Uusien makujen etsijä sukeltaa nyt Lähi-idän keittiöön. Arabialaisella aterialla tuoksuvat persilja, valkosipuli ja makea kardemumma.

Kuvat Pia Ingberg

Menu: Itämainen ilta

Pitaleivän täytteet

  • Itämaan
  • jauhelihatäyte
  • Munakoisotahna
  • Jogurttikastike
  • Hummus

Lisukkeet

  • Pinaatti-linssisalaatti
  • Vehnärouhesalaatti
  • Tabbule

Jälkiruoka

  • Mannakakku

Pitaleivät

8 kpl
Valmistusaika: 1 tunti 20 minuuttia

2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl hunajaa
6 dl pizzajauhoja
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja suola. Vatkaa jauhot veteen ja sekoita taikinaksi. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä tai yleiskoneessa 10 minuuttia.
Nosta taikina öljyllä siveltyyn kulhoon leivinliinan alle ja siirrä kohoamaan vedottomaan paikkaan 30–40 minuutiksi.
Jaa taikina 8 osaan. Kauli palat halkaisijaltaan noin 15 cm ympyröiksi. Siirrä leipäset pellille tai tarjottimelle
kohoamaan 15–20 minuutiksi. Levitä leivinliina leipästen suojaksi.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita paljas uunipelti lämpenemään uuniin. Nosta kohonnet pitaleivät kuumalle uunipellille. Paista noin 5 minuuttia, kunnes leivät pullistuvat ja saavat aavistuksen väriä. Peitä kypsät leivät liinalla, jotta ne pysyvät pehmeinä.

Munakoisotahna

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 (noin 350 g) munakoiso
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl harisaa
1/4 tl juustokumina
1/2 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
1/2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Kuori munakoiso ja pilko se kuuteen osaan. Keitä paloja 10–15 minuuttia. Valuta kypsät munakoisot lävikössä, purista ylimääräinen neste painelemalla. Soseuta kaikki ainekset tehosekoittajassa tai sauvasekoittajalla.

Jogurttikastike

Valmistusaika: 10 minuuttia

15 cm kurkkua
1 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi
200 g turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Nosta raaste lävikköön, ripottele päälle suola ja anna seistä 10 minuuttia. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Painele kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois. Sekoita kurkut ja valkosipuli jogurttiin. Mausta seos sitruunanmehulla ja pippurilla.

Vinkki! Voit korvata jogurttikastikkeen myös kaupan valmiilla tsatsikilla.

Hummus

Valmistusaika: 15 minuuttia

4 dl kikherneitä (itse keitettyjä tai tölkistä)
1/2 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
4 rkl sitruunamehua
2–3 kuorittua valkosipulinkynttä
2 rkl tahinia
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa

Pinnalle:
2 rkl oliiviöljyä
persiljaa

Mittaa ainekset tehosekoittajaan ja pyöräytä seos tasaiseksi.
Lusikoi tahna tarjolle. Valuta päälle oliiviöljyä ja koristele persiljalla.

Vehnärouhe-salaatti tabbule

4–6 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

2 dl bulguria
3 pientä porkkanaa
1/2 punainen paprika
1/2 kurkku
1 punasipuli
1 dl tuoretta minttua
2 dl (lehti)persiljaa
4 rkl oliiviöljyä
5 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori porkkanat ja leikkaa ne lanteiksi. Keitä porkkanoita suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Leikkaa paprika, kurkku ja punasipuli kuutioiksi. Hienonna yrtit ja sekoita kypsien porkkanoiden kanssa bulguriin. Lisää paprika, kurkku, sipuli, öljy ja mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.

Linssi-pinaattisalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

150 g pinaattia (pakaste)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tlk (noin 400 g) käyttövalmiita linssejä (punaisia)
2 tl paprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
1/4 tl cayennenpippuria
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
koristeeksi seesaminsiemeniä

Sulata pinaatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulit. Lisää sulanut pinaatti ja jatka paistamista kunnes ylimääräinen neste on lähes haihtunut. Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja valuta. Lisää ne mausteiden, suolan ja sitruunamehun kanssa pannulle. Kuumenna seos. Tarjoa salaatti haaleana tai kylmänä. Koristele seesaminsiemenillä.

