Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Lakritsanjuuri ­antaa kastikkeeseen mukavan salmiakkimaisen säväyksen.

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pese kesäkurpitsa ja suikaloi se pieniksi paloiksi.

2. Ruskista jauheliha pannulla tilkassa öljyä. Lisää ­sipuli ja valkosipuli ja paista käännellen, kunnes sipuli on kuullottunut.

3. Lisää sekaan kesäkurpitsansuikaleet. Paista sekoitellen parin minuutin ajan.

4. Mausta fondikuutiolla, ­lakritsinjuurella, rosmariinilla, suolalla ja pippurilla. Kaada joukkoon vesi ja kerma. Anna kiehua hiljalleen kokoon 3 minuutin ajan. Huuhtele babypinaatit ja keitä vielä pari minuuttia, kunnes kastike on sopivan paksuista. Tarkista maku.

5. Tarjoa esimerkiksi kasvisliemessä kypsennetyn riisin tai keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 30 minuuttia

Resepti

1
kpl
sipuli
2
kpl
valkosipulinkynttä
200
g
kesäkurpitsaa
400
g
naudan jauhelihaa
tilkka öljyä
1
kpl
lihaliemifondikuutio
1
tl
lakritsinjuurijauhetta
1
tl
kuivattua rosmariinia
suolaa
rouhittua mustapippuria maun mukaan
3
dl
vettä
2
dl
kermaa
pari kourallista baby­pinaattia
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.