Runsaalla kädellä koristellut överipirtelöt ja -kakut on jo nähty. Friikkiherkut hurmaavat edelleen, mutta pienessä koossa. Kunpa näitä pystyisikin syömään vain yhden! Kuvat: Tuomas Kolehmainen, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Runsaalla kädellä koristellut överipirtelöt ja -kakut on jo nähty. Friikkiherkut hurmaavat edelleen, mutta pienessä koossa. Kunpa näitä pystyisikin syömään vain yhden! Kuvat: Tuomas Kolehmainen, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Suklaa on nyt supertrendikäs. Herkuttelun voi aloittaa jo aamiaisella.

Tänä keväänä suklaa on niin trendikästä, että se pyrkii jopa aamiaispöytiimme. Suklaakakun nauttimisen aamupalaksi voi julistaa jopa terveysteoksi – sen kun sanotaan hillitsevän tehokkaasti herkuttelun himoa myöhemmin päivällä. Aamun kakku saa kuitenkin olla terveellisestä päästä: käytä leivonnaiseen tummaa suklaata ja kaakaojauhetta sekä kookosjauhoa ja avokadoa.

Raksuvat överiherkkupalat

noin 20 palaa

Valmistusaika 10 min + jäähdytysaika 1 h

200 g tummaa suklaata

100 g valkosuklaata (tai valkosuklaahippuja)

1 dl kuorittuja hasselpähkinöitä

1 dl kuivattuja karpaloita

3 dl riisimuroja

2 dl minivaahtokarkkeja

1 keksisuklaapatukka (esimerkiksi Twix, KitKat)

½ tl rypsiöljyä

1. Vuoraa neliskanttinen noin 24 cm x 24 cm:n kakku- tai uunivuoka leivinpaperilla. Saat paperin asettumaan paremmin, kun rypistelet sen palloksi, kastelet kevyesti, rypistelet vielä hetken ja sitten avaat. Sipaise paperin pinta kevyesti rypsiöljyllä.

2. Sulata tumma suklaa.

3. Leikkaa valkosuklaa pieniksi paloiksi terävällä veitsellä.

4. Rouhi hasselpähkinöitä hieman veitsellä.

5. Kun sekoitat aineksia suklaaseen, säästä kaikista aineksista (paitsi riisimuroista) vähän koristeluun. Sekoita sulatetun suklaan joukkoon suurin osa hasselpähkinöistä, kuivatuista karpaloista ja minivaahtokarkeista sekä kaikki riisimurot. Kääntele lopuksi joukkoon suurin osa paloitellusta valkosuklaasta.

6. Tasoita massa uunivuokaan. Pilko keksisuklaapatukka pieniksi paloiksi ja ripottele palat kakun pinnalle. Koristele pinta lopuilla hasselpähkinöillä, kuivatuilla karpaloilla, minivaahtokarkeilla ja valkosuklaapaloilla.

7. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan. Nosta kakku vuoasta leivinpaperin avulla ja leikkaa neliöiksi.

 


Vinkki! Kakkutaikinaa tehdessäsi valuta desin mittaan ensin oliiviöljy, sitten hunaja. Näin hunaja solahtaa helposti mitasta kulhoon. Lautanen Sokos.

 

Aamiaissuklaakakku

8–10 palaa

Valmistusaika 15 min + paistoaika 45 min

1 dl kaakaojauhetta

1 dl kookosjauhoa

2 tl leivinjauhetta

½ tl kanelia

¼ tl vaniljajauhetta

¼ tl suolaa

5 kananmunaa

1 dl oliiviöljyä

1 dl hunajaa, vaahterasiirappia tai agavesiirappia

1 dl kaurakermaa

nokare voita vuokaan

Kuorrute

100 g tummaa suklaata

1 iso kypsä avokado

1 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

½ dl kaurakermaa

¼ tl chilihiutaleita

1. Voitele suorakaiteen muotoinen leipävuoka tai pieni pyöreä irtopohjavuoka voilla. Yhdistä kulhossa kuivat aineet: kaakaojauhe, kookosjauho, leivinjauhe, kaneli, vaniljajauhe ja suola.

2. Yhdistä toisessa kulhossa kananmunat, oliiviöljy, hunaja ja kaurakerma. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja vatkaa nopeasti tasaiseksi vispilällä.

3. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 45 minuuttia (peitä foliolla loppuvaiheessa, jos pinta tummuu liikaa). Kokeile kypsyyttä hammastikulla.