Itämaan jauhelihatäyte

4–6 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
400 g naudan paistijauhelihaa
1 dl pinjansiemeniä
1 dl (keltaisia) rusinoita
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl kanelia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
200 g salaattijuustoa tai fetaa
1/2 ruukku persiljaa tai korianteria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy pannulla. Ruskista jauheliha. Lisää sipulit pannulle ja paista vielä muutama minuutti. Lisää pinjansiemenet, rusinat ja mausteet. Kaada kuuma jauhelihatäyte tarjoiluastiaan. Kuutioi juusto pinnalle. Hienonna koristeeksi persiljaa tai korianteria.

Mannakakku

10–12 palaa
Valmistusaika: 15 minuuttia + uunissa 30–40 minuuttia

150 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 dl mannasuurimoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl kardemummaa
3 dl maustamatonta jogurttia
1 (luomu)appelsiinin kuori
1 prk (410/240 g) aprikooseja
sokeriliemessä

Siirappi:
1 dl appelsiininmehua
1 dl sokeria
(2 tl appelsiininkukkavettä)

Halvavaahto:
2–2 1/2 dl vaahtoutuvaa kermaa
50 g halvaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele ja jauhota pyöreä kakkuvuoka (halkaisija 24 cm). Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaamista jatkaen. Yhdistä mannasuurimot, leivinjauhe, sooda ja kardemumma ja lisää seos vuorotellen jogurtin kanssa voivaahtoon. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa ohuesti taikinaan, sekoita. Kaada taikina vuokaan.

Valuta aprikoosit ja nosta ne kakun pinnalle.
Paista kakkua 30–40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun taikina ei enää tartu tikkuun, on kakku kypsä. Aprikoosit painuvat paistamisen aikana pinnalta kakun keskiosiin.

Purista appelsiinista mehu. Mittaa mehu ja sokeri kattilaan. Jos mehua ei ole tarpeeksi, lisää vettä, jotta nestettä on desin verran. Keitä seosta noin 10 minuuttia, jotta siitä tulee siirappia. (Lisää mausteeksi appelsiininkukkavesi.)

Vatkaa kerma vaahdoksi. Raasta halva ja sekoita se kermavaahdon joukkoon.
Tarjoa kakku halvavaahdon ja siirapin kanssa. Voit myös levittää vaahdon kakun pinnalle ja pirskotella päälle appelsiinisiirappia. Ruusun terälehdet sopivat kakun koristeiksi, mutta vain puhtaasti viljellyt kukat voi syödä.

Pieni sanasto

Bulgur
Rouhittua esikypsennettyä vehnää, jonka karkeusaste vaihtelee. Kypsyy kuumassa vedessä noin kymmenessä
minuutissa. Löytyy kaupan riisihyllystä kuskusin vierestä.

Harisa
Punaisesta chilistä tehty tahnamainen mausteseos. Mukana öljyä, valkosipulia, korianteria ja muita mausteita. Löytyy
etnisten tarvikkeiden tai maustetahnojen hyllystä.

Appelsiininkukkavesi
Leivonnaisten mausteena käytetty sitruspuun kukista uutettu vesi. Löytyy joistakin marketeista, varmimmin etnokaupoista.

Tabbule
Vehnärouheesta eli bulgurista, sipulista, persiljasta ja mintusta valmistettu salaatti, johon on sekoitettu öljyä, sitruunanmehua ja mausteita. Mukana usein myös tomaattia, kurkkua tai muita kasviksia.

Hummus
Kikherneistä tehty levitteenä tai kastikkeena tarjottu mausteinen tahna. Myydään valmiina kaupan kylmähyllyssä.

Tahini
Mieto seesaminsiemenistä ja öljystä valmistettu beigenvärinen tahna.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.