
Siideriloraus taikinassa mehevöittää pataleivän.
Siideri-pataleivät
4 pientä leipää tai 1 iso
valmistusaika: 35 minuuttia + kohotus 12 ½ h
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 ½ dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
4 dl omenasiideriä
1 rkl hunajaa
1 ½ dl kokonaisia
hasselpähkinöitä
1 Sekoita jauhot, suola ja hiiva kulhossa. Kuumenna siideri 42-asteiseksi ja sekoita jauhoseoksen joukkoon. Lisää myös hunaja ja pähkinät. Peitä kulho tiiviisti muovikelmulla. Anna taikinan tekeytyä vähintään 12 tuntia.
2 Ripottele taikinan pinnalle jauhoja. Taittele reunoja muutamia kertoja taikinan keskelle, kunnes taikina tuntuu hieman napakammalta. Anna kohota peitettynä 30 minuuttia.
3 Nosta neljä pientä uuninkestävää kannellista pataa kylmään uuniin. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Pyyhkäise kuumat padat öljyllä. Annostele taikina patoihin kauhalla ja peitä kannella.
4 Paista uunissa ensin 15 minuuttia. Nosta kannet pois ja jatka paistamista vielä 5–8 minuuttia. Kumoa kypsät leivät leivinliinan sisälle jäähtymään.