Tiesitkö, että kananmuna taikinassa kovettaa pullan? Ilman munaa pulla säilyy tuoreempana ja pehmeämpänä pidempään. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Tiesitkö, että kananmuna taikinassa kovettaa pullan? Ilman munaa pulla säilyy tuoreempana ja pehmeämpänä pidempään. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täydellisen pullan salaisuus on yksinkertainen: kaikki on kiinni taikinasta. 

Mitä tarvitaan täydelliseen pullaan? Oikeita aineksia, sopiva lämpötila, riittävästi vaivaamista ja kunnon kohotus. Näillä vinkeillä onnistut:

1. Valitse puolikarkeat vehnäjauhot. Niissä on enemmän sitkoainetta eli gluteenia kuin erikoisvehnäjauhoissa. Sitko on hyvän taikinan perusta, liian kova taikina taas pullan tuho. Uskalla siis jättää taikina mahdollisimman löysäksi, mutta kuitenkin niin kiinteäksi, että se on kimmoisaa, pehmeää ja alkaa irrota kulhosta ja käsistä.

2. Leivo kevyt- tai täys­maitoon. Rasvaton maito, kasvimaidot ja pelkkä vesikin käyvät. Mummot tosin leipovat täysmaitoon – ja he tietävät pullahommat. Tärkeintä on, että neste on oikean lämpöistä.

3. Käytä voita tai leivonta­margariinia. Rasva tekee pullataikinasta pehmeää ja muhevaa. Voissa on enemmän makua, mutta ruokaöljykin käy. Lisää rasva alustamisen loppuvaiheilla, aina pehmeänä ja huoneenlämpöisenä. Jos sulatat rasvan, jäähdytä se kunnolla ensin.

4. Pidä hiiva hengissä. Pullataikina on rasvaisempaa ja raskaampaa kuin leipätaikina, joten se vaatii enemmän kohotusainetta. Tuore hiiva liotetaan nesteeseen, kuivahiivan voi myös lisätä jauhojen seassa.

5. Vaivaa, vaivaa! Alusta niin kauan, että taikina tuntuu kimmoisan pehmeältä ja antaa puristaessa hieman periksi.

6. Kohota kahdesti. Kohota taikina ensin kulhossa kaksinkertaiseksi. Leivo pulliksi ja anna kohota liinan alla vielä toinen mokoma.

Pullataikina

25–30 pikkupullaa, valmistusaika 2 tuntia

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1–2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • noin 14–15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • voiteluun 1 kananmuna

1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja kaada se isoon kulhoon. Liota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma ja suola.

2. Vaivaa taikinaan vehnäjauhot aluksi kaksi desilitraa kerrallaan. Kun taikina pikkuhiljaa paksuuntuu, lisää jauhoja desi kerrallaan. 10 desilitran jälkeen vaivaa taikinaan pehmeä, huoneenlämpöinen voi. Alusta taikinaa joko käsin 10–15 minuuttia tai yleiskoneella 8–10 minuuttia. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa ja se irtoaa käsistä tai yleiskoneen kulhon reunoista.

3. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.

4. Kumoa taikina reilusti vehnäjauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa sitä hetki käsin. Paina taikinaa alustaa vasten kämmenpohjilla itsestäsi poispäin. Leivo pullat, korvapuustit, pikkupullat tai pitkot. Nosta pullat uunipellille leivinpaperin päälle ja nostata vielä 15–30 minuuttia.

5. Kypsennä pikkupullat 225-asteisessa uunissa keskitasolla 8–12 minuuttia, pitkot ja pullakakut 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia.

Kesän parhaat salaatit syntyvät, kun annat kasviksille, kesäpotuille ja kanalle kyytiä grillissä.

