Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Ruokaisissa lounasleivissä kananmuna saa seurakseen avokadoa ja papuja.

Siisti pavut ja puolita ne pituussuunnassa. Laske kattilaan vettä niin, että pavut peittyvät. Mausta vesi reilusti suolalla. Keitä 6–7 minuuttia, kunnes pavut ovat napakan pehmeitä. Valuta vesi pois ja upota pavut saman tien jää­kylmään veteen, jotta niiden vihreä väri säilyy.

Keitä kananmuna kypsäksi, noin 7 minuuttia. Kaavi avokadon puolikkaan sisus kulhoon. Pirskottele päälle sitruunamehu ja muusaa avokado haarukalla. Kuori keitetty kananmuna ja painele sekin haarukan avulla karkeaksi murskaksi kulhoon.

Yhdistä keskenään loput ainekset ja lisää seos kananmuna-avokadotahnaan. Maista ja mausta suolalla ja pippurirouheella. Pilko pavut ja sekoita täytteen joukkoon tai nostele sämpylöiden sisään ennen avokado-munatäytteen lisäämistä. Koristele tillisilpulla ja nauti heti.

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 25 minuuttia

Resepti

35
g
vihreitä papuja
vettä ja suolaa keittämiseen
1
kpl
kananmuna
isosta avokadosta
1
rkl
sitruunamehua
1
dl
kermaviiliä
3
rkl
makeaa chilikastiketta
1
tl
sinappia
maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria
tilliä koristeluun
2
kpl
pehmeää ruis- tai muuta kokojyväsämpylää

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.