Kuvat
Tuomas Kolehmainen
Pataleivän taikina saa tekeytyä hitaasti yön yli.
Pataleivän taikina saa tekeytyä hitaasti yön yli.

Siideriloraus taikinassa mehevöittää pataleivän.

Siideri-pataleivät

4 pientä leipää tai 1 iso

valmistusaika: 35 minuuttia + kohotus 12 ½ h

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3 ½ dl vehnäjauhoja

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2 ½ dl kaurahiutaleita

2 tl suolaa

½ tl kuivahiivaa

4 dl omenasiideriä

1 rkl hunajaa

1 ½ dl kokonaisia

hasselpähkinöitä

1 Sekoita jauhot, suola ja hiiva kulhossa. Kuumenna siideri 42-asteiseksi ja sekoita jauhoseoksen joukkoon. Lisää myös hunaja ja pähkinät. Peitä kulho tiiviisti muovikelmulla. Anna taikinan tekeytyä vähintään 12 tuntia.

2 Ripottele taikinan pinnalle jauhoja. Taittele reunoja muutamia kertoja taikinan keskelle, kunnes taikina tuntuu hieman napakammalta. Anna kohota peitettynä 30 minuuttia.

3 Nosta neljä pientä uuninkestävää kannellista pataa kylmään uuniin. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Pyyhkäise kuumat padat öljyllä. Annostele taikina patoihin kauhalla ja peitä kannella.

4 Paista uunissa ensin 15 minuuttia. Nosta kannet pois ja jatka paistamista vielä 5–8 minuuttia. Kumoa kypsät leivät leivinliinan sisälle jäähtymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla