Potuista syntyy jos jonkinmoisia herkkuruokia! Etummaisena perunankuoresta tehty ”potato skins”, joka on amerikkalaisten nerokas pottuoivallus.
Potuista syntyy jos jonkinmoisia herkkuruokia! Etummaisena perunankuoresta tehty ”potato skins”, joka on amerikkalaisten nerokas pottuoivallus.

Peruna on kovassa nosteessa maailmalla. Yksi mainioista potturuuista kokataan perunankuorista.

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese perunat ja pistele niihin haarukalla reikiä. Paista noin 1 tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä.

2. Kuutioi pekoni ja paista se pannulla kypsäksi. Nosta talouspaperille valumaan.

3. Ota perunat pois uunista. Nosta uunin lämpö 250 asteeseen. Puolita perunat. Poista perunoista sisus siten, että kuori jää kolmen sentin paksuiseksi. Sivele perunoiden molemmille puolille öljyä. Mausta sisäpinta suolalla ja pippurilla. Laita perunat takaisin uuniin. Paista noin 5 minuuttia tai kunnes perunat muuttuvat rapeiksi.

4. Täytä kuoret pekonilla ja juustolla. Huom. juuston määrä saattaa tuntua isolta, mutta se menee kasaan paistamisen aikana. Juustoa kannattaa siis sulloa tiiviisti kuoren sisään. Jatka paistamista muutama minuutti tai kunnes juusto sulaa ja saa väriä.

5. Viimeistele ranskankermalla ja ruohosipulilla. Tarjoa heti.

Vinkki! Saat mahtavan brunssiherkun rikkomalla perunankuoriin kananmunat. Tällöin juustoa menee puolet vähemmän kuin ohjeessa.

Lue lisää:

Herkuttele tänään: mehevissä letuissa maistuvat jogurtti ja omena

Siemenistä tuli grendipurtavaa – katso rapsakan siemennäkkärin resepti

Maistuisiko viikonloppulasse? Kokeile uudenlaisia lasagnereseptejä

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Potato skins eli rapeaksi paistetut perunankuoret 4 annosta Valmistusaika 1 t 10 min

8
keskikokoista Rosamunda-perunaa
1
pkt (170 g) pekonia
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
150
g
raastettua ­cheddaria
150
g
raastettua ­vahvahkoa juustoa
esim. Gruyèrea
1
prk
(200 g) ranskankermaa
1
ruukku ruohosipulia

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.