Tiesitkö, että kananmuna taikinassa kovettaa pullan? Ilman munaa pulla säilyy tuoreempana ja pehmeämpänä pidempään. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Tiesitkö, että kananmuna taikinassa kovettaa pullan? Ilman munaa pulla säilyy tuoreempana ja pehmeämpänä pidempään. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täydellisen pullan salaisuus on yksinkertainen: kaikki on kiinni taikinasta. 

Mitä tarvitaan täydelliseen pullaan? Oikeita aineksia, sopiva lämpötila, riittävästi vaivaamista ja kunnon kohotus. Näillä vinkeillä onnistut:

1. Valitse puolikarkeat vehnäjauhot. Niissä on enemmän sitkoainetta eli gluteenia kuin erikoisvehnäjauhoissa. Sitko on hyvän taikinan perusta, liian kova taikina taas pullan tuho. Uskalla siis jättää taikina mahdollisimman löysäksi, mutta kuitenkin niin kiinteäksi, että se on kimmoisaa, pehmeää ja alkaa irrota kulhosta ja käsistä.

2. Leivo kevyt- tai täys­maitoon. Rasvaton maito, kasvimaidot ja pelkkä vesikin käyvät. Mummot tosin leipovat täysmaitoon – ja he tietävät pullahommat. Tärkeintä on, että neste on oikean lämpöistä.

3. Käytä voita tai leivonta­margariinia. Rasva tekee pullataikinasta pehmeää ja muhevaa. Voissa on enemmän makua, mutta ruokaöljykin käy. Lisää rasva alustamisen loppuvaiheilla, aina pehmeänä ja huoneenlämpöisenä. Jos sulatat rasvan, jäähdytä se kunnolla ensin.

4. Pidä hiiva hengissä. Pullataikina on rasvaisempaa ja raskaampaa kuin leipätaikina, joten se vaatii enemmän kohotusainetta. Tuore hiiva liotetaan nesteeseen, kuivahiivan voi myös lisätä jauhojen seassa.

5. Vaivaa, vaivaa! Alusta niin kauan, että taikina tuntuu kimmoisan pehmeältä ja antaa puristaessa hieman periksi.

6. Kohota kahdesti. Kohota taikina ensin kulhossa kaksinkertaiseksi. Leivo pulliksi ja anna kohota liinan alla vielä toinen mokoma.

Pullataikina

25–30 pikkupullaa, valmistusaika 2 tuntia

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1–2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • noin 14–15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • voiteluun 1 kananmuna

1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja kaada se isoon kulhoon. Liota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma ja suola.

2. Vaivaa taikinaan vehnäjauhot aluksi kaksi desilitraa kerrallaan. Kun taikina pikkuhiljaa paksuuntuu, lisää jauhoja desi kerrallaan. 10 desilitran jälkeen vaivaa taikinaan pehmeä, huoneenlämpöinen voi. Alusta taikinaa joko käsin 10–15 minuuttia tai yleiskoneella 8–10 minuuttia. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa ja se irtoaa käsistä tai yleiskoneen kulhon reunoista.

3. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.

4. Kumoa taikina reilusti vehnäjauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa sitä hetki käsin. Paina taikinaa alustaa vasten kämmenpohjilla itsestäsi poispäin. Leivo pullat, korvapuustit, pikkupullat tai pitkot. Nosta pullat uunipellille leivinpaperin päälle ja nostata vielä 15–30 minuuttia.

5. Kypsennä pikkupullat 225-asteisessa uunissa keskitasolla 8–12 minuuttia, pitkot ja pullakakut 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.