Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Ruokaisissa lounasleivissä kananmuna saa seurakseen avokadoa ja papuja.

Siisti pavut ja puolita ne pituussuunnassa. Laske kattilaan vettä niin, että pavut peittyvät. Mausta vesi reilusti suolalla. Keitä 6–7 minuuttia, kunnes pavut ovat napakan pehmeitä. Valuta vesi pois ja upota pavut saman tien jää­kylmään veteen, jotta niiden vihreä väri säilyy.

Keitä kananmuna kypsäksi, noin 7 minuuttia. Kaavi avokadon puolikkaan sisus kulhoon. Pirskottele päälle sitruunamehu ja muusaa avokado haarukalla. Kuori keitetty kananmuna ja painele sekin haarukan avulla karkeaksi murskaksi kulhoon.

Yhdistä keskenään loput ainekset ja lisää seos kananmuna-avokadotahnaan. Maista ja mausta suolalla ja pippurirouheella. Pilko pavut ja sekoita täytteen joukkoon tai nostele sämpylöiden sisään ennen avokado-munatäytteen lisäämistä. Koristele tillisilpulla ja nauti heti.

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 25 minuuttia

Resepti

35
g
vihreitä papuja
vettä ja suolaa keittämiseen
1
kpl
kananmuna
isosta avokadosta
1
rkl
sitruunamehua
1
dl
kermaviiliä
3
rkl
makeaa chilikastiketta
1
tl
sinappia
maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria
tilliä koristeluun
2
kpl
pehmeää ruis- tai muuta kokojyväsämpylää
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.