Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Lakritsanjuuri ­antaa kastikkeeseen mukavan salmiakkimaisen säväyksen.

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pese kesäkurpitsa ja suikaloi se pieniksi paloiksi.

2. Ruskista jauheliha pannulla tilkassa öljyä. Lisää ­sipuli ja valkosipuli ja paista käännellen, kunnes sipuli on kuullottunut.

3. Lisää sekaan kesäkurpitsansuikaleet. Paista sekoitellen parin minuutin ajan.

4. Mausta fondikuutiolla, ­lakritsinjuurella, rosmariinilla, suolalla ja pippurilla. Kaada joukkoon vesi ja kerma. Anna kiehua hiljalleen kokoon 3 minuutin ajan. Huuhtele babypinaatit ja keitä vielä pari minuuttia, kunnes kastike on sopivan paksuista. Tarkista maku.

5. Tarjoa esimerkiksi kasvisliemessä kypsennetyn riisin tai keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 30 minuuttia

Resepti

1
kpl
sipuli
2
kpl
valkosipulinkynttä
200
g
kesäkurpitsaa
400
g
naudan jauhelihaa
tilkka öljyä
1
kpl
lihaliemifondikuutio
1
tl
lakritsinjuurijauhetta
1
tl
kuivattua rosmariinia
suolaa
rouhittua mustapippuria maun mukaan
3
dl
vettä
2
dl
kermaa
pari kourallista baby­pinaattia

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.