ET
Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Kuva: Piia Arnould

Ei vappua ilman suussasulavia munkkeja. Kokeile ruokatoimittajamme Christina Aaltion klassikkoreseptiä ja nauti vapun makeasta herkusta.

Maailman parhaat vappumunkit

noin 30 kpl

1/2 l maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
14–16 dl vehnäjauhoja
150 g voita tai leivontamargariinia

Paistamiseen
1 l rypsiöljyä

Pinnalle
sokeria

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi.
  2. Alusta loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Lisää viimeisenä pehmeä tai sulatettu rasva. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  3. Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota pullat liinan alla.
  4. Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kokeile öljyn kuumuutta taikinapalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170–180 asteista), kun taikina tulee kauniin ruskeaksi muutamassa minuutissa.
  5. Varaa kattilan lähelle kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa.
  6. Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.
  7. Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa.

Vinkki: Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon. Voit käyttää samaa öljyä 2–3 paistokertaan.
Öljy säilyy jääkaapissa. Vanhentuneen öljyn voi hävittää pullossa sekajätteen mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Sisältö jatkuu mainoksen alla