Soppa365
Huippuunsa viritetyn lasagnen tunnistaa silkkisen sileästä maitokastikkeesta ja bolognesesta, jonka jauheliha on ruskistettu kunnolla. Kuva: Sami Repo
Huippuunsa viritetyn lasagnen tunnistaa silkkisen sileästä maitokastikkeesta ja bolognesesta, jonka jauheliha on ruskistettu kunnolla. Kuva: Sami Repo

Lasagnen tekeminen on mitä suurimmassa määrin tekniikkalaji.

Oletko aina levittänyt lasagnevuoan pohjalle ensin jauhelihakastikkeen? Kokeile ensi kerralla toista tapaa, huippukokki Jouni Toivasen tekniikkaa.

Kun alimpana onkin ohut kerros maitokastiketta eli béchamelia, ruuan pohja karamellisoituu herkullisen rapeaksi. Saat leikattua lasagnesta kauniita annospaloja, jotka pysyvät ehjinä, kun siirrät ne lautaselle.

Béchamelilla on muitakin tehtäviä. Juuri sen täydellinen koostumus tekee lasagnesta kuohkean ja kostean, ja juuston kanssa se viimeistelee monen mielestä lasagnen parhaan osan eli paistopinnan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bolognese-kastikkeen tehtävä taas on maistua, kunnolla. Siksi jauheliha pitää ruskistaa tummaksi ja rapeaksi, ja maustaa kunnolla. Jauheliha kannattaa paistaa todella kuumassa pannussa ja pienissä erissä, koska iso määrä viileää jauhelihaa jäähdyttäisi pannun liiaksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huippukokeilla on suosikkikikka, jota Jounikin usein käyttää: tähtianiksen lisääminen. Jo hippunen kiinalaisessa keittiössä suosittua maustetta riittää vahvistamaan kastikkeen makua.

Lasagnelevyt Jouni liottaa ennen vuokaan latomista. Pehmenneinä levyt on helppo leikata saksilla vuoan muotoon.

Huippukokin lasagne

12–16 lasagnelevyä
50 min + haudutus 1 t

Bolognese-kastike
2 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 rkl oliiviöljyä
400 g naudanjauhelihaa
3 rkl auringonkukkaöljyä
½ l lihalientä
400 g tomaattimurskaa
½ dl punaviinietikkaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 tähtianis
1 laakerinlehti
1/4 tl mustapippuria myllystä
1/4 tl suolaa
Béchamel-kastike
1 l täysmaitoa
60 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1/8 tl jauhettua muskottia
Lisäksi
100 g parmesaanijuustoa
100 g mozzarellajuustoa
tuoretta basilikaa

  1. Kuori sipulit, valkosipulit ja porkkana. Kuutioi sipulit ja porkkana, hienonna valkosipuli. Kuullota aineksia oliiviöljyssä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Siirrä seos pois pannusta.
  2. Kuumenna pannu todella kuumaksi ja ruskista jauheliha auringonkukkaöljyssä 2–3 erässä kunnolla ruskeaksi. Kippaa kukin lihaerä kattilaan, huuhdo pannu vedellä ja kaada vesi kattilaan.
  3. Tee lihaliemi liemikuutiosta tai fondista. Lisää liemi, sipuli-porkkanaseos ja muut bolognesen ainekset kattilaan. Hauduta kannen alla 1 tunti.
  4. Kun bolognese on hautunut tunnin, laita lasagnelevyt kulhoon runsaaseen veteen pehmenemään. Anna bolognesen kypsyä edelleen.
  5. Tee béchamel. Kuumenna maito kattilassa. Sulata voi toisessa kattilassa keskilämmöllä. Sekoita vehnäjauhot tasaisesti voihin. Laske lieden lämpötilaa. Vatkaa kuuma maito jauho-voiseokseen. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen 10 minuuttia. Mausta suolalla ja muskotilla.
  6. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka (vet. 2,5–3 l). Maista bolognesen suola. Poista tarvittaessa tähtianis ja laakerinlehti.
  7. Levitä ohut kerros vaaleaa béchamelkastiketta vuoan pohjalle. Valuta liotetut lasagnelevyt ja kuivaa ne varovasti puhtaalla pyyhkeellä. Laita lasagnelevyjä vierekkäin kastikkeen päälle, leik-kaa levyt tarvittaessa sopivan kokoisiksi, jotta ne eivät mene päällekkäin. Levitä 1/3 bolognesesta vuokaan ja sen päälle noin ¼ jäljellä olevasta béchamelista. Tee samalla tavalla kaksi seuraavaa kerrosta. Lisää vielä kerros lasagnelevyjä ja levitä loppu béchamel päälle. Raasta juustot ja ripottele ne lasagnen pinnalle. Paista lasagnea uunissa noin 30–35 minuuttia, kunnes pinta on kauniin tummanruskea.

Resepti: Jouni Toivane/Glorian ruoka & viini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla