Kahvikakku, tuo nostalginen herkku on taas muotia.

Viikunakakku

noin 10 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia + paistamiseen 1 tunti

125 g huoneenlämpöistä voita
1 1/2 dl vaaleaa muscovado- tai fariinisokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
3/4 dl vaahterasiirappia tai vaaleaa siirappia
250 g pehmeitä kuivattuja viikunoita

Valeluun:
noin 3/4 dl vaahterasiirappia tai vaaleaa siirappia

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 2 litran vuoka.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaneli keskenään.

Yhdistä jauhot taikinaan vaahterasiirapin ja kuutioitujen viikunoiden kanssa. Kääntele kevyesti sekaisin. Lusikoi taikina vuokaan. Paista kakkua uunin alatasolla 45–60 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Kumoa hieman jäähtynyt kakku. Pistele kakkuun reikiä esimerkiksi varrastikulla. Valuta kakun päälle vaahterasiirappia vähän kerrassaan, kunnes siirappi imeytyy kakkuun. Kääri kakku folioon ja anna makujen tasaantua vähintään neljä tuntia. Kakku on parhaimmillaan leivontaa seuraavana päivänä, mutta se säilyy hyvänä noin viikon.

Koristele kakku halutessasi suklaakarkeilla tai pikkupipareilla.

Mannakakku

10–12 palaa
Valmistusaika: 15 minuuttia + uunissa 30–40 minuuttia

200 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl mannasuurimoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl kardemummaa
3 dl maustamatonta jogurttia
1 (luomu)appelsiinin kuori

Siirappi:
1 dl appelsiininmehua
1 dl sokeria
(2 tl appelsiininkukkavettä)

Halvavaahto:
2 – 2 1/2 dl vaahtoutuvaa kermaa
50 g halvaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaamista jatkaen. Yhdistä mannasuurimot, leivinjauhe, sooda ja kardemumma ja lisää seos vuorotellen jogurtin kanssa voivaahtoon. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa ohuesti taikinaan, sekoita. Kaada taikina vuokaan.

Paista kakkua 30–40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Kun taikina ei enää tartu tikkuun, on kakku kypsä.

Purista appelsiinista mehu. Mittaa mehu ja sokeri kattilaan. Jos mehua ei ole tarpeeksi, lisää vettä, jotta nestettä on desin verran. Keitä seosta noin 10 minuuttia, jotta siitä tulee siirappia. (Lisää mausteeksi appelsiininkukkavesi.) Vatkaa kerma vaahdoksi. Raasta halva ja sekoita se kermavaahdon joukkoon.
Tarjoa kakku halvavaahdon ja siirapin kanssa. Voit myös levittää vaahdon kakun pinnalle ja pirskotella päälle appelsiinisiirappia.

Banaanikakku

12–16 palaa
Valmistusaika: 20 minuuttia + 35–40 minuuttia uunissa

1/4 dl ruokokidesokeria
3 rkl voita
1–2 kypsää banaania
1 dl öljyä
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1/4 tl pomeranssia
1/4 tl inkivääriä
1 muna
1 dl maitoa
tarjoiluun jäätelöä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa pieni kakkuvuoka (esimerkiksi leipävuoka noin 25 cm) leivinpaperilla. Ripottele vuoan pohjalle ruokokidesokeri ja voi nokareina. Viipaloi banaanit ja asettele ne limittäin vuoan pohjalle.

Sekoita kulhossa öljy ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää seos taikinaan. Lisää maito sekä muna ja sekoita ripeästi tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa sitkeäksi. Kaada valmis, notkea taikina vuokaan banaanien päälle ja paista noin 35 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys puutikulla.

Kumoa kypsä kakku jäähtymään ja poista leivinpaperi. Tarjoa sellaisenaan tai vanhanajan vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Salmiakkitiikerikakku

Valmistusaika: 1 tunti

250 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
3 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Raitoihin:
1 1/2 dl valmista lakritsikastiketta
1/2 dl vehnäjauhoja

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen. Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka (2 l).

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen samalla hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri jauhoihin ja lisää rasvaseokseen.

Sekoita raitoihin tulevat vehnäjauhot lakritsikastikkeeseen. Ota taikinasta kolmannes ja sekoita se lakritsiseokseen.

Kaada vuokaan ensin vaaleaa, sitten mustaa ja lopuksi taas vaaleaa taikinaa. Laita kakku kypsymään uunin alaosaan noin 50 minuutiksi.

Australialainen banaanikakku

12–16 viipaletta
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika 1 tunti

3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
3 keskikokoista kypsää banaania
2 munaa
1 dl öljyä tai juoksevaa margariinia

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka (1,5 l). Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokerit ja kaneli yhteen. Soseuta banaanit ja sekoita sose munien ja rasvan kanssa jauhoseokseen. Taikinaa ei tarvitse vatkata tai vaahdottaa, riittää että ainekset sekoittuvat.

Kaada taikina vuokaan. Siirrä vuoka uuniin paistumaan noin tunniksi. Leipä on kypsä, kun siihen painettuun tikkuun ei enää tartu taikinaa.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?