Kahvikakku, tuo nostalginen herkku on taas muotia.

Viikunakakku

noin 10 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia + paistamiseen 1 tunti

125 g huoneenlämpöistä voita
1 1/2 dl vaaleaa muscovado- tai fariinisokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
3/4 dl vaahterasiirappia tai vaaleaa siirappia
250 g pehmeitä kuivattuja viikunoita

Valeluun:
noin 3/4 dl vaahterasiirappia tai vaaleaa siirappia

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 2 litran vuoka.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaneli keskenään.

Yhdistä jauhot taikinaan vaahterasiirapin ja kuutioitujen viikunoiden kanssa. Kääntele kevyesti sekaisin. Lusikoi taikina vuokaan. Paista kakkua uunin alatasolla 45–60 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Kumoa hieman jäähtynyt kakku. Pistele kakkuun reikiä esimerkiksi varrastikulla. Valuta kakun päälle vaahterasiirappia vähän kerrassaan, kunnes siirappi imeytyy kakkuun. Kääri kakku folioon ja anna makujen tasaantua vähintään neljä tuntia. Kakku on parhaimmillaan leivontaa seuraavana päivänä, mutta se säilyy hyvänä noin viikon.

Koristele kakku halutessasi suklaakarkeilla tai pikkupipareilla.

Mannakakku

10–12 palaa
Valmistusaika: 15 minuuttia + uunissa 30–40 minuuttia

200 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl mannasuurimoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl kardemummaa
3 dl maustamatonta jogurttia
1 (luomu)appelsiinin kuori

Siirappi:
1 dl appelsiininmehua
1 dl sokeria
(2 tl appelsiininkukkavettä)

Halvavaahto:
2 – 2 1/2 dl vaahtoutuvaa kermaa
50 g halvaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaamista jatkaen. Yhdistä mannasuurimot, leivinjauhe, sooda ja kardemumma ja lisää seos vuorotellen jogurtin kanssa voivaahtoon. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa ohuesti taikinaan, sekoita. Kaada taikina vuokaan.

Paista kakkua 30–40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Kun taikina ei enää tartu tikkuun, on kakku kypsä.

Purista appelsiinista mehu. Mittaa mehu ja sokeri kattilaan. Jos mehua ei ole tarpeeksi, lisää vettä, jotta nestettä on desin verran. Keitä seosta noin 10 minuuttia, jotta siitä tulee siirappia. (Lisää mausteeksi appelsiininkukkavesi.) Vatkaa kerma vaahdoksi. Raasta halva ja sekoita se kermavaahdon joukkoon.
Tarjoa kakku halvavaahdon ja siirapin kanssa. Voit myös levittää vaahdon kakun pinnalle ja pirskotella päälle appelsiinisiirappia.

Banaanikakku

12–16 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia + 35–40 minuuttia uunissa

1/4 dl ruokokidesokeria
3 rkl voita
1–2 kypsää banaania
1 dl öljyä
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1/4 tl pomeranssia
1/4 tl inkivääriä
1 muna
1 dl maitoa
tarjoiluun jäätelöä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa pieni kakkuvuoka (esimerkiksi leipävuoka noin 25 cm) leivinpaperilla. Ripottele vuoan pohjalle ruokokidesokeri ja voi nokareina. Viipaloi banaanit ja asettele ne limittäin vuoan pohjalle.

Sekoita kulhossa öljy ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää seos taikinaan. Lisää maito sekä muna ja sekoita ripeästi tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa sitkeäksi. Kaada valmis, notkea taikina vuokaan banaanien päälle ja paista noin 35 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys puutikulla.

Kumoa kypsä kakku jäähtymään ja poista leivinpaperi. Tarjoa sellaisenaan tai vanhanajan vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Salmiakkitiikerikakku

Valmistusaika: 1 tunti

250 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
3 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Raitoihin:
1 1/2 dl valmista lakritsikastiketta
1/2 dl vehnäjauhoja

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen. Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka (2 l).

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen samalla hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri jauhoihin ja lisää rasvaseokseen.

Sekoita raitoihin tulevat vehnäjauhot lakritsikastikkeeseen. Ota taikinasta kolmannes ja sekoita se lakritsiseokseen.

Kaada vuokaan ensin vaaleaa, sitten mustaa ja lopuksi taas vaaleaa taikinaa. Laita kakku kypsymään uunin alaosaan noin 50 minuutiksi.

Australialainen banaanikakku

12–16 viipaletta
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika 1 tunti

3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
3 keskikokoista kypsää banaania
2 munaa
1 dl öljyä tai juoksevaa margariinia

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka (1,5 l). Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokerit ja kaneli yhteen. Soseuta banaanit ja sekoita sose munien ja rasvan kanssa jauhoseokseen. Taikinaa ei tarvitse vatkata tai vaahdottaa, riittää että ainekset sekoittuvat.

Kaada taikina vuokaan. Siirrä vuoka uuniin paistumaan noin tunniksi. Leipä on kypsä, kun siihen painettuun tikkuun ei enää tartu taikinaa.