Kodin Kuvalehti
Peruspellille mahtuu yhdeksän leivän setti. Mutta riittääkö se mihinkään?
Peruspellille mahtuu yhdeksän leivän setti. Mutta riittääkö se mihinkään?

Kuka voisi vastustaa meheviä, lämpimiä voileipiä? Kuorrutteesta saat tuplasti parempaa, kun lisäät juustoraasteen joukkoon kananmunaa.

Lämpimät voileivät eli lämppärit ovat nostalgiaruokaa parhaimmillaan. Jos lämppärit ovat painuneet unholaan, ne on aika kaivaa sieltä takaisin! Ohjetta ei varsinaisesti tarvita, sillä niin helppoja ne ovat: ladot vain leivät uunipellille ja kuorrutat lempitäytteilläsi.

Retroversioon kuuluvat sinappi ja paprika

Erityisen ahkerasti lämppäreitä tehtiin 1970- ja -80-luvuilla. Silloin täytteenä oli usein kinkkua ja punaista paprikaa ja leivän pintaan sipaistiin hieman sinappia. Toisessa versiossa kinkun päälle laitettiin säilykeananasrengas tai jopa persikanpuolikas! Suosittuja täytevaihtoehtoja olivat myös tonnikala ja lauantaimakkara. Pizzamauste kruunasi täytteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lämppäreitä 2000-luvun tapaan! Pesto-tomaattileivissä mozzarella pehmenee täydelliseksi juustokuorrutteen alla.
Lämppäreitä 2000-luvun tapaan! Pesto-tomaattileivissä mozzarella pehmenee täydelliseksi juustokuorrutteen alla.

Leipä päällystettiin juustoraasteella (emmental oli silloin parasta!) ja sitten vain odotettiin, että juusto suli ja muuttui kullanruskeaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lämppäreitä valmistettiin jopa mikrossa, mutta tätä trendiä ei kannata muistella. Juusto kun lähinnä venyy mikrotuksen jälkeen eikä todellakaan ruskistu.

Älä unohda kananmunaa

Lämpimien voileipien juju on rapeaksi paahtuvassa leivässä ja mehevässä täytteessä. Leivät voi päällystää melkein millä vaan – ja siksi ne ovat erinomainen jääkaapin tyhjennysruoka.

Yksi asia kannattaa aina: älä tyydy kuorrutteessa pelkkään juustoraasteeseen, vaan tee ruokaisammat ja tuplasti mehevämmät leivät sekoittamalla juuston joukkoon raakaa kananmunaa. Levitä seos leipien päälle niin, että se osittain valuu myös reunoille. Näin vältät kärventyneet reunat.

Lämpimät voileivät

9 leipää, 25 min

6 dl juustoraastetta

2 munaa

9 paahtoleipäviipaletta

1 prk (n. 100 g) valmista pestokastiketta

12 ohutta kinkkuviipaletta

2 palaa (300 g) mozzarellaa

2 tomaattia

kuivattua oreganoa

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Mittaa juustoraaste kulhoon ja riko kananmunat juuston joukkoon. Sekoita hyvin lusikalla. Jätä seos odottamaan.
  3. Asettele leivät leivinpaperoidulle uunipellille. Voitele leivät pestokastikkeella.
  4. Viipaloi mozzarellat. Huuhdo ja viipaloi tomaatit.
  5. Levitä leipien päälle kinkkua, mozzarellaa ja tomaatteja. Ripottele jokaisen leivän pinnalle hiukan oreganoa. Jaa juusto-kananmunaseos leipien päälle.
  6. Kypsennä leipiä uunin ylätasolla noin 10 minuuttia, kunnes niiden pinta ruskistuu kauniisti.

Rapsakka pohja ja pehmeä juusto ovat täydelliset yhdessä.
Rapsakka pohja ja pehmeä juusto ovat täydelliset yhdessä.

Resepti: Riikka Kaila

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla