Uusien makujen etsijä sukeltaa nyt Lähi-idän keittiöön. Arabialaisella aterialla tuoksuvat persilja, valkosipuli ja makea kardemumma.

Kuvat Pia Ingberg

Menu: Itämainen ilta

Pitaleivän täytteet

  • Itämaan
  • jauhelihatäyte
  • Munakoisotahna
  • Jogurttikastike
  • Hummus

Lisukkeet

  • Pinaatti-linssisalaatti
  • Vehnärouhesalaatti
  • Tabbule

Jälkiruoka

  • Mannakakku

Pitaleivät

8 kpl
Valmistusaika: 1 tunti 20 minuuttia

2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl hunajaa
6 dl pizzajauhoja
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja suola. Vatkaa jauhot veteen ja sekoita taikinaksi. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä tai yleiskoneessa 10 minuuttia.
Nosta taikina öljyllä siveltyyn kulhoon leivinliinan alle ja siirrä kohoamaan vedottomaan paikkaan 30–40 minuutiksi.
Jaa taikina 8 osaan. Kauli palat halkaisijaltaan noin 15 cm ympyröiksi. Siirrä leipäset pellille tai tarjottimelle
kohoamaan 15–20 minuutiksi. Levitä leivinliina leipästen suojaksi.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita paljas uunipelti lämpenemään uuniin. Nosta kohonnet pitaleivät kuumalle uunipellille. Paista noin 5 minuuttia, kunnes leivät pullistuvat ja saavat aavistuksen väriä. Peitä kypsät leivät liinalla, jotta ne pysyvät pehmeinä.

Munakoisotahna

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 (noin 350 g) munakoiso
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl harisaa
1/4 tl juustokumina
1/2 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
1/2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Kuori munakoiso ja pilko se kuuteen osaan. Keitä paloja 10–15 minuuttia. Valuta kypsät munakoisot lävikössä, purista ylimääräinen neste painelemalla. Soseuta kaikki ainekset tehosekoittajassa tai sauvasekoittajalla.

Jogurttikastike

Valmistusaika: 10 minuuttia

15 cm kurkkua
1 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi
200 g turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Nosta raaste lävikköön, ripottele päälle suola ja anna seistä 10 minuuttia. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Painele kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois. Sekoita kurkut ja valkosipuli jogurttiin. Mausta seos sitruunanmehulla ja pippurilla.

Vinkki! Voit korvata jogurttikastikkeen myös kaupan valmiilla tsatsikilla.

Hummus

Valmistusaika: 15 minuuttia

4 dl kikherneitä (itse keitettyjä tai tölkistä)
1/2 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
4 rkl sitruunamehua
2–3 kuorittua valkosipulinkynttä
2 rkl tahinia
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa

Pinnalle:
2 rkl oliiviöljyä
persiljaa

Mittaa ainekset tehosekoittajaan ja pyöräytä seos tasaiseksi.
Lusikoi tahna tarjolle. Valuta päälle oliiviöljyä ja koristele persiljalla.

Vehnärouhe-salaatti tabbule

4–6 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

2 dl bulguria
3 pientä porkkanaa
1/2 punainen paprika
1/2 kurkku
1 punasipuli
1 dl tuoretta minttua
2 dl (lehti)persiljaa
4 rkl oliiviöljyä
5 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori porkkanat ja leikkaa ne lanteiksi. Keitä porkkanoita suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Leikkaa paprika, kurkku ja punasipuli kuutioiksi. Hienonna yrtit ja sekoita kypsien porkkanoiden kanssa bulguriin. Lisää paprika, kurkku, sipuli, öljy ja mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.

Linssi-pinaattisalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

150 g pinaattia (pakaste)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tlk (noin 400 g) käyttövalmiita linssejä (punaisia)
2 tl paprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
1/4 tl cayennenpippuria
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
koristeeksi seesaminsiemeniä

Sulata pinaatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulit. Lisää sulanut pinaatti ja jatka paistamista kunnes ylimääräinen neste on lähes haihtunut. Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja valuta. Lisää ne mausteiden, suolan ja sitruunamehun kanssa pannulle. Kuumenna seos. Tarjoa salaatti haaleana tai kylmänä. Koristele seesaminsiemenillä.

