Juhlapöytä hakee inspiraationsa basaarien maustekojuista ja taginepatojen tuoksusta. Vasemmalla hunaja-bataatit, oikealla pistaasipähkinä-kuskus, porkkana-tahinisalaatti ja vihreä harissa-jugurtti. Kuva: Panu Pälviä
Juhlapöytä hakee inspiraationsa basaarien maustekojuista ja taginepatojen tuoksusta. Vasemmalla hunaja-bataatit, oikealla pistaasipähkinä-kuskus, porkkana-tahinisalaatti ja vihreä harissa-jugurtti. Kuva: Panu Pälviä

Moderni juhlapöytä vie joulun alkulähteille ja on tulvillaan ihania Lähi-idän makuja. 

Kata pöytään menu, joka on saanut inspiraationsa basaarien maustekojuista ja taginepatojen tuoksusta. Kokkaa koko helppo menu tai yhdistele herkkuja mielesi mukaan. Karitsapadan voit tarjota porkkanasalaatin kanssa. Bataatit sopivat hyvin lohen pariksi. Kuskus sopii lisukkeeksi niin kalalle kuin munakoisolle. 

 

Mausteinen aprikoosilammas

6 annosta

valmistusaika 20 min + paisto 1½ t

600 g karitsan

paistia tai lapaa

2 sipulia

2 persimonia

200 g kuivattuja

aprikooseja

1 ½ dl vihreitä oliiveja

1 dl kuorellisia

manteleita

1 rkl ras el hanout -mausteseosta

1 tl suolaa

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

2 dl valkoviiniä

1. Huuhtele liha kylmällä vedellä ja kuivaa se. Paloittele muutaman suupalan kokoisiin osiin.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne puolirenkaiksi. Leikkaa persimoneista kannat pois, puolita ja siivuta ne.

3. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. Levitä pellille liha, sipuli, persimonit, aprikoosit, oliivit ja mantelit. Ripottele päälle mausteseos ja suola ja sekoittele käsin. Kaada vielä tomaattimurska ja viini pannulle. Paista ensin 20 minuuttia, vähennä lämpöä 120 asteeseen ja jatka paistamista vielä tunti.

 

Voit tehdä lammaspadan jo edellisenä päivänä: sen maku vain paranee. Kuva: Panu Pälviä
Voit tehdä lammaspadan jo edellisenä päivänä: sen maku vain paranee. Kuva: Panu Pälviä

Vihreä harissa -jogurtti

3 dl valmista dippiä

valmistusaika 15 min

2 vihreää jalapenoa

1 valkosipulinkynsi

1 ruukku korianteria

1 tl kuminansiemeniä

1 tl korianterinsiemeniä

1 sitruuna

2 tl hunajaa

1 tl suolaa

2 ½ dl paksua jogurttia

1. Leikkaa jalapenoista kanta. Puolita ne ja poista siemenet. Kuori valkosipulin kynsi. Irrottele korianterin varret ruukusta ja leikkaa karkeasti pätkiksi.

2. Mittaa kuminan- ja korianterinsiemenet pannulle. Paahda niitä kunnes ne alkavat tuoksua.

3. Puolita sitruuna ja purista siitä mehu sauvasekoittimen kulhoon. Kokoa kaikki loputkin ainekset kulhoon ja soseuta.

 

Hunaja-bataatit

4 annosta

valmistusaika 10 min + paisto 20 min

2 bataattia

½ dl oliiviöljyä

½ dl juoksevaa hunajaa

1 tl suolaa

1. Kuumenna uuni 225-asteeseen. Pese bataatit huolellisesti. Leikkaa ronskeiksi kiekoiksi. Kumoa kiekot pellille. Valuta päälle öljy, hunaja ja ripottele suola. Sekoittele hyvin käsin mausteet bataattien pintaan. Paahda kunnes bataatit ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä.

 

Pistaasipähkinä-kuskus

4 annosta

valmistusaika 15 min

½ dl öljyä

1 tl kurkumaa

2 tl juustokuminaa

½ tl chilijauhetta

½ dl keltaisia rusinoita

3 dl (täysjyvä)kuskusia

3 dl vettä

1 tl suolaa

1 sitruuna

1 ruukku korianteria

1 dl kuorittuja

Pistaaseja

1. Kuumenna öljy pannulla. Lisää kurkuma, juustokumina ja chilijauhe. Paista mausteita, kunnes ne alkavat tuoksua. Lisää kuskus ja rusinat. Paista niitä, kunnes kuskus on muuttunut keltaiseksi kauttaaltaan. Lisää vesi, anna kiehahtaa ja nosta pois pannulta. Peitä kannella.

