Vielä turaus kermaa ja lusikallinen hilloa. Kuva: Ninna Lindström
Vielä turaus kermaa ja lusikallinen hilloa. Kuva: Ninna Lindström

Banaaniletut ovat jo ehkä tuttuja, mutta entäs uskomattoman herkullinen ihmepannari?

Kolmen kerroksen ihme

Yksi taikina, mutta kolme kerrosta. Kuulostaa ihmeelliseltä, mutta pitää paikkansa. Taikina valmistetaan normaalisti, mutta uunissa siihen paistuu kolme erilaista kerrosta: alimmaiseksi muodostuu tiivis pannarimainen pohja, keskelle kreemimäinen välikerros ja pinnalle ilmava marenkimainen päällys.

Salainen raaka-aine on tietenkin muna. Valkuaisosa vaahdotetaan, jolloin se nousee paistettaessa rapeaksi marenkimaiseksi kerrokseksi. Pannariin tarvitaan perusaineksia, kuten voita, munaa, vehnäjauhoja, maitoa ja tomusokeria.

Taikapannari

16 palaa

Valmistusaika 15 min + kypsennys

100 g voita

5 dl maitoa

4 kanamunaa

½ tl valkoviinietikkaa

2 ½ dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

2 dl vehnäjauhoja

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Laita neliön muotoisen (20 x 20 cm) vuoan sisälle leivinpaperi.

2. Sulata ja jäähdytä voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi,

3. Erottele valkuaiset ja keltuaiset.

4. Vatkaa valkuaiset etikan kanssa kovaksi vaahdoksi.

5. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon sulatettu voi ja vaniljasokeri. Lisää jauhot ja sekoita. Vispilöi maito vähitellen taikinaan. Nostele lopuksi valkuaisvaahto siten, että taikinaan ei jää kokkareita, mutta vaahto kelluu pinnalla.

6. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasossa 45–50 minuuttia. Jos pinta ruskistuu liikaa, peitä se foliolla.

7. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.

8. Leikkaa taikapannari neliöiksi ja tarjoa esimerkiksi kermavaahdon ja hillon kera.

Katso video valmistuksesta Soppa 365:stä!

Kahden raaka-aineen letut

Banaani ja kaksi munaa sekoitetaan sauvasekoittimella. Tämä on yksinkertaisuudessaan banaanilettujen resepti. Taikina paistetaan amerikkalaistyylisiksi pannareiksi paistinpannulla ja nautitaan marjojen kera. Tästä ei lettuherkuttelu muutu enää terveellisemmäksi.

Taikinaa voi versioida lisäämällä mukaan kanelia tai kardemummaa. Myös kookoshiutaleet tai limen mehu sopivat lettuihin. Joissakin resepteissä on käytetty myös pieni määrä leivinjauhetta, mutta letut onnistuvat ilman sitäkin.

Jauhottomat banaaniletut

3 hengelle

Valmistusaika 25 min

2 kypsää banaania

1 limetti

2 munaa

2 tl kanelia

leivinjauhetta

suolaa

öljyä paistamiseen

1 päärynä

granaattiomena

paksua jogurttia

hunajaa

1. Viipaloi banaani sauvasekoittimen kulhoon. Halkaise limetti ja purista toisen puolikkaan mehu banaaneille. Lisää munat, kaneli, leivinjauhe ja suola. Soseuta sauvasekoittimella ­taikinaksi.

2. Kuumenna öljyä pannussa keskilämmöllä. Paista pieniä lettuja (helpompia paistaa) tai pari isoa lettua. Levitä taikinaa pannussa niin, ettei letuista tule liian paksuja.

3. Kuori päärynä ja leikkaa se viipaleiksi. Purista toisen limetinpuolikkaan mehu päärynöille tummumisen estämiseksi. Irrota granaattiomenasta ­siemenet. Siemenet putoavat ­omenasta irti, kun lyöt hedelmän­puolikkaan kuperaa puolta ­isolla lusikalla.

4. Letut nautitaan päärynöiden ja granaattiomenan siementen kanssa. Tarjoa lisänä paksua jogurttia ja hunajaa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.