Somat leivokset ovat jälkiruokien aatelia. Kokeile rohkeasti, sillä klassikkoja on yllättävän helppo valmistaa.

Omenaiset aleksanterit

Noin 12 leivosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

200 g voita
1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 keltuainen
täyte:
1 dl omenamarmeladia
kuorrutus:
4 dl tomusokeria
veitsenkärjellinen punaista elintarvikeväriä
n. 1 rkl vettä tai sitruunamehua

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Nypi huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi joko käsin kulhossa tai pallovatkaimella monitoimikoneessa.

Lisää keltuainen ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaaviloi taikinalevy noin 1/2 sentin paksuiseksi levyksi leivinpaperiarkkien välissä. Paista taikinalevyä leivinpaperin päällä pellillä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia.

Leikkaa kypsä, hieman jäähtynyt levy 24 yhtä suureen palaan veitsellä. Levitä marmeladia puoleen paloista ja laita päälle hillottomat palat.

Lisää tomusokerin joukkoon elintarvikeväri ja vesi. Sekoita, kunnes seos on notkeaa ja kiiltävää. Levitä tomusokerikuorrutus leivosten pinnalle ja koristele nonparelleilla. Säilytä viileässä, kunnes pinta on jähmettynyt. Leivokset pehmenevät maukkaiksi, kun niitä säilytetään pari päivää kelmun alla jääkaapissa.

Prinsessaleivokset

4 korkeaa tai 6 matalaa leivosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
n. 1 dl vadelmahilloa

kostutus:
3 rkl sitruunamehua tai sitruunalimonadia

kuorrutus:
1 pkt (250 g) punaista tai vihreää marsipaania

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos munavaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista uunin keskitasolla noin 6–8 minuuttia tai kunnes levy on kauniin ruskea. Kumoa levy puhtaalle leivinpaperille hieman jäähtyneenä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokereilla. Leikkaa kakkulevystä pyöreällä muotilla (esimerkiksi kahvikupilla) 12 palaa. Kostuta palat mehulla tai limonadilla. Levitä
kahdeksalle palalle hilloa ja kermavaahtoa. Kokoa palat keoiksi ja laita päällimmäisiksi ne palat, joissa ei ole hilloa. Levitä kermavaahtoa myös päällimmäisten palojen keskelle niin, että se jää kohottamaan leivoksen keskiosaa.

Pehmennä marsipaania käsissä vaivaten. Kauli marsipaani kahden kelmun välissä ohueksi levyksi ja leikkaa siitä pyöreitä paloja muotin avulla. Nosta marsipaanilevyt varovasti leivosten päälle ja painele ne tiiviisti leivosten reunoja vasten. Leikkaa reunat tasaisiksi terävällä veitsellä.

VINKKI: Voit myös tehdä taikinasta irtopohjavuuassa kakun ja täyttää ja koristella sen ohjeen mukaan.