Laatikkoa tulee nimittäin niin runsaasti, että siitä riittää lämmitettävää seuraavalle aterialle.

Tämäkin tuttu ohje on kuitenkin myös veganisoitavissa. Jätä kananmunat pois ja vaihda maito kasvimaitoon. Lopputuloksesta tulee hieman löysempää ja irtonaisempaa, mutta muuten tämä versio ei häviä alkuperäiselle. Juuston sijaan voit läyttää vegaanista vuustoraastetta, joka antaa korppujauhoihin sekoitettuna loodalle rapean pinnan.

Valitsemalla laatikkoon täysjyvämakaronit saa kyytiin myös kuitua, jota arkiruuassa ei ole koskaan liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vegen makaronilaatikko

6 annosta

1 t 30 min

1 ps (400 g) makaronia

1½ l vettä

1 kasvisliemikuutio

2 + 2 rkl öljyä

2 sipulia

2 dl soijarouhetta

2 tl paprikajauhetta

2 rkl soijakastiketta

1 rkl tomaattipyrettä

4 dl vettä

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Munamaito

1 l maitoa

3 kananmunaa

½ tl suolaa

ripaus muskottia

Kuorrutus

1 dl emmentaljuustoraastetta

½ dl korppujauhetta

  1. Keitä makaroneja liemikuutioilla maustetussa vedessä 7–9 minuuttia. Siivilöi makaronit ja kumoa ne reilun kokoiseen uunivuokaan.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannulla. Ruskista sipulikuutioita 2–3 minuuttia. Lisää pannulle loput öljyt ja soijarouhe ja paista minuutin ajan. Lisää joukkoon paprikajauhe, soija, tomaattipyre ja vesi kahdessa erässä.
  3. Kypsennä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt soijarouheeseen. Maista, ja jos soijarouhe ei ole ihan kokonaan pehmentynyt, lisää joukkoon vielä tilkka vettä.
  4. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kypsä soijarouhe makaronien joukkoon.
  5. Yhdistä kulhossa maito ja kananmunat. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Kaada munamaito makaronin joukkoon ja sekoita hyvin.
  6. Raasta juusto ja sekoita se korppujauhoihin. Levitä seos makaronilaatikon päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin tunnin ajan.

Resepti: Anu Brask, Me Naiset

Soijaa ja siemenöljyjä siellä toimituksen viisaat päät vaan kolahtelee. Montako sademetsää on GMO:n ja myrkytetyn soijan eestä kaadettu?

Ja siemenöljyjä päälle.

Kuka ottaa vastuun kansan sairastumisesta?

http://www.ravintoterveys.net/margariinit.htm

-

Punaisen lihan kulutus ei ole kasvanut Suomessa viimeiseen 40 vuoteen, joten miksi sen syöntiä pitäisi vähentää, kun ei lihan ole todettu aiheuttavan mitään terveyshaittoja, päinvastoin? 

Kaikki tutkimukset, joissa muka liha on syypää johonkin sairauteen on tehty kyselytutkimuksella, mitä nyt ehkä tuli syötyä. Näissä tutkimuksissa ihmisten kokonaisravitsemus on ollut huonoa (sokeria, siemenöljyjä, jauhoja ja lisäaineita), jotka tutkitusti aiheuttavat sairauksia ja lihottavat. Mutta syypääksi on laitettu liha, ei kasvisten ja kalan puute.

Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnon­varaisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista.

Väestön räjähdysmäinen kasvu on oikeasti ongelma, joka pitäisi saada pysähtymään.

Suomalainen syö keskimäärin (vuonna 2018) punaista lihaa vuodessa  28 kiloa ja broileria 12 kiloa eli yhteensä lihaa syödään 40 kiloa vuodessa. Eli viikossa suomalainen syö lihaa 770 grammaa, josta punaisen lihan osuus on 540 grammaa. Osa tästä lihasta päätyy kissojen ja koirien ruuaksi sekä ruokahävikkiin.

Lähteet: Luke ja lihatiedotus

http://www.peltolanmakihighland.fi/uncategorized/ehdotus-siita-etta-vilj...

Sisältö jatkuu mainoksen alla