Itämaan jauhelihatäyte

4–6 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
400 g naudan paistijauhelihaa
1 dl pinjansiemeniä
1 dl (keltaisia) rusinoita
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl kanelia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
200 g salaattijuustoa tai fetaa
1/2 ruukku persiljaa tai korianteria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy pannulla. Ruskista jauheliha. Lisää sipulit pannulle ja paista vielä muutama minuutti. Lisää pinjansiemenet, rusinat ja mausteet. Kaada kuuma jauhelihatäyte tarjoiluastiaan. Kuutioi juusto pinnalle. Hienonna koristeeksi persiljaa tai korianteria.

Mannakakku

10–12 palaa
Valmistusaika: 15 minuuttia + uunissa 30–40 minuuttia

150 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 dl mannasuurimoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl kardemummaa
3 dl maustamatonta jogurttia
1 (luomu)appelsiinin kuori
1 prk (410/240 g) aprikooseja
sokeriliemessä

Siirappi:
1 dl appelsiininmehua
1 dl sokeria
(2 tl appelsiininkukkavettä)

Halvavaahto:
2–2 1/2 dl vaahtoutuvaa kermaa
50 g halvaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele ja jauhota pyöreä kakkuvuoka (halkaisija 24 cm). Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaamista jatkaen. Yhdistä mannasuurimot, leivinjauhe, sooda ja kardemumma ja lisää seos vuorotellen jogurtin kanssa voivaahtoon. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa ohuesti taikinaan, sekoita. Kaada taikina vuokaan.

Valuta aprikoosit ja nosta ne kakun pinnalle.
Paista kakkua 30–40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun taikina ei enää tartu tikkuun, on kakku kypsä. Aprikoosit painuvat paistamisen aikana pinnalta kakun keskiosiin.

Purista appelsiinista mehu. Mittaa mehu ja sokeri kattilaan. Jos mehua ei ole tarpeeksi, lisää vettä, jotta nestettä on desin verran. Keitä seosta noin 10 minuuttia, jotta siitä tulee siirappia. (Lisää mausteeksi appelsiininkukkavesi.)

Vatkaa kerma vaahdoksi. Raasta halva ja sekoita se kermavaahdon joukkoon.
Tarjoa kakku halvavaahdon ja siirapin kanssa. Voit myös levittää vaahdon kakun pinnalle ja pirskotella päälle appelsiinisiirappia. Ruusun terälehdet sopivat kakun koristeiksi, mutta vain puhtaasti viljellyt kukat voi syödä.

Pieni sanasto

Bulgur
Rouhittua esikypsennettyä vehnää, jonka karkeusaste vaihtelee. Kypsyy kuumassa vedessä noin kymmenessä
minuutissa. Löytyy kaupan riisihyllystä kuskusin vierestä.

Harisa
Punaisesta chilistä tehty tahnamainen mausteseos. Mukana öljyä, valkosipulia, korianteria ja muita mausteita. Löytyy
etnisten tarvikkeiden tai maustetahnojen hyllystä.

Appelsiininkukkavesi
Leivonnaisten mausteena käytetty sitruspuun kukista uutettu vesi. Löytyy joistakin marketeista, varmimmin etnokaupoista.

Tabbule
Vehnärouheesta eli bulgurista, sipulista, persiljasta ja mintusta valmistettu salaatti, johon on sekoitettu öljyä, sitruunanmehua ja mausteita. Mukana usein myös tomaattia, kurkkua tai muita kasviksia.

Hummus
Kikherneistä tehty levitteenä tai kastikkeena tarjottu mausteinen tahna. Myydään valmiina kaupan kylmähyllyssä.

Tahini
Mieto seesaminsiemenistä ja öljystä valmistettu beigenvärinen tahna.

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.