Vielä turaus kermaa ja lusikallinen hilloa. Kuva: Ninna Lindström
Vielä turaus kermaa ja lusikallinen hilloa. Kuva: Ninna Lindström

Banaaniletut ovat jo ehkä tuttuja, mutta entäs uskomattoman herkullinen ihmepannari?

Kolmen kerroksen ihme

Yksi taikina, mutta kolme kerrosta. Kuulostaa ihmeelliseltä, mutta pitää paikkansa. Taikina valmistetaan normaalisti, mutta uunissa siihen paistuu kolme erilaista kerrosta: alimmaiseksi muodostuu tiivis pannarimainen pohja, keskelle kreemimäinen välikerros ja pinnalle ilmava marenkimainen päällys.

Salainen raaka-aine on tietenkin muna. Valkuaisosa vaahdotetaan, jolloin se nousee paistettaessa rapeaksi marenkimaiseksi kerrokseksi. Pannariin tarvitaan perusaineksia, kuten voita, munaa, vehnäjauhoja, maitoa ja tomusokeria.

Taikapannari

16 palaa

Valmistusaika 15 min + kypsennys

100 g voita

5 dl maitoa

4 kanamunaa

½ tl valkoviinietikkaa

2 ½ dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

2 dl vehnäjauhoja

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Laita neliön muotoisen (20 x 20 cm) vuoan sisälle leivinpaperi.

2. Sulata ja jäähdytä voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi,

3. Erottele valkuaiset ja keltuaiset.

4. Vatkaa valkuaiset etikan kanssa kovaksi vaahdoksi.

5. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon sulatettu voi ja vaniljasokeri. Lisää jauhot ja sekoita. Vispilöi maito vähitellen taikinaan. Nostele lopuksi valkuaisvaahto siten, että taikinaan ei jää kokkareita, mutta vaahto kelluu pinnalla.

6. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasossa 45–50 minuuttia. Jos pinta ruskistuu liikaa, peitä se foliolla.

7. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.

8. Leikkaa taikapannari neliöiksi ja tarjoa esimerkiksi kermavaahdon ja hillon kera.

Katso video valmistuksesta Soppa 365:stä!

Kahden raaka-aineen letut

Banaani ja kaksi munaa sekoitetaan sauvasekoittimella. Tämä on yksinkertaisuudessaan banaanilettujen resepti. Taikina paistetaan amerikkalaistyylisiksi pannareiksi paistinpannulla ja nautitaan marjojen kera. Tästä ei lettuherkuttelu muutu enää terveellisemmäksi.

Taikinaa voi versioida lisäämällä mukaan kanelia tai kardemummaa. Myös kookoshiutaleet tai limen mehu sopivat lettuihin. Joissakin resepteissä on käytetty myös pieni määrä leivinjauhetta, mutta letut onnistuvat ilman sitäkin.

Jauhottomat banaaniletut

3 hengelle

Valmistusaika 25 min

2 kypsää banaania

1 limetti

2 munaa

2 tl kanelia

leivinjauhetta

suolaa

öljyä paistamiseen

1 päärynä

granaattiomena

paksua jogurttia

hunajaa

1. Viipaloi banaani sauvasekoittimen kulhoon. Halkaise limetti ja purista toisen puolikkaan mehu banaaneille. Lisää munat, kaneli, leivinjauhe ja suola. Soseuta sauvasekoittimella ­taikinaksi.

2. Kuumenna öljyä pannussa keskilämmöllä. Paista pieniä lettuja (helpompia paistaa) tai pari isoa lettua. Levitä taikinaa pannussa niin, ettei letuista tule liian paksuja.

3. Kuori päärynä ja leikkaa se viipaleiksi. Purista toisen limetinpuolikkaan mehu päärynöille tummumisen estämiseksi. Irrota granaattiomenasta ­siemenet. Siemenet putoavat ­omenasta irti, kun lyöt hedelmän­puolikkaan kuperaa puolta ­isolla lusikalla.

4. Letut nautitaan päärynöiden ja granaattiomenan siementen kanssa. Tarjoa lisänä paksua jogurttia ja hunajaa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.