2. Kun vesi on imeytynyt kokonaan, purista sitruunan mehu joukkoon. Lisää suola, korianterin lehdet ja pistaasit. Sekoita haarukalla.

 

Makean tahmea joululohi

4 annosta

valmistusaika 40 min

1 appelsiini

3 satsumaa

1 salottisipuli

5 cm:n pala

inkivääriä

1 dl valkoviiniä

5 timjamin oksaa

1 tl kokonaisia

mustapippureita

2 rkl hillosokeria

800 g kirjolohifileetä

2 rkl pinjansiemeniä

1. Purista appelsiinista ja satsumista mehu. Kuori ja hienonna sipuli. Siivuta inkivääri. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua, kunnes seos alkaa muuttua siirappimaiseksi. Siivilöi mausteet ja vihannekset pois.

2. Kuumenna uunin grillivastus. Huuhtele lohi kylmällä vedellä ja kuivaa se. Laita lohi leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Ripottele lohelle suola ja sivele päälle kastike. Paahda 10 minuuttia uunin yläosassa. Nosta uunista ja nostele kastiketta lohen päälle. Paahda vielä 5 minuuttia. Koristele pinjansiemenillä.

Paahdetut fetamunakoisot

4 annosta

valmistusaika 30 min + paisto 1 t

4 munakoisoa

200 g fetaa

½ granaattiomena

½ ruukkua minttua

½ dl rouhittua

mantelia

granaattiomenasiirappi

1 ps (250 g) pakaste granaattiomenan siemeniä

1 dl sokeria

1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Paista munakoisoja kokonaisina 45 minuuttia.

2. Tee sillä välin granaattiomenasiirappi. Sulata pakastesiemenet, kumoa ne kulhoon ja painele niitä muusinuijalla. Murskaa siemeniä nuijalla, kunnes niistä on irronnut mehu. Siivilöi mehu pieneen kattilaan. Lisää sokeri ja keitä 15 minuuttia.

3. Nosta munakoisot uunista. Nosta uunin lämpötila 225-asteeseen. Tee jokaiseen munakoisoon pituussuunnassa viilto ja raota munkoiso auki. Ripottele sisäpintaan suolaa. Sudi pullasudilla granaattiomenasiirappi munakoisojen sisäpinalle. Paahda vielä 15–20 minuuttia, kunnes munakoison sisäpinta on saanut väriä.

4. Murusta munakoisoille feta ja koristele ne mintunlehdillä, manteleilla sekä granaattiomenan siemenillä.

Varmista, että munakoisot ovat kunnolla kypsiä, ennen kuin tarjoat ne. Kuva: Panu Pälviä
Varmista, että munakoisot ovat kunnolla kypsiä, ennen kuin tarjoat ne. Kuva: Panu Pälviä

 

Porkkana-tahinisalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

500 g porkkanoita

1 prk kikherneitä

2 rkl punaista

harissaa (esim Al’fez)

2 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

1 dl tahinia

1 sitruuna

1 rkl hunajaa

½ tl suolaa

1 ruukkua minttua

½ ruukkua korianteria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuori porkkanat ja leikkaa ne tikuiksi. Valuta kikherneet. Levitä porkkanatikut ja kikherneet pellille ja sekoita joukkoon harissa, öljy ja suola. Paahda noin 15 minuuttia, kunnes porkkanat saavat väriä.

2. Tee sillä välin kastike. Kokoa sauvasekoittimenkulhoon tahini, sitruunamehu, hunaja ja suola. Nypi kulhoon vielä puolet mintunlehdistä ja puoli ruukkua korianteria. Soseuta. Jos kastike tuntuu jäykältä, lisää vähän kylmää vettä.

3. Kokoa salaatti. Levitä kastike lautaselle, nostele päälle porkkanat ja kikherneet. Nypi loput mintusta koristeeksi.

Joulumenu uusiksi!

Vihreä harissa-jugurtti

Hunaja-bataatit

Mausteinen aprikoosilammas

Pistaasipähkinä-kuskus

Makean tahmea joululohi

Paahdetut fetamunakoisot

Porkkana-tahinisalaatti