Ei tarvita seitsemää sorttia herkkuja. Kunhan on mansikkakakkua ja voileipäkakkua.

Mansikkakruunu

10–12 palaa

Valmistusaika: 30 minuuttia + hyytymisaika 3 tuntia

10 liivatelehteä

12–14 kpl savoiardikeksejä (tiramisu)

3 munanvalkuaista

1 1/2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 dl vispi- tai kuohukermaa

2 dl mustaherukoita (pakaste)

5 dl tuoreita mansikoita

250 g mascarponejuustoa (tai 

maustamatonta tuorejuustoa)

3 rkl sitruunamehua

koristeluun: noin 3 dl erilaisia marjoja

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan siksi aikaa, kun teet muut valmistelut.

Peitä irtopohjaisen (halkaisija 23 cm) vuoan pohja leivinpaperilla. Leikkaa keksit kahtia ja asettele palat pystyyn vuoan reunoille (pyöreä pää ylöspäin).

Vaahdota valkuaiset kulhossa. Lisää sokerit valkuaisvaahtoon lusikallinen kerrallaan voimakasta vatkaamistajatkaen. Siirrä valkuais-sokerivaahto toiseen kulhoon. Vaahdota kerma vatkauskulhossa.

Soseuta sulaneet mustaherukat ja mansikat.

Vatkaa huoneenlämpöinen mascarpone notkeaksi, ja yhdistä se marja­soseeseen. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Nosta liivatelehdet vedestä, ja liuota ne kuumaan sitruuna­mehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana mascarpone-marjaseokseen, sekoita. Lisää vaahdot ja sekoita. 

Kaada täyte vuokaan. Siirrä kakku jääkaappiin hyytymään ainakin kolmeksi tunniksi.

Voit tehdä kakun valmiiksi jo edellisenä päivänä. Vaikka reunuksen keksit pehmenevät säilytyksen aikana, ne eivät menetä ryhdikkyyttään.

Tarjolle laitettaessa irrota vuoan reunus ja liu’uta kakku tarjoilualustalle. Koristele marjoilla.

Vinkki: Kakun voi pakastaa. Nosta kakku sulamaan pari tuntia ennen tarjoamista ja koristele.

Kreikkalainen voileipäkakku

10 annosta

Valmistusaika: 40 minuuttia

1 pkt paahtoleipää

täyte:

1 kurkku

1 dl kalamataoliiveja

8–10 öljyyn säilöttyä aurinko­kuivattua tomaattia

200 g feta- tai salaattijuustoa

1 prk (250 g) rahkaa

2 dl paksua jogurttia (esimerkiksi turkkilaista)

1 valkosipulinkynsi

2 rkl tuoretta oreganoa

1/2 tl rouhittua mustapippuria

kostutukseen:

1 dl kasvislientä tai kivennäisvettä

pinnalle:

1 prk (250 g) rahkaa

noin 1 dl jogurttia

koristeluun: pieniä salaatinlehtiä (esimerkiksi vuonankaalia), mini­tomaatteja, oliiveja

Tee ensiksi täyte. Leikkaa kurkku pitkittäin neljään osaan. Poista kostea siemenosa lusikalla tai veitsellä leikaten. Kuutioi kurkku, viipaloi oliivit ja tomaatit ja hienonna feta. Sekoita rahka ja jogurtti keskenään ja lisää joukkoon kurkkupalat, oliivit, tomaatit ja feta. Raasta valkosipuli ja hienonna oregano. Lisää ne pippurin kanssa täytteeseen.

Levitä leipäviipaleet pöydälle. Leikkaa leipien kuoret pois. Aseta irtopohjavuoan reunus leipämaton päälle ja leikkaa vuoan reunoja myöten leivistä pyöreä pohja. Asettele leivät vuokaan. Kostuta pohja puolella desillä kivennäisvettä (tai kasvislientä).

Kaada täyte leipäpohjalle. Tee toinen leipäkerros täytteen päälle. Kostuta toinen leipäkerros lopulla kostutusliemellä.

Peitä vuoka muovikelmulla ja laita kakku kylmään odottamaan. Kakkua voi syödä jo samana päivänä, mutta maku mehevöityy, jos kakku saa odottaa seuraavaan päivään.

Koristelu: Notkista rahka jogurtilla. Levitä seos kakun reunoille ja päälle. Koristele reunat salaatinlehdillä. 

Ripottele tomaatit ja oliivit koristeeksi kakun päälle.

Vinkki: Tässä kakussa on paksu kerros täytettä. Voit tehdä halutessasi kolmannen leipäkerroksen täytteen väliin.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?