Limepiirakka on yksi helpoimmista leivonnaisista, mutta sen maku on täydellinen yhdistelmä kirpeää ja makeaa!
Limepiirakka on yksi helpoimmista leivonnaisista, mutta sen maku on täydellinen yhdistelmä kirpeää ja makeaa!

Makeankirpeä piiras käy vaikkapa juhlien päätähdeksi.

Limettipiirakka on kakkutaiteilija-ruokabloggari Emma Iivanaisen luottoleivonnainen. Emma tuli tutuksi Koko Suomi leipoo -ohjelmasta.

– Piirakka on parhaimmillaan seistyään muutaman tunnin jääkaapissa. Sen voi tehdä jo edellisenä päivänäkin. Tärkeintä on, että piirakkaa ei paista liikaa, sillä ohjeessa annettu kymmenen minuuttia oikeasti riittää.

Emman vinkit kakuntekijälle

1. Koristeet oikeaan aikaan

Vaativat ja aikaa vievät koristelut kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä tai vieläkin aikaisemmin, sillä näpertely voi viedä yllättävän paljon aikaa. Yksinkertaiset koristeet, kuten kermapursotukset limettipiirakkaan, voi tehdä viime tipassa.

2. Kaikki irti jääkaapista

Pyöreitä piirakkavuokia ei mahdu montakaan samaan aikaan jääkaappiin. Säilytä piirakat vuoissa ja kokoa ne pinoksi laittamalla vuokien väleihin leivontaritilä.

3. Jemmaa pakastimeen

Kakkupohjia voi leipoa etukäteen pakkaseen, niin keittiö ei ruuhkaudu juhlien alla. Myös limettipiirakka säilyy hyvin pakastimessa. Sulata se jääkaapissa, niin koostumus säilyy hyvänä.

Maailman paras limettipiirakka

8 annosta

valmistusaika 20 min + paisto 10 min + tekeytyminen 30 min

Pohja

200 g digestivekeksejä

100 g voita

Täyte

300 g ranskankermaa

360 g kondensoitua maitoa

1 dl limetinmehua (3 limettiä)

1 limetin kuori

Koristelu

1 dl vispikermaa

2 tl tomusokeria

raastettua limetin kuorta

1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele 24 cm halkaisijan vuoka ja leikkaa vuokaan pohjan kokoinen pala leivinpaperia.

2. Murskaa keksit moni­toimikoneessa tai pussissa kaulimella. Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Sekoita voisula keksimuruihin ja painele seos piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa uunin keskitasolla 7 minuuttia.

3. Sekoita kulhossa kaikki täytteen ainekset tasaiseksi seokseksi. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 10 minuuttia ja käännä sitten uuni pois päältä. Jätä piirakka uuniin 30 minuutiksi. Anna piirakan tekeytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Pursota pieniä ruusukkeita piirakan päälle ja koristele ne limetinkuoriraasteella.

Vierailija

Maailman paras limettipiirakka on myös superhelppo

Todella hyvää! Helopsti ja vähistä aineista. Olen käyttänyt kokoon keitettyä, kinuskimaista kondensoituamaitoa, makeutettua- ja makeuttamatonta. Viimeinen ei ollut hyvä, koska piirakkaan ei tule sokeria. Kinuskimaisella versiolla piirakasta tulee beigen värinen, mutta ei haittaa! Limetin kuoren voi jättää pois halutessaan, tai laittaa vähemmän. Kannattaa maistaa! Pohjaa pitää paistaa ensin. Kokeilin Muro-kekseistä ja jätin pohjan paistamisen pois, niin siitä tuli vetinen.
Lue kommentti

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?