4. Anna jäähtyä hetken ajan ja kumoa. Voit antaa kakun makujen tekeytyä seuraavaan päivään asti.

5. Valmista kuorrute. Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.

6. Halkaise avokado, poista kivi. Lusikoi hedelmäliha kulhoon. Lisää kaakaojauhe, hunaja, kaurakerma ja chilihiutaleet. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Sekoita lopuksi joukkoon sula suklaa.

7. Lusikoi kuorrute paksuksi kerrokseksi kakun päälle.

 


Jälkiruokamuodissa yksi koristelu on ylitse muiden: marmorointi. Valkosuklaakuorrute tai -dippi saa keväiset kuviot muutamasta tipasta elintarvikeväriä.

 

Marmoroidut kolmen suklaan keksit

noin 30 kpl

Valmistusaika 30 min + jäähdytysaika 2–8 h + paistoaika 15 min

200 g voita

1 dl sokeria

1 dl tummaa kaakaojauhetta

2½ dl vehnäjauhoja

¼ tl vaniljajauhetta

¼ tl suolaa

1 dl suklaahippuja

Kuorrute

200 g valkosuklaata

1 dl kuohukermaa

punaista ja sinistä nestemäistä elintarvikeväriä

1. Vaahdota pehmeä voi, sokeri ja kaakaojauhe sähkövatkaimella. Yhdistä keskenään vehnäjauhot, suola ja vaniljajauhe. Kääntele joukkoon, älä vatkaa.

2. Sekoita lopuksi taikinaan suklaahiput.

3. Jaa taikina kahtia.

4. Ota iso pala tuorekelmua ja muotoile puolet taikinasta kelmun päälle noin 20 cm pitkäksi, halkaisijaltaan noin 4 cm:n paksuiseksi pötköksi. Kierrä rullaksi ja käännä molemmista päistä tiukasti kiinni. Tee samoin toiselle taikinapalalle. Anna taikinapatukoiden levätä jääkaapissa vähintään 2 tuntia tai yön yli.

5. Leikkaa taikinapötkö noin sentin paksuisiksi paloiksi. Siirrä palat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna pehmentyä hetken ja painele sitten palat hieman litteämmiksi.

6. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Keksit saavat olla vielä hieman pehmeitä, kun otat ne uunista. Anna niiden jäähtyä pellillä.

7. Valmista kuorrute. Paloittele valkosuklaa kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa (älä keitä), ja kaada suklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

8. Ota suklaaseoksesta puolet pieneen kulhoon. Pudota pari tippaa punaista ja sinistä väriä suklaaseen. Sekoita vähän, jotta saat marmorikuvion.

9. Kasta jäähtyneiden keksien reuna yksi kerrallaan marmoriseokseen. Siirrä leivinpaperille ja anna kuorrutteen kiinteytyä.

10. Kun värit ovat sekoittuneet täysin, kaavi kuorrutekulho tyhjäksi ja siirrä siihen loput kuorrutteesta. Dippaa loputkin keksit.

 

 


Suolaiset jäätelöt tekevät taas tuloaan. Astiat ja kauha Kretuliini.

 

Helppo suolakinuski-suklaajäätelö

Noin 1 l

Valmistusaika 10 min + jäädytysaika 6 h

4 dl kuohukermaa

1 tlk kondensoitua maitoa (397 g)

1 dl kaakaojauhetta

1 dl suklaahippuja

2 dl kinuskikastiketta

1 tl hiutalesuolaa

1. Mittaa kulhoon kuohukerma. Vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella pehmeäksi vaahdoksi.

2. Lisää kondensoitu maito ja kaakaojauhe. Vatkaa tasaiseksi.

3. Kääntele joukkoon suklaahiput.

4. Sekoita hiutalesuola kinuskikastikkeeseen ja valuta jäätelömassan joukkoon. Sekoita vain hieman – kastike saa jakautua jäätelöön epätasaisesti.

5. Laita seos pitkänmalliseen pakastusrasiaan. Aseta seoksen pinnalle tuorekelmu ja peitä astia toisella tuorekelmukerroksella tai kannella.

6. Jäädytä pakastimessa vähintään 6 tuntia. Anna jäätelön pehmentyä hetken ajan huoneenlämmössä ja ota vasta sitten kelmu pois pinnalta. Pyörittele jäätelö palloiksi tötteröön tai lusikoi annosmaljoihin.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.