Soppa365
Pelkkä voikin riittää.
Pelkkä voikin riittää.

Joskus reseptin nimi ei kerro kaikkea. Peltileipä ei viittaa tässä tapauksessa leivän rakenteeseen, vaan sen tekotapaan. Pehmeä leipätaikina paistetaan pellillä levynä pannarin tapaan.
 

Tämän leivän taikina valmistuu sekoittamalla kymmenessä minuutissa. Leivän pehmeyden ja helppotekoisuuden salaisuus piilee pehmeäksi jätettävässä taikinassa. Kun taikinan ei tarvitse kohota tiettyyn muotoon, sen voi jättää löysäksi. Valmis taikina kaapaistaan kulhosta suoraan leivinpaperin päälle pellille kohoamaan.

Taikinanesteenä leipään käytetään veden ja maustamattoman jogurtin seosta. Yhdistelmä antaa leivälle sekä keveää kuohkeutta että hieman herkullista happamuutta. Yhtä hyvin voit tehdä leivän veteen tai maitoon, tai käyttää jogurtin sijaan piimää. Myös ohjeessa käytetyt kaurahiutaleet voit vaihtaa kaapistasi löytyviin puurohiutaleisiin ja hunajan halutessasi siirappiin. Hunaja sitoo taikinaan kosteutta, toimii hiivan ravintona ja auttaa siten taikinaa kohoamaan. Lisäksi pieni makeus tekee leivästä koukuttavan hyvää.

Vaikka taikina valmistuu nopeasti, kohotukseen kannattaa varata aikaa. Pellille taputeltu leipätaikina saa kohota rauhassa noin tunnin ajan.

Pehmeä peltileipä

16 palaa

10 min + kohotus ja paisto 1 t 15 min

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3 dl vettä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2 dl maustamatonta jogurttia

3 dl kaurahiutaleita

1 ps kuivahiivaa (11 g)

½ dl hunajaa

1 tl suolaa

½ dl rypsiöljyä

6 dl vehnäjauhoja

Sekoita vesi ja jogurtti ja lämmitä reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita kaurahiutaleiden joukkoon kuivahiiva ja lisää seos nesteeseen. Lisää myös hunaja, suola ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähitellen puulastalla sekoittamalla. Jatka puulastalla sekoittamista hetki jauhojen lisäämisen jälkeen.

Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Taputtele jauhotetuin käsin koko pellin kokoiseksi levyksi.

Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin tunnin ajan.

Paista leipä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Jäähdytä hieman leivinliinalla peitettynä ja tarjoa tuoreena voin kera.

Maidosta ja etikasta tai sitruunamehusta saa tähän tarkoitukseen sopivaa "piimää", myös kermaviili käy korvikkeeksi jugurtille, käyttää vain vähemmän viiliä ja enemmän vettä.
Sama määrä sokeria ajaa saman asian kuin hunaja tai siirappi, eikä maussakaan suurta eroa ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla