Kodin Kuvalehti
Mitä kauemmin pata muhii uunissa sitä herkullisempi on lopputulos. Kuva: Sanoma-arkisto / Arto Vuohelainen
Mitä kauemmin pata muhii uunissa sitä herkullisempi on lopputulos. Kuva: Sanoma-arkisto / Arto Vuohelainen

Moskovanpadan resepti julkaistiin Kodin Kuvalehdessä vuonna 2006. Siitä lähtien pata on ollut lukijoiden suosikki.

Jotkin ruuat jäävät elämään vuosikymmeniksi. Yksi tällainen on maaliskuussa kuolleen ruokatoimittaja Mysi Lahtisen moskovanpata.

Helpon ja herkullisen lihapadan salaisuus on hiljakseen hautuva paisti, suolakurkut ja aurajuusto. Lopputulos on uskomattoman hyvä! 

Lue ruokatoimittaja Mysi Lahtisen muistokirjoitus Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pönäkät neuvostoeverstit antoivat padalle nimen

Mysi Lahtinen kertoi moskovanpadan synnystä Kodin Kuvalehdessä vuonna 2006 näin:

– Valmistin tätä pataa ensi kerran ystävillemme, jotka tulivat Leningrad Cowboysin konsertista Senaatintorilta jatkoille. Padan nimi juontaa juurensa esityksen pönäköistä neuvostoeversteistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jutun julkaisusta lähtien moskovanpata on ollut yksi Kodin Kuvalehden haetuimmista resepteistä. Sitä on luettu jo yli 120 000 kertaa.

Pata toimii Mysi Lahtisen ruoka-ajatuksen mukaan kaikissa tilanteissa:

– En jaa ruokia arjen tai juhlan mukaan. Mikä tahansa vaatimattomistakin aineksista huolella tehty ruoka sopii myös juhlaan. Tärkeää on myös ripaus huumoria, Mysi sanoi Kodin Kuvalehden haastattelussa.

Mysi Lahtisen moskovanpata

6 annosta

2–3 t

1 kg naudan paistia

3 sipulia

3 venäläistä suolakurkkua

voita

3 rkl hunajaa

2 tl rouhittua mustapippuria

ripaus cayennenpippuria

3 rkl vehnäjauhoja

4–5 dl voimakasta lihalientä

150 g aurajuustoa

240 g smetanaa

  1. Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta. 
  2. Kuori ja silppua sipulit. Silppua myös kaksi suolakurkkua ja laita siivilään valumaan. Säästä liemi.
  3. Sulata padassa voi. Paista sipuleita viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkut. Paista ahkerasti käännellen toiset viisi minuuttia.
  4. Lisää pippurit. Paista vielä hetki, jotta pippurit ehtivät herätä. Kaada suolakurkkuliemi pataan. Nosta pata sivuun liedeltä ja peitä kannella.
  5. Kuutioi paisti. Paista pieni erä kuutioita kerrallaan pannussa voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan.
  6. Ripota vehnäjauhot lihakuutioitten päälle. Sekoita ainekset. Lisää lihaliemi ja sekoita taas. Murustele juusto liemeen. Sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi smetana.
  7. Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunniksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja anna ruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan.
  8. Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa ruoka keitettyjen perunoitten kanssa.

Resepti: Mysi Lahtinen

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Ihmettelijä

Voisiko tuohon reseptin ainesluettelon alkuun korjata kohdan ”2-3t”? Mitä se tarkoittaa? Jotakin ilmeisesti puuttuu siitä kohtaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla