Tiesitkö, että kananmuna taikinassa kovettaa pullan? Ilman munaa pulla säilyy tuoreempana ja pehmeämpänä pidempään. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Tiesitkö, että kananmuna taikinassa kovettaa pullan? Ilman munaa pulla säilyy tuoreempana ja pehmeämpänä pidempään. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täydellisen pullan salaisuus on yksinkertainen: kaikki on kiinni taikinasta. 

Mitä tarvitaan täydelliseen pullaan? Oikeita aineksia, sopiva lämpötila, riittävästi vaivaamista ja kunnon kohotus. Näillä vinkeillä onnistut:

1. Valitse puolikarkeat vehnäjauhot. Niissä on enemmän sitkoainetta eli gluteenia kuin erikoisvehnäjauhoissa. Sitko on hyvän taikinan perusta, liian kova taikina taas pullan tuho. Uskalla siis jättää taikina mahdollisimman löysäksi, mutta kuitenkin niin kiinteäksi, että se on kimmoisaa, pehmeää ja alkaa irrota kulhosta ja käsistä.

2. Leivo kevyt- tai täys­maitoon. Rasvaton maito, kasvimaidot ja pelkkä vesikin käyvät. Mummot tosin leipovat täysmaitoon – ja he tietävät pullahommat. Tärkeintä on, että neste on oikean lämpöistä.

3. Käytä voita tai leivonta­margariinia. Rasva tekee pullataikinasta pehmeää ja muhevaa. Voissa on enemmän makua, mutta ruokaöljykin käy. Lisää rasva alustamisen loppuvaiheilla, aina pehmeänä ja huoneenlämpöisenä. Jos sulatat rasvan, jäähdytä se kunnolla ensin.

4. Pidä hiiva hengissä. Pullataikina on rasvaisempaa ja raskaampaa kuin leipätaikina, joten se vaatii enemmän kohotusainetta. Tuore hiiva liotetaan nesteeseen, kuivahiivan voi myös lisätä jauhojen seassa.

5. Vaivaa, vaivaa! Alusta niin kauan, että taikina tuntuu kimmoisan pehmeältä ja antaa puristaessa hieman periksi.

6. Kohota kahdesti. Kohota taikina ensin kulhossa kaksinkertaiseksi. Leivo pulliksi ja anna kohota liinan alla vielä toinen mokoma.

Pullataikina

25–30 pikkupullaa, valmistusaika 2 tuntia

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1–2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • noin 14–15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • voiteluun 1 kananmuna

1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja kaada se isoon kulhoon. Liota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma ja suola.

2. Vaivaa taikinaan vehnäjauhot aluksi kaksi desilitraa kerrallaan. Kun taikina pikkuhiljaa paksuuntuu, lisää jauhoja desi kerrallaan. 10 desilitran jälkeen vaivaa taikinaan pehmeä, huoneenlämpöinen voi. Alusta taikinaa joko käsin 10–15 minuuttia tai yleiskoneella 8–10 minuuttia. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa ja se irtoaa käsistä tai yleiskoneen kulhon reunoista.

3. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.

4. Kumoa taikina reilusti vehnäjauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa sitä hetki käsin. Paina taikinaa alustaa vasten kämmenpohjilla itsestäsi poispäin. Leivo pullat, korvapuustit, pikkupullat tai pitkot. Nosta pullat uunipellille leivinpaperin päälle ja nostata vielä 15–30 minuuttia.

5. Kypsennä pikkupullat 225-asteisessa uunissa keskitasolla 8–12 minuuttia, pitkot ja pullakakut 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia.

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.