Juustolla kuorrutettu, karamellisoitu sipulileipä on ihanan syntinen yöpala. Kuva: Panu Pälviä
Juustolla kuorrutettu, karamellisoitu sipulileipä on ihanan syntinen yöpala. Kuva: Panu Pälviä

Jännittävät sipulilämppärit syntyvät samoista aineksista kuin ranskalainen sipulikeitto. Kylkeen korkataan bisse! 

Karamellisoidut sipulilämppärit

4 annosta

Valmistusaika

800 g keltasipulia

3 valkosipulinkynttä

25 g voita

1 tl sokeria

2 rkl valkoviinietikkaa

½ tl suolaa

8 leipäsiivua

150 g gruyère-juustoa

Koristeluun

tuoretta timjamia

1. Kuori ja viipaloi sipulit. Hienonna valkosipulit.

2. Kuullota sipuleita ja voita kattilassa viisi minuuttia. Lisää sokeri. Jatka kuullottamista puolen tunnin ajan välillä sekoitellen. Sipuli karamellisoituu pehmeäksi ja ruskeaksi. Raasta sillä välin juusto. Lisää sipuleiden joukkoon viinietikka ja anna sen imeytyä sipuleihin.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa 8 leipäsiivua ja jaa sipuli ja juustoraaste leiville. Paista kymmenen minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja vähän ruskistunut.

Juomasuositus: 

Korkkaa lämppäreiden seuraksi ranskalainen Gallia-lager ( 3,98 €/0,33 l).

Yksinkertaisen maukas yhdistelmä on täydellinen myöhäisillan herkku!