Grillattu caesar

4 annosta

valmistusaika 30 min

1 ps (170 g) katkarapuja

1 salaatti (Cosmopolitan)

4 leipäsiivua, grillatuna

100 g kirsikkatomaatteja

50 g parmesaaniraastetta

Kastike

1 dl majoneesia

2 tl dijon-sinappia

1 sitruuna

1 valkosipulinkynsi

4 anjovisfileetä

1 Kokoa kulhoon majoneesi, sinappi ja anjovisfileet. Lisää valkosipuli. Raasta sitruunan kuorta joukkoon. Soseuta.

2 Sulata katkaravut kylmän veden alla. Puristele vesi pois ja sekoita ravut kastikkeeseen.

3 Puolita salaatit pituussuunnassa ja grillaa ne kevyesti raidallisiksi.

4 Levitä salaattien päälle katkaravut ja kastike. Revi leivät krutongeiksi ja lisää tomaatit. Raasta päälle juustoa.

Jos pinjansiemenet kirpaisevat kukkaroa, rouhi salaatin päälle cashewpähkinöitä.
Jos pinjansiemenet kirpaisevat kukkaroa, rouhi salaatin päälle cashewpähkinöitä.

Caprin salaatti grillistä

4 annosta

valmistusaika 20 min

400 g erilaisia tomaatteja

400 g mozzarellaa

½ ruukkua basilikaa

½ tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl balsamico-viinietikkaa

2 rkl pinjansiemeniä

mustapippuria myllystä

1 Jos käytät isoja tomaatteja siivuta ne. Keskikokoiset tomaatit voi puolittaa ja kirsikkatomaatit jättää kokonaisiksi.

2 Kuumenna grilli. Grillaa tomaatteihin kauniit pinnat. Nostele ne tarjoiluastialle.

3 Revi tomaattien päälle mozzarella. Riivi basilikan lehtiä salaatin päälle. Pirskottele öljy ja balsamico hyvin koko salaatin päälle. Ripottele suola ja rouhi mustapippuri myllystä. Viimeistele pinjansiemenillä.

Grillattu pastasalaatti ei kärsi säilytyksestä, vaan se mehevöityy entisestään.
Grillattu pastasalaatti ei kärsi säilytyksestä, vaan se mehevöityy entisestään.

Grillattu pastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

350 g pastaa

1 ruukku minttua

1 sitruuna

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 kesäkurpitsa

150 g broccoliineja

2 punasipulia

200 g fetajuustoa

2 rkl siemensekoitusta

1 Laita pasta kiehumaan. Tee sillä välin marinadi. Hienonna minttu. Purista sitruunasta mehu. Mittaa joukkoon öljy, hunaja, suola ja mustapippuri. Valuta pasta ja sekoita marinadiin.

2 Kuumenna grilli. Siivuta kesäkurpitsa, puolita broccoliinit pituussuunnassa ja leikkaa punasipuli renkaiksi. Grillaa vihanneksiin molemmin puolin kauniit raidat. Sekoita pastan ja marinadin joukkoon.

3 Murustele feta ja ripottele siemenet salaatin päälle.

Grillattu perunasalaatti on parhaimmillaan haaleana. Älä laita sitä jääkaappiin!
Grillattu perunasalaatti on parhaimmillaan haaleana. Älä laita sitä jääkaappiin!

Polttava perunasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

12 uutta perunaa

4 kevätsipulia

2 rkl valkoviinietiikkaa

3 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

200 pimientos de padron -grillipaprikoita

1 Pese perunat ja puolita isot. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi.

2 Perunoiden kiehuessa hienonna kevätsipulit ohuiksi renkaiksi. Sekoita niiden joukkoon etikka, öljy, suola ja pippuri.

3 Kuumenna grilli. Nostele grillipaprikat ja perunat grilliin. Grillaa perunat hyvin paahtuneiksi. Kääntele paprikoita grillissä kunnes ne rytistyvät kasaan. Leikkaa halutessasi paprikoista kannat pois.

4 Sekoita perunat ja paprikat kevätsipulien joukkoon.

Fenkoli saa jäädä grillin jäljiltä sisältä rapean raikkaaksi.
Fenkoli saa jäädä grillin jäljiltä sisältä rapean raikkaaksi.

