Soppa365
Omeletin väri on peräisin kurkumasta. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Omeletin väri on peräisin kurkumasta. Kuva: Tuomas Kolehmainen

"Melkein munakas" sienitäytteellä on nopea, helppo ja täyttävä lounasruoka.

Kananmunaton munakas on oikeastaan lettu, joka tehdään kikhernejauhoista. Nyt ei kuitenkaan ole kyse mistään höttöletusta, sillä kikhernejauhoissa voi olla proteiinia jopa 20 grammaa sadassa grammassa. Se on enemmän kuin kananmunissa: niiden proteiinipitoisuus on keskimäärin noin 13 grammaa sadassa grammassa.

Kikhernejauhoja voi etsiä esimerkiksi ekokaupoista ja etnisistä kaupoista, ja nykyään niitä voi löytyä marketeistakin.

Omeletti saa värinsä kurkumasta ja se maustetaan juustokuminalla. Tässä reseptissä letun sisälle tehdään täyte sienistä, iduista, limetistä, chilistä ja teriyakikastikkeesta, ja mausteeksi ripotellaan minttua. Munakas on tunnetusti täydellinen kaappientyhjennysruoka, joten täytteitä voi vaihdella sen mukaan, mitä milloinkin kotoa sattuu löytymään. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Melkein munakas

1 munakas

Sisältö jatkuu mainoksen alla

25 min

1 ½ dl kikhernejauhoja

½ tl kurkumaa

½ tl juustokuminaa

¼ tl suolaa

1 ¼ dl vettä

½ rkl öljyä

Sienitäyte

1 dl mungpavun ituja

5 herkkusientä

¼ chiliä

½ limetin mehu

1 rkl öljyä

1 rkl teriyaki-kastiketta

(ripaus suolaa)

1 rkl tuoretta minttua hienonnettuna

  1. Sekoita kikhernejauhojen joukkoon mausteet, suola sekä vesi ja öljy. Turvota taikinaa sen aikaa kun valmistat täytteen.
  2. Huuhtele idut ja laita ne lävikköön valumaan. Viipaloi herkkusienet. Viipaloi chili. Purista limetistä mehu ja lisää se teriyakikastikkeeseen.
  3. Paista sieniä kuumassa pannussa, kunnes niistä ei irtoa nestettä. Lisää sienten joukkoon puolet paistamiseen tarkoitetusta öljystä sekä chili. Paista pari minuuttia. Lisää idut ja kastike ja jatka paistamista minuutin ajan. Maista ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Kumoa täyte kulhoon odottamaan.
  4. Kuumenna öljy pinnoitetussa pannussa. Kokeile taikinan paksuus: jos se on turvonnut liian jämäkäksi, lisää joukkoon tilkka vettä.
  5. Lisää taikina lastalla levittäen tasaisesti pannuun. Paista lettua pari minuuttia keskilämmöllä tai kunnes pinta on saanut väriä. Käännä ja paista vielä pari minuuttia.
  6. Nosta lettu lautaselle. Lisää täyte toiselle puolelle lettua. Ripottele mausteeksi minttua. Taita letun toinen puoli munakkaan päälle.

Resepti: Christina Aaltio, Soppa365.

Sisältö jatkuu mainoksen alla