Saammeko esitellä: omena-Kir, mango-passio-Bellini, granaattiomena-Mimosa ja raparperi-kuohuviinisangria. Kaada kylmä kuohuviini laseihin juuri ennen tarjoilua. Kuva: Mikko Hannula, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Saammeko esitellä: omena-Kir, mango-passio-Bellini, granaattiomena-Mimosa ja raparperi-kuohuviinisangria. Kaada kylmä kuohuviini laseihin juuri ennen tarjoilua. Kuva: Mikko Hannula, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Hedelmäiset kuohuviinidrinkit sopivat niin tervetuliaismaljaksi kuin pirteään illanviettoon.

Omena-kir

6 annosta

Valmistusaika 5 min

1½ dl omenalikööriä

1 plo kuohuviiniä

1. Jaa omenalikööri kuohuviinilaseihin. Kaada päälle kylmä kuohuviini juuri ennen tarjoilua.

Mango-passio-Bellini

6 annosta

Valmistusaika 5 min

1¼ dl mangososetta

3 passiohedelmää

1 plo kuohuviiniä

1. Jaa mangosose kuohuviinilaseihin. Puolita passiohedelmät ja lusikoi kustakin puolikkaasta sisus lasiin.

Granaattiomena-Mimosa

6 annosta

Valmistusaika 5 min

1 granaattiomena

3 dl granaattiomenamehua

1 plo kuohuviiniä

1. Irrota granaattiomenasta siemenet ja jaa ne kuohuviinilaseihin. Kaada laseihin granaattiomenamehua.

2. Kaada päälle kylmä kuohuviini juuri ennen tarjoilua.

Raparperi-kuohuviinisangria

6 annosta

Valmistusaika 10 min + viilennysaika 1–2 h

1 appelsiini

pala hunajamelonia (150 g)

1 (luomu)sitruuna

1 kanelitanko

2½ dl raparperilikööriä

½ dl sokeria

1 plo kuohuviiniä

1. Leikkaa appelsiinista kuoret pois veitsellä. Leikkaa lohkot irti kalvojen välistä.

2. Kuori ja paloittele pala hunajamelonia pieniksi kuutioiksi.

3. Pese sitruuna huolellisesti ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi.

4. Laita hedelmät ja kanelitanko kulhoon. Kaada päälle raparperilikööri ja sokeri. Anna maustua jääkaapissa 1–2 tuntia.

5. Annostele hedelmä-likööriseos isoihin laseihin. Kaada päälle kylmää kuohuviiniä juuri ennen tarjoilua.

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.