Leipien dippausöljyt sopivat hyvin myös salaatinkastikkeiksi. Kuvat: Anna Huovinen, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Leipien dippausöljyt sopivat hyvin myös salaatinkastikkeiksi. Kuvat: Anna Huovinen, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Leivällä ja kolmella erilaisella dippausöljyllä saa aikaiseksi jo maukkaan alkupalan tai lisukkeen.

Paahdettu valkosipuliöljy

noin 4 dl

Valmistusaika 20 min

1 kokonainen valkosipuli

5 basilikanvartta

1 rkl + 3 dl öljyä

4 rkl balsamiviinietikkaa

2 tl sokeria

1 tl suolaa

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori valkosipulinkynnet ja laita ne sekä basilikanlehdet pieneen uunivuokaan. Sekoita joukkoon ruokalusikallinen öljyä. Paahda valkosipuleita noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja kullanruskeita.

2. Soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen kulhossa.

Vihreä yrtti-sitruunaöljy

noin 4 dl

Valmistusaika 5 min

2 sitruunan mehu

1 sitruunan kuori

1 ruukku persiljaa

3 dl oliiviöljyä

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

1. Purista sitruunamehu ja raasta yhden sitruunan kuori.

Hienonna persilja.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhossa tai tehosekoittimessa.

Punainen harissaöljy

noin 3 dl

Valmistusaika 5 min

3 dl oliiviöljyä

1 rkl harissatahnaa

2 tl hunajaa

1 tl suolaa

1. Soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen kulhossa.

Lehtitaikinakierre

12 kpl

Valmistusaika 5 min + taikinan sulamisaika 1 h + paistoaika 15 min

1 pkt (800 g) lehtitaikinaa

1 kananmuna

1 dl emmental-juustoraastetta

1 tl timjamia

1 tl oreganoa

1. Sulata pakastetaikinaa huoneenlämmössä noin tunti.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Levitä taikina ja leikkaa se pitkittäin 12 osaan.

3. Riko muna kulhoon. Voitele taikinasiivut munalla. Ripottele juusto ja yrtit siivujen päälle. Käännä siivut rullalle ja laita uunipellille.

4. Paista uunin alaosassa 15 minuuttia.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan