Osoitus yksilökeskeisyydestä, lapsellisuudesta vai puhtaasti sokerihampaan kolotuksesta? No, herkullisia söpöliinit ovat silti.

Banaani-toffee-kuppikakut

12 kuppikakkua
Valmistusaika: 1 tunti

100 g margariinia tai voita
3 munaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl maustamatonta
jogurttia
2 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
4 dl vehnäjauhoja
2 banaania

Kastike:
8 kerma- tai toffeekaramellia (esimerkiksi Alku tai Omar)
2 rkl maitoa

Pinnalle:
1 dl ranskankermaa (crème fraîchea)
1/2 rkl sokeria
1/2 banaani

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata rasva. Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä sula rasva ja jogurtti, lisää seos munavaahtoon. Sekoita leivinjauhe ja kaakao vehnäjauhoihin. Lisää seos siivilän läpi taikinaan. Kääntele tasaiseksi, älä vatkaa. Soseuta banaanit haarukalla ja lisää sose varovasti taikinaan. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista uunissa 15–20 minuuttia.

Keitä kuppikakkujen pinnalle kaadettava kastike kuumentamalla karamelleja ja maitoa kattilassa. Sekoittele aineksia, kunnes karkit sulavat.

Mausta ranskankerma sokerilla. Viipaloi banaani ohuiksi lanteiksi. Koristele jäähtyneet kuppikakut kermavaahdolla ja banaaniviipaleilla. Lusikoi päälle hiukan jäähtynyttä karkkikastiketta.

Sitruunakuppikakut

12 kuppikakkua
Valmistusaika: 1 tunti

3 munaa
2 dl sokeria
100 g margariinia tai voita
1 dl maitoa
1 (luomu)sitruunan kuori
2 rkl sitruunanmehua
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kuorrute:
50 g huoneenlämpöistä voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esimerkiksi Viola)
4 dl tomusokeria
1 rkl sitruunanmehua

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Sulata rasva, sekoita se maitoon ja lisää seos taikinaan. Raasta sitruunan ohut keltainen kuori ja purista hedelmästä mehu. Lisää kaksi ruokalusikallista mehua taikinaan
kuoriraasteen kanssa. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään ja kääntele seos taikinaan. Jaa taikina muffinivuokiin ja
paista uunissa 15–20 minuuttia.

Sekoita täytteen ainekset sähkövatkaimella. Värjää kuorrute
halutessasi ripauksella karamelliväriä. Jos kuorrute on liian löysää, laita se hetkeksi kylmään tai lisää tomusokeria. Levitä kuorrute veitsellä jäähtyneille kuppikakuille.

Vinkki! Kuppikakut voi myös pakastaa, mutta ilman kuorrutusta.

Valkosuklaa-vadelmakuppikakut

12 kpl
Valmistusaika: 1 tunti

3 munaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g margariinia tai voita
1 dl maitoa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl vadelmia (pakaste)

Kuorrutus:
100 g valkosuklaata
200 g huoneenlämpöistä tuorejuustoa
2 dl vadelmia (pakaste)
Koristeeksi vadelmia

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vaahdota munat, sokeri ja vaniljasokeri. Sulata rasva ja lisää se maidon kanssa taikinaan. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, lisää seos taikinaan. Lisää lopuksi kohmeiset vadelmat. Jos vadelmat ovat isoja, rouhi ne veitsellä pienemmiksi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista 15–20 minuuttia.

Sulata kuorrutteen suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa tuorejuusto pehmeäksi ja lisää joukkoon sula suklaa. Lisää sulaneet vadelmat ja sekoita varovasti. Kuorrutteen väri saa jäädä epätasaiseksi. Levitä kuorrute veitsellä jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. Koristele halutessasi vadelmilla. Säilytä kuppikakut jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.

Vinkki! Kuppikakut pysyvät ryhdikkäinä, kun paistat ne tukevissa paperivuoissa tai laitat paperivuoat muffinipellin koloihin.

Porkkanakuppikakut

12 kpl
Valmistusaika: 1 tunti

3 munaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 tl kanelia
1/2 tl suolaa
1 1/2 dl öljyä
4 dl porkkanaraastetta
1 dl ananasmurskaa (valutettua)

Kuorrutus:
200 g tuorejuustoa
1 dl paksua maustamatonta
jogurttia (10 %)
4 dl tomusokeria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, kaneli ja suola. Sekoita munavaahtoon öljy ja kuiva-aineseos, älä vatkaa enää. Lisää porkkanaraaste ja ananasmurska, sekoita. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista uunin keskitasolla 15–20 minuuttia.

Tee kuorrutus. Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto notkeaksi. Lisää jogurtti ja tomusokeri. Lusikoi kuorrutusta jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. Koristele nonparelleilla tai koristerakeilla.

Muffini vai kuppikakku?

Suomalaiselle kuppikakku on kuorrutettu muffini, mutta amerikkalaisille cupcaken ja muffinin välillä on selvä ero. Rapakon takana muffini tarkoittaa sekoittamalla valmistettua leivonnaista, jossa on usein kasviöljyä, hiutaleita ja leseitä. Jämäkät muffinit eivät – jenkkien mielestä – ole kovin makeita, joten niitä tarjotaan vaikka aamiaisella.

Kuppikakut sen sijaan syntyvät kuohkeasta, rasvaisesta ja makeasta taikinasta. Hunnukseen kuppikakku saa
sokeroitua voikreemiä tai tuorejuustovaahtoa, joka on usein karkkiväreillä värjättyä.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.