Grillattu fenkoli-lohisalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

4 fenkolia

1 nippu retiiseja

½ sitruuna

1 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

100 g viinisuolaheinää

150 g graavilohta

½ norilevy

Lisäksi

tillipestoa

1 Kuumenna grilli. Huuhdo ja puolita fenkolit ja retiisit.

2 Purista sitruunasta mehu salaattiastian pohjalle. Mittaa joukkoon öljy ja suola.

3 Grillaa retiiseihin ja fenkoleihin hyvät pinnat. Ne saavat jäädä napakoiksi sisältä. Sekoita grillatut vihannekset sekä viinisuolaheinä sitruunaöljyyn.

4 Levitä salaatin pinnalle graavilohisiivuja ja murusta noria rouskeeksi. Viimeistele tillipestolla.

Tillipesto

1½ dl

valmistusaika 10 min

1 ruukku tilliä

1 sitruuna

1 dl kuorittuja manteleita

1 dl öljyä

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 Katkaise tilli ruukusta varsineen. Leikkaa karkeasti.

2 Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Anna kanafileen levätä hetki ennen kuin siivutat sen.
Anna kanafileen levätä hetki ennen kuin siivutat sen.

Teriyaki-kanasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

4 broilerinfileetä

3 rkl teriyaki-kastiketta

2 rkl siirappia

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl soijaa

½ kesäkaali

1 ruukku korianteria

100 g vuonankaalia

2 limeä

1 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

1 rkl seesaminsiemeniä.

1 Huuhtele fileet kylmällä vedellä ja taputtele pinnat kuivaksi talouspaperilla.

2 Sekoita keskenään teriyaki-kastike, siirappi, seesamiöljy ja soija isossa kulhossa. Pyöräytä fileet marinadin joukkoon. Kuumenna grilli.

3 Siivuta kaali ohueksi nauhaksi. Riivi yrttiruukusta lehdet. Purista limeistä mehu kulhon pohjalle. Mittaa öljy ja suola mehun joukkoon. Sekoita kaalisuikaleet, vuonankaali ja korianteri joukkoon.

4 Nosta fileet grilliin. Sivele marinadia sudilla pintaan ja grillaa hyvät raidat molemmin puolin.

5 Jaa salaattipohja neljälle lautaselle. Siivuta broilerinfileet ja nosta salaattipedille. Viimeistele seesaminsiemenillä.

 

 

Leipäsipsit pistou-kastikkeella ovat sopivan ranskalainen kotikatsomon ottelueväs. Sipsejä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.  

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki

2 valkosipulinkynttä

3 rkl öljyä

1 tl provencen yrtit -mausteseosa

1 tl suolaa

1 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2 Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

1 valkosipulinkynsi

2 rkl öljyä

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

½ dl ranskankerma

1 Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Mutta entä jos kannatankin Kroatiaa?

Ei hätää, palanpainikkeeksi voi Alkosta hakea vaikka kroatialaista viiniä. Alkon valikoimasta löytyy tällä hetkellä kolme kroatialaista viiniä, joista kahta saa ainakin isoimmista myymälöistä. Saatavuus lähimyymälästä kannattaa varmistaa etukäteen Alkon sivuilta.

Telus Plavac Mali 2013 (14%, 15,35 €) on Alkon mukaan keskitäyteläinen, tanniininen, hapankirsikkainen ja kypsän karpaloinen punaviini, joka sopii etenkin lampaalle, porsaalle, voimakkaille juustoille ja riistalinnuille. 

Veralda Istarska Malvazija Prestige 2016 (13,5%, 15,89€) on pirteä, kuiva, persikkainen, keltaluumuinen, päärynäinen ja kevyen pähkinäinen valkoviini, jota sopii nauttia esimerkiksi kanan, kalkkunan, rasvaisen kalan ja kasvisruokien kaverina.

Jalkapallon MM-kisojen loppuottelu Ranska-Kroatia pelataan sunnuntaina